Crvena zvezda i Partizan dominiraju ligom

 TOM DUBRAVEC Cropix
ABA LIGA

Hrvatske ruke za srpske interese. Zašto bi Partizan i Zvezda imali svoju ligu kad mogu gospodariti širim prostorom?

Na koncu osnovnog dijela sezone regionalnog loptanja između obruča ništa dobrog za hrvatske klubove u tom natjecanju
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. travanj 2024. 21:30

Sve što trebate znati o ABA ligi dogodilo se unazad par tjedana. Pod pritiskom Eurolige, odnosno želje Partizana i Zvezde za trajnijom licencom u najjačoj ligi Europe, klubovi su izglasali ulazak u ABA ligu Dubaija. Koji je u tom trenutku imao samo projekt predstavljen od Dejana Kamenjaševića i Đorđa Đokovića. Klub ne postoji, nemaju momčad, nemaju trenera, imaju samo priču. Dobru priču. Fun fact je da za ulazak Dubaija nije glasao Partizan, a niti Budućnost, no bila je to samo finta, jer se Dubai mogao uvrstiti i bez da su se ova dva kluba pojavila na glasovanju. Da je ovisilo o njihovom glasu, budite sigurni da bi glasali.

Nitko neće ispasti

Kad su već uvrstili Dubai, ABA ligaši su, ne prije što bi bilo normalno, nego iza toga donijeli odluku o izgledu Lige od sljedeće sezone. I samo koji sat prije nego se podbacila lopta u posljednjem kolu sezone, donijeta je odluka da iz Lige nitko neće ispasti. Ide priča da su taj prijedlog na stol stavile dvije najugroženije momčadi sezone, Mornar i Krka, a prihvatili su ih ostali. Cibona i Zadar su bili tu, uvijek su tu njihove ruke za važne odluke.

I evo, nas, do sezone 2029./30 igrat će se ABA ligu 16 momčadi. Dubai je, pri tome, potpisan samo za tri sljedeće sezone. U sljedećoj sezoni tu će biti 14 klubova od ove sezone, Dubai i pobjednik ABA 2 lige. Već ranije je donijeta odluka da se nacionalni ključ povećava s pet na šest momčadi iz jedne države, pa su tako otvorena vrata za ulazak još jednog srpskog kluba od sljedeće sezone, a trebao bi to biti Spartak, Vojvodina ili Zlatibor.

Usput je nestala ideja po kojoj bi razigravao s posljednjim iz ove sezone najbolji klub izvan Srbije u ABA 2 lige, pa su tako Cibona i Zadar podigli ruke protiv ambicija Širokog. Tek da se zna.

Baš ovih dana osvanula je i zanimljiva izjava Nebojše Čovića, Zvezdinog šefa.

- Moramo se izboriti za svoju poziciju. Zašto Beograd ne bi mogao imati dva euroligaša, a Atena može. Zašto bismo patili što naši zapadni susjedi ne razumiju, neće i ne žele razvijati košarku. Slažem se, Cibona je veliko ime, i Olimpija je veliko ime, bez dodatka Cedevita. Nekad su bili euroligaši, neka sada ulažu, neka se u to uključe. Beograd ima dva euroligaša i mislim da mi puno doprinosimo - i Zvezda i Partizan. I ne vidim razlog da se stalno svađamo. Uvijek nas guraju u koliziju Zvezde i Partizana. Treba napraviti ABA ligu na način kako se ta dva kluba dogovore, pa neka je zovu velikosrpska ABA liga i prekriže znak! Ako smo velikosrpski, nemojte igrati s nama. Nemojte se baviti s nama, pustite nas, mi smo zaostali, primitivni i što već. E, sad će se ‘upaliti’ oni koji se bave nekim drugim disciplinama koje nisu olimpijske - to je nacionalizam, šovinizam… Mislim na one s novom disciplinom autošovinista - kazao je Čović.

Ovo je, dakle, slika ABA lige trenutačno. Niti više niti manje. U njoj su još uvijek tri hrvatska kluba koja su imala sezonu u skladu s očekivanjima.

Zapravo, Zadar je još ima. Zadar je zaključio sezonu s katastrofom u Beogradu, gdje je od Partizana izgubio 39 poena razlike, a prije dva mjeseca je inkasirao minus 40 od Zvezde. Eto, toliko vrijedi naš najbolji klub u utakmicama kojima protivnik euroligaš odigra ozbiljno na svom terenu.

Zadar je, pri tome, zaključio sezonu kao šesti, ići će u doigravanje, a Danijel Jusup smatra da će njegovi momci imati što reći u četvrtfinalu kad se namjere na Budućnost, koja je zaključila kao treća.

Najviše profitirao Luka Božić

Zadar je uprskao puno toga u posljednjim kolima, prije svega su tu porazi u Čačku i domaći od FMP-a, pa je propustio priliku zaustaviti se i četvrtoj poziciji. Ovako je s debelo probijenim proračunom za ovu sezonu, s jednim od najvećih proračuna ikada, Zadar zaključio sezonu upravo na onom mjestu na kojemu je bio 2016. i 2018. godine. U hypeu koji se stvorio oko Zadra taj je podatak nekako ostao po strani. Prevedeno, Danijel Jusup je odveo kud i kamo skuplju momčad do šestog mjesta, istog onoga na kojemu je zaključio sezonu Ante Nazor 2016. ili Aramis Naglić 2018. godine.

Najviše je profitirao Luka Božić, opet je MVP, imao je dva triple-doublea ove sezone, najbolji je strijelac lige (20,6), treći skakač (8) i treći asistent lige (6,2) i bit će uskoro proglašen drugi puta uzastopno najboljim igračem lige, primit će trofej Dejana Milojevića, kako se od ove sezone zove ta nagrada.

Jedini je Dejan Milojević tri puta osvajao MVP nagradu, a kako je ona jednom pod čudnim okolnostima oduzeta Luki Božiću ranije, on će ostati na dvije. Time se izjednačio s Lukom Žorićem, koji je do sada bio jedini Hrvat s dvije titule MVP-ija ABA lige.
Kako sada stvari stoje, Božić će ostati na te dvije nagrade. Lani je odbio ponudu Partizana, a sada je za njegove usluge zapela Valencia.

Da je menadžirao bolje tijekom sezone, Zadar je mogao više. Recimo, neopisiva je glupost bila tražiti playa pa dovesti nakon što je krenula sezona Petra Vujačića. Koji nije play. Ili u trenutku kad zaključiš da ti treba još jedan igrač u rotaciji vratiti Juana Davisa, jer se valjda znalo da taj može sjediti i ništa ne prigovoriti, a druga je stvar što može boljega donijeti. I tu smo gdje jesmo. Zadar je najskuplja hrvatska momčad, Zadar je već osvojio Kup, a prvi je favorit za duplu krunu. Je li ovo bio napredak u odnosu na lanjsku sezonu i posebno, što je to ostalo kao zalog za ono što slijedi, već su druga pitanje.

image

Ivan Perasović (Cibona) i Lovro Mazalin (Zadar)

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Split je imao povijesnu priliku stići do doigravanja. U sezonu su krenuli očajno, s krivim izborima stranaca, a stvar se donekle smirila povratkom Shannona Shortera i Lewisa Sullivana. Da se nisu dogodili neki šokantni porazi, poput onoga od Cibone na Gripama, Žuti bi bili u postsezoni. Opet bilo je nekih čudesnih pobjeda, poput one nad Partizanom u Beogradu ili ludog preokreta protiv Studentskog centra u Morači. Bili su daleko od ispadanja, a za korak kratki od doigravanja.

Tu je i Cibona, koja je okončala sezonu na 12. mjestom, što je izjednačenje najgoreg plasmana ikada, a taj se zbio 2011. godine. S obzirom na to da je momčad cijele sezone igrala s različitim sastavima u domaćem prvenstvu i u ABA ligi, goli ostanak je sve što su mogli tražiti. I njega su izborili na parketu, a ne administrativnom odlukom, što je dobra stvar. Kad je ABA liga donijela odluku da nitko neće ispasti, vjerojatno su pod Tornjem pomislili da nisu trebali dovoditi niti jednog igrača za ABA ligu, jer su samo bespotrebno potrošili novac. Kao i Krka ili Mornar, uostalom, kao i Borac ili FMP. Čak i Split.

Cibona kandidat za ispadanje

Što će biti s Cibonom, našim posljednjim osvajačem ABA lige u sljedećoj sezoni tek se treba doznati. Iz današnje perspektive se doima kako će Cibona biti prvi kandidat za ispadanje novoj sezoni.

Za kraj još dodajmo kako su ove sezone u ABA lige igrali Partizan i Zvezda, dva euroligaša, s rekordnim proračunima, kombinirano se tu radi o svoti između 40 i 50 milijuna eura. No, to ne znači da je liga bila najjača do sada. Uzmite samo slučaj Mege koja je zaključila sezonu na četvrtom mjestu, a imala je najmlađu momčad ikada.

Naime, na pola sezone se Liga raspala. Igokea je otpustila nositelje (Moody, Gordić, Tanasković, Atić), Studentski centar je ostao bez najboljeg igrača (Kamenjaš), čak je i Mega ostala bez najboljeg igrača (Topić), ali se uspjela othrvati. Cedevita Olimpija je, pak, tijekom sezone ostala bez dva najbolja igrača, Klemena Prepeliča i Karla Matkovića.

I to je slika lige u kojoj se i dalje svi drže za ruke da si ne bi iščupali oči. Postoji i velik pritisak iz Srbije koja bi željela ojačati svoju nacionalnu ligu. Ali, pogledajte još jednom izjavu Nebojše Čovića i razmislite. Zašto bi imali samo svoju ligu kad mogu biti gospodari šireg prostora?

Uvijek su tu spremne ruke iz Hrvatske za podržati takve ideje, zar ne?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 14:03