Bojan Bogdanović ima nasljednika u obitelji

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
SPORTCAST

VIDEO: Nećak najboljeg hrvatskog igrača na meti brojnih velikana: ‘Svaki dan nam dolaze na treninge‘

U novom izdanju Sportcasta gostovao nam je Vedran Modrić, zamjenik direktora Cedevite Junior
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 06. prosinac 2023. 15:19

Hrvatsko košarkaško prvenstvo ove godine je prilično zanimljivo. Ne, doduše, jer se kvaliteta podigla već suprotno, ali kada je već tako, onda smo dobili uzbudljive utakmice. Trenutno je na vrhu lige Zadar s 11 pobjeda, Split i Cibona su na 9-2, Dinamo 8-3, a Cedevita Junior na 7-4. Iza njih su Dubrovnik s omjerom 6-5 i Šibenka s 5-6. Prvi dio prvenstva, 11 kola, je završen, a čeka nas još 22 kola. O hrvatskoj košarci i svemu oko nje u novom izdanju Sportcasta smo pričali sa zamjenikom direktora Cedevite Junior, Vedranom Modrićem.

- U principu smo zadovoljni. Imali smo neke utakmice koje smo realno loše odigrali kao što su utakmice protiv Cibone ili Dinama - komentirao je Modrić za početak rezultate Cedevite Junior.

Iako se nalazi pri vrhu tablice, Cedeviti Junior je u prvom planu razvoj mladih igrača.

- Svake godine pokušavamo izbaciti nekoliko mladih igrača, a svi oni imaju razvojne stepenice od Mladosti, naše druge momčadi preko minutaže u Cedeviti do ključnih minuta. Vito Kučić i Renato Serdarušić su ubačeni u sustav prije tri godine, a ove sezone su nositelji igre. Uoči sezone smo planski odlučili da im otvorimo što veći prostor pa nismo željeli dovoditi igrače na njihovim pozicijama.

Pogledajte cijeli Sportcast s Vedranom Modrićem:

Kučić i Serdarušić su nositelji igre ove sezone, a već se pojavljuju novi mladi klinci, njihovi nasljednici.

- Toni Bilić i Ivan Bogdanović su vrlo, vrlo talentirani. Jako je veliki interes NBA skauta, dolaze nam na treninge i svakodnevno se raspituju za njih dvojice. Bogdanović ima i obiteljski pedigre jer mu je stric Bojan Bogdanović.

Prošle godine Cedevita Junior je odstupila od svog pravila za forsiranje mladih igrača pa su u rosterima imali Pavla Marčinkovića i Krunoslava Simona.

- Potpisali smo Marčinkovića jer smo mislili da nam treba jedan iskusan igrač da mladi igrači uz nekoga mogu skupljati iskustvo i na terenu i van njega. Onda se dogodila prilika da možemo potpisati Krunoslava Simona i normalno je da ćemo potpisati Simona. To nam je za mlade igrače bio fenomenalna stvar jer su od njega dobili puno toga.

U jednom trenutku je lani izgledalo da bi takva Cedevita Junior, uz još jedno-dva pojačanja, mogla do naslova prvaka Hrvatske.

- Nismo se odlučili za takvo što jer imamo neki plan. Mi smo razvojni klub i najvažniji nam je razvoj mladih igrača. Naravno, ako se otvori prilika, mi ćemo što bolje reagirati. Naš budžet je fiksan. Bilo je prošle godine probijanje zbog Simona. Mi možemo reagirati za nekog mladog, ekstra talentiranog igrača, ali probijanja budžeta u pravilu nema. I Zadar i Split, pa i Cibona imaju bitno veći budžet od nas. Nama nije imperativ napad, ali mi niti jednu utakmicu ne ulazimo da izgubimo.

image

Vedran Modrić

SPORTSKE NOVOSTI

Za stvaranje i zadržavanje mladih igrača ovog ljeta se pojavio veliki problem, a to je da su američka sveučilišta počela plaćati sportaše što do sada nije bio slučaj.

- NCAA je od ove godine uveo mogućnost da može platiti nekoliko igrača na rosterima i to mogu platiti vrlo zanimljive iznose. Kentucky je, primjerice, za Zvonimira Ivišića dao ozbiljan novac i u Europi samo Real i slični klubovi mogu platiti takve iznose za tako mlade igrače. Nama su otišli Vice Zanki i Saša Cijani na sveučilište i to je nešto s čime će se europska košarka u budućnosti morati boriti. U sve ugovore morat ćemo stavljati klauzule za odlazak u NCAA ligu.

Postoje tu i drugi slučajevi odlaska, poput onog Andrije Jelavića u Megu.

- Jelavić je specifičan slučaj. Mi igrača s 18 godina ne možemo zadržati ako on ne želi ostati. On je bio u klubu 4-5 godina, napravili smo sve da ga zadržimo u klubu. S druge strane njegov agent je realno najmoćniji agent u Europi i tu se ne može ništa ako igrač želi otići.

Cedevita Junior ove godine igra i ABA 2 ligu.

- Ugodno sam iznenađen kvalitetom tog natjecanja. Igra se puno više fizičke i pušta se više kontakta. Momčadi su dobre, posebno ove iz Srbije i MZT. Što se ‘balona‘ tiče, meni se osobno to sviđa jer bi u uobičajenom ritmu igranja bilo jako teško što se putovanja tiče.

image

Vedran Modrić i Emir Fulurija

SPORTSKE NOVOSTI

Modrić je u Sportcastu pričao i o iskustvu igranja u kvalifikacijama FIBA-inog Eurokupa.

- Prošle godine smo, u dogovoru s Hrvatskim košarkaškim savezom, smo igrali FIBA-in Eurokup gdje smo morali igrati kvalifikacije. Na žalost smo izvukli najtežeg protivnika, a to je estonski Kalev koji je kasnije dogurao do polufinala tog natjecanja. Tu smo vidjeli da je ogromna razlika između našeg budžeta i Kaleva. Taj klub ima pet puta veći budžet od nas, ali i veći budžet nego bilo koja hrvatska momčad. Ni Split, ni Zadar, ni Cibona nemaju takav budžet. To je, nažalost, tako.

I za kraj pitanje o NBA ligi. Često čitamo izjave europskih trenera da ih NBA ne zanima, odnosno da je to sve samo show.

- Ja se s tim ne slažem. Naravno da ima momčadi koje nekad tankiraju zbog bolje pozicije na draftu, naravno da ima ekipa koje ne igraju dobru obranu, naravno da se u NBA playoffu igra puno bolja obrana nego u regularnoj sezoni. No, u regularnoj NBA sezoni ima puno jako dobrih utakmica. Treneri koji kažu da ih NBA liga ne zanima bi na tim utakmicama mogli naučiti puno toga i preuzeti dosta toga da budu što bolji i u Europi. Volim ja Euroligu, ali igrači u NBA ligi su tri puta kvalitetniji. To je jednostavno tako - zaključio je Modrić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 13:42