DAMIEN MEYER Afp
IZ VEDRA NEBA

Šok u Srbiji: Čovjek koji je bio nadomak ‘čuda‘ napustio reprezentaciju i ostavio Orlove bez izbornika

Ugovor jednog od najtrofejnijih trenera svih vremena je istekao, no očekivalo se da će isti biti produžen
Piše: SNObjavljeno: 10. rujan 2024. 13:48

Svetislav Pešić više nije izbornik srpske košarkaške reprezentacije. Vijest je to koju su prenijeli brojni srpski mediji, a koju je kasnije i sam Pešić potvrdio u razgovoru za Politiku.

Ugovor jednog od najtrofejnijih europskih trenera svih vremena je istekao, međutim očekivalo se da će isti biti produžen nakon fantastičnih rezultata koje su Orlovi ostvarili u protekle dvije godine. Ipak, ako je suditi po pisanjima spomenutog izvora, to se dogoditi neće.

Popularni ‘Kari‘ Srbiju je preuzeo u izuzetno teškom trenutku, nakon što se Orlovi, pod vodstvom Igora Kokoškova, nisu plasirali na Olimpijske igre u Tokiju 2021. Na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu Srbija se pod Pešićevom palicom okrunila srebrom, da bi na netom završenim Igrama u Parizu osvojili brončano odličje, i to nakon što su u polufinalu bili nadomak ‘čuda‘ protiv američkog ‘dream teama‘ predvođenog LeBronom Jamesom, Stephom Curryjem, Joelom Embiidom i drugim NBA zvijezdama.

image
ARIS MESSINIS Afp

Pešić je prethodno vodio i reprezentaciju Jugoslavije od 2000. do 2002. godine i s njom osvojio europsko i svjetsko zlato. Sada se očekivalo da će nastaviti na klupi Srbije, i u studenom povesti Orlove u kvalifikacijama za Eurobasket, no došlo je do preokreta koji je šokirao srpsku javnost.

Kraj suradnje s Pešićem stiže, pak, nakon što je prvi čovjek KSS Predrag Danilović podnio ostavku. U najozbiljnije kandidate za preuzimanje njegove pozicije prometnuli su se Žarko Zečević, Nebojša Čović i Marko Kešelj, osobe koje su s Pešićem u dobrim odnosima, međutim sudeći po izjavi dojučerašnjeg izbornika, njegova je odluka donesena još prije Igara.

- Predsjednik KSS-a Predrag Danilović podnio je ostavku. Kako sam ja razumio, napravio je to kako bi omogućio novim ljudima u Savezu da na početku novog olimpijskog ciklusa formiraju novi stručni stožer i ciljeve. Što se mene tiče, ja sam i prije Pariza rekao da netko drugi treba nastaviti ono što sam započeo. Kako vidim da me nisu dobro čuli, sad im poručujem da odgovorni, oni koji će ubuduće voditi Savez, moraju pronaći novog trenera. Ja ću, naravno, uvijek biti na raspolaganju srpskoj košarci, ali ću se okrenuti nekim drugim ciljevima i projektima za koje nisam imao vremena zato što sam 24 sata dnevno bio u službi nacionalnog tima Srbije - poručio je Pešić za Politiku.

image
ARIS MESSINIS Afp

Linker
10. rujan 2024 14:21