JURE MISKOVIC Cropix
SPLIT PROTIV ZADRA

Bitka za košarku: Godinama je bila najvažniji dvoranski sport, a sad je dobila ozbiljnog takmaca

Split i Zadar kreću u očekivanu borbu za naslov prvaka Hrvatske u košarci kojoj je futsal postao ozbiljan konkurent
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. svibanj 2024. 07:19

Shodno svim prognozama, za kraj sezone ostao je duel za naslov Zadra i Splita. Nije tu bilo iznenađenja; ono što se moglo naslutiti još tamo u rujnu kad Cibona nije uspjela - samo su naivci vjerovali da će uspjeti kasnije - registrirati cijelu momčad vodilo je prema odlučujućim bitkama za tron u Hrvata dva dalmatinska kluba.

Zadar brani naslov, Zadar je dominirao, ne samo nad Splitom, nego i nad ostatkom klubova u nas i u finalnu seriju koja će započeti u petak ulazi kao veliki favorit. Čak i veći nego je to bio lani kad je Split s tri čiste pobjede pomeo u finalu. Tada su Žuti imali startnu prednost, imali su “jedinicu” nakon osnovnog dijela sezone, ali je Zadar odnio startne dvije pobjede na Gripama, a onda i potvrdio titulu u Krešinoj dvorani.

Sada je u uvodne dvije utakmice Zadar domaćin, čini se da bi Split mogao zakuhati ovu seriju samo ako uspije u prve dvije utakmice otkinuti barem jedan break. Je li to realno za očekivati od momčadi koja je redovito gubila od Zadra u dosadašnjem dijelu sezone, drugo je pitanje.

Lov na duplu krunu

Puno važnija od igračkih okršaja, od match-upova koji nas čekaju u ovoj seriji, čini se psihologija. Split je na tom terenu bio manjkav ove sezone. Dojam je da je bez pritiska, u dijelu sezone kad je momčad Slavena Rimca i izgledala najbolje, bilo je to negdje u siječnju, Split imao svoj vrhunac sezone. U dva je navrata ova momčad, međutim, skrenula na nizbrdicu. Prvi je bila završnica Kupa Krešimira Ćosića u kojemu su Žuti tražili prvi trofej u vitrinama nakon dva desetljeća suše. Izgubili su u četvrtfinalu. Od Zadra. Na Gripama.

Druga se prijelomna situacija za Split dogodila na koncu osnovne sezone ABA lige. Na Gripe je stizala igrački oskudna Cibona, a Žuti nisu mogli do pobjede s kojom bi stigli do najvećeg međunarodnog uspjeha kluba unazad dva desetljeća, play-offa regionalne lige.

Dva puta kad je ova momčad bila pod pritiskom nužnih pobjeda, dva je puta kiksala. Je li Slaven Rimac mogao promijeniti mentalitet svoje momčadi uoči borbe za naslov?

Zadar se trudi okončati prvu sezonu otkako se igra hrvatska liga u kojoj će obraniti naslov prvaka. S obzirom na to da je iza Zadra šesto mjesto u ABA ligi i osvojen Kup, s duplom krunom bi Danijel Jusup i njegova momčad potpisali bolju sezonu od one lanjske.

image

Zadar je osvoji Kup Krešimira Čosića i sada traži dvostruku krunu

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Što je satisfakcija za sve one igrače kojima se u odnosu na lanjsku sezonu povećao ugovor, kao i idealan oproštaj za one koji igraju svoje posljednje utakmice u dresu Zadru, a kako se čuje, to bi trebali biti Luka Božić, Dario Drežnjak i Arijan Lakić, možda još netko.

Dupla kruna, s boljom pozicijom u ABA ligi bila bi i potvrda ispravnog puta Zadra proteklo ljeto kad su mnogi dvojili, a i osobno sam bio tog mišljenja, kao je Zadar za više novaca nego sezonu ranije dobio otprilike isto.

Neće biti isto. Rezultatski će biti bolje. Kao zalog za novu energiju u kojoj će na ljeto trebati sastaviti novu momčad. Za razliku od lani.

Zadar, doduše, u dosadašnjem dijelu doigravanja ne izgleda poput Zadra iz najboljih dana ove sezone, ali to ne mora nužno ništa značiti. Jer, finale će samo po sebi odvesti svakog igrača Jusupovog sastava na novu dimenziju, a kako samopouzdanja iz činjenice domaće nedodirljivosti ionako ne nedostaje, nešto slabije izvedbe u ovom dijelu sezone ne moraju biti presudne.

Čini se da bi zato Split trebao biti priča ovog finala, odnosno način na koji Split može zakomplicirati finalnu seriju. I može li, na kraju dana, pružiti veći otpor nego je to bilo u lanjskom finalu.

Bitka za košarku kao sport

Od Splita je teško očekivati izjednačenu borbu za naslov, ali bi trebao hiti sposoban proći bez metle u ovom finalu. Kao potvrda da je ova sezona ipak bolja nego je to bila ona lanjska.

O tome koliko će ova finalna serija probuditi zanimanja, hoće li u Krešinoj dvorani i na Gripama biti sve krcato, ovisit će i procjena pozicije u kojoj je trenutačno košarka u odnosu na ostale dvoranske sportove. Godinama tu nije bilo prave utakmice, zanimljivost i konkurencija u košarci uvijek je odnosila primat u odnosu na ostale dvoranske sportove. Međutim, sada je tu futsal. Kao ozbiljni takmac.

Finale Zadra i Splita bit će stoga i svojevrsna bitka za košarku. Kao sport. Jedini momčadski sport na tvrdoj podlozi u kojemu će titula završiti u Dalmaciji. Kako god bude završio ovaj finale.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. lipanj 2024 09:13