USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
SVE OVISI O SASTAVIMA

Srbiju samo čudo može udaljiti od četvrtfinala, a Amerikanci i Kanađani imaju najveći potencijal

U igri su i stari aspiranti na postolja poput Španjolske, Francuske, Australije, Slovenije...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. svibanj 2023. 11:13

U Manili je održan ždrijeb Svjetskog prvenstva koji će se između 25. kolovoza i 10. rujna igrati u Filipinima, Japanu i Indoneziji. Poludirigiranim ždrijebom 32 sudionika SP-a razvrstano je u osam uvodnih skupina, a nakon što svaka reprezentacija odigra po tri utakmice u svojoj skupini, najbolja dva iz svake spojit će se dva najbolja iz susjednih skupina (A+B, C+D...), bodovi iz uvodne faze će se prenijeti, onda će u četvrtfinale, od kojega slijedi nokaut sustav, ići po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupne drugog kruga.

Neujednačene skupine

A s obzirom na to da su Filipini morali biti u skupini A, Japan u skupini E, uvodne su skupine različite kvalitete. Recimo, teško je reći da je ikada u povijesti SP-a odigrana slabija uvodna od skupine od one u kojoj će u Manili zaigrati Angola, Dominikanska Republika, Italija i domaćin Filipini. Drugi domaćin, Japan će na Okinawi imati kud i kamo teže suparnike, jer tu su s domaćinom Njemačka, Finska i Australija.

Vjerojatno je najjača od svih skupina ona koja će se igrati u Indoneziji, riječ je o skupini H, jer tu su Kanada, Latvija, Francuska i autsajder u ovom društvu - Libanon.

Što se tiče naših susjeda, najbolje je prošla Srbija koju samo čudo može odvojiti od četvrtfinala. Naime, osim što u uvodnoj skupini ima Južni Sudan, Kinu i Portoriko, ova se skupina kasnije spaja s onom najslabijom u kojoj Angola, Dominikanska Republika, Filipini i Italija. Srbija za plasirati se u osam najboljih ne smije izgubiti i od Italije i od Portorika, a može čak i od jednog od njih. S ostalima ne bi imala problema niti Hrvatska.

Slovenija je, pak, u japanskoj Okinawi u skupini s Gruzijom, Venezuelom i Zelenortskim otocima favorit. No, puno je teža skupina od one srpske, dok je teže i križanje koje im donosi dva najbolja iz skupine u kojoj su Njemačka, Finska, Australija i Japan.

Stari aspiranti na postolja

Crna Gora je, pak, u prolaznoj skupini s Meksikom, Egiptom i Litvom, kasnije samo čudom može do četvrtfinala, jer se križa sa skupinom u kojoj su SAD, Grčka, Jordan i Novi Zeland.

Što se tiče favorita, o tome se može govoriti tek kad bude jasniji sastavi s kojima će najbolji stići na SP. Doduše, kakav god sastav pošalje SAD, tu će uvijek biti riječ o favoritima. Treba vidjeti i kakva će stići Kanada, od koje se već godinama očekuje velike stvari, ali za sada se to ne događa, usprkos drugom najvećem rasadniku kvalitete iza SAD, trenutačno na svijetu. Tu su stari aspiranti na najviša postolja poput Španjolske, europskog i svjetskog prvaka, Francuske, Srbije, Australije, Grčke, Slovenije, Litve...

Briljantni Eurobasket koji se odigrao prošle godine, čarolije Luke Dončića, Giannisa Antetokounmpa ili Nikole Jokića, a sada bi tu trebalo biti i širi dijapazon zvijezda, sugerira kako ćemo gledati vrhunsku košarku i do tog 25. kolovoza kad se podbacuje prva lopta već sada treba početi brojati dane. Ako volite košarku. Pa čak i ako samo volite sport.

Linker
13. svibanj 2024 23:28