CESAR MANSO Afp
DOBIO OVACIJE

Vatreni u 31. godini ispao ‘star i suvišan‘, a sada djeluje kao prva Dalićeva opcija

Rasterećenost u igri koju pokazuje Budimir daje naslutiti da se njegova forma neće ugasiti do Eura
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. veljača 2024. 12:10

Prije tri i pol godine Mallorca je posudila svog centarfora, Antu Budimira, Osasuni. U starom klubu nije da su bili nešto posebno tužni, a u Osasuni nisu bili velikih očekivanja. Govorimo o navijačima. Kada govorimo o stručnjacima onda se razumije zašto je struka Mallorce bila skeptična za njegova odlazak, odnosno zašto su treneri iz Osasune digli dvije ruke za dovođenje hrvatskog napadača.

Ante Budimir, iako je u svim klubovima gdje je igrao, uglavnom ostavljao dubok pečat borbenosti i dojmljive efikasnosti, nije stvorio zvučno ime. No, kada danas pitate navijače Osasune, a da o trenerima ne govorimo, što misle o hrvatskom reprezentativnom napadaču, onda će euforične note preplaviti eter...

Novi ugovor

Budimir je za Osasunu već prve sezone, na posudbi, pokazao koliko je potencijala u njemu. Postigao je 13 pogodaka u 35 prvenstvenih utakmica, što je impozantan skor u klubu te razine u La Ligi. U idućoj sezoni Budimir je u 30 kola postigao 11 pogodaka. U trećoj sezoni je u 37 nastupa upisao 8 pogodak i dvije asistencije, te je bio jedan od najvažnijih igrača što je Osasuna ostvarila sjajno sedmo mjesto i plasman u Konferencijsku ligu. U posljednjih 20 godina Osasuna je bila sedma samo još 2012. godine, a najbolji plasman (peto mjesto) upisala je još 2006. godine. Za klub koji je 2014. i 2017. ispadao iz prve lige, pet "dobrih" sezona kontinuiteta u La Ligi pokazuju stabilnost. Trener Jagoba Arrasate, koji već šestu sezonu vodi Osasunu, očito je vrlo zadovoljan Antom Budimirom, koji je prošle godine, sa 32 ljeta na vratu, produžio ugovor do 2027. godine.

image
STRINGER Anadolu Via Afp

Koliko je to bio mudar potez kluba potvrđuje se i u ovoj sezoni. Ante Budimir, potpuno rasterećen bilo kakvih statusnih pitanja, s velikim samopouzdanjem i osjećajem velikog povjerenja kojeg uživa u Osasuni, igra izvanredno. U 30 utakmica sezone 2023/24. postigao je već 14 pogodaka uz 2 asistencije u svim natjecanjima. Takav učinak u klubu koji je na jedanaestoj poziciji na prvenstvenoj tablici ukazuje na vrhunsku razinu igre i efikasnosti...

Ante Budimir je u sedam utakmica u 2024. godini postigao čak pet pogodaka. I ovacije koje je doživio pogotovo u posljednjem nastupu protiv Cadiza, kada je sa dva pogotka osigurao važnu pobjedu (2:0), više nego dovoljno govore o njemu statusu u Osasuni. U tih sedam utakmicama upisala je Osasuna 4 pobjede, 1 remi, te 2 poraza. Slučajno ili ne, gubitak s Barcelonom (0:1) i Celtom Vigo (0:3) dogodio se kada Budimir nije bio strijelac, niti asistent.

Za tog 32-godišnjeg napadača, rođenog u Zenici, a koji je kao igrač nastupao za Inker, Lokomotivu, Sampdoriju, Crotone, Mallorcu, St. Pauli i Osasunu, statistika puno govori. Iako su u pitanju klubovi koji nisu protagonisti borbe za vrh u svojim ligama, Budimir je upisao 130 golova i 35 asistencija kroz 401 nastup. Treneri koji su ga vodili kazat će da, osim golova, Budimir ima veliku važnost za igru momčadi jer je u obrambenoj fazi prvi branič, a u ofenzivi prvi napadački adut. Njegova bespoštedna igra pridonijela je da je uglavnom svugdje bio prvotimac i važan akter momčadi.

Ante Budimir je reprezentativac Hrvatske od listopada 2020. godine. Pod reprezentativni stijeg pozvao ga je Zlatko Dalić, koji u svom sedam godina dugom mandatu vjerojatno najviše glavobolja ima zbog praznine koju je ostavio Marijo Mandžukić. Budimir je pozvan među Vatrene i do sada je unutar 3 i pol godine odigrao 19 utakmica, s dva postignuta gola. Objektivno gledano njegov učinak u reprezentaciji nije bio osobito dojmljiv, ali je isto tako istina da Budimir nije uživao maksimalno povjerenje u kontinuitetu. O tome svjedoči i njegova marginalizacija nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, jer je Dalić procijenio da je vrijeme da pruži šansu drugima i mlađima.

Povratak u igru

Budimir je to stoički primio, iako je i po svom kazivanju, bio pomalo razočaran što je sa 30-31 godinom "ispao" star i suvišan. No, oni koji su igrali nakon njega nisu uspjeli iskoračiti u učinku. Zlatko Dalić očito nije zanemario tu činjenicu, ali i uvjerljivost forme koju je Budimir iskazivao u Osasuni. Za dvije posljednje utakmice u 2023. godini, protiv Latvije i Armenije, Budimir je bio u startnoj postavi Vatrenih, te je u dvije pobjede i potvrdu nastupa na Europskom prvenstvu 2024. u Njemačkoj ugradio i odlučujući pogodak protiv Armenije vrijedan 3 boda.

Sukladno formi koju pokazuje u vrlo jakoj španjolskoj ligi, a relativno skromnim izdanjima njegove konkurencije za Vatrenu devetku, po sadašnjem stanju stvari Ante Budimir djeluje kao prva opcija Zlatka Dalića, Do Njemačke i Eura još je četiri mjeseca, ali rasterećenost u igri koju Budimir pokazuje, daje nam naslutiti da se njegova forma baš i neće ugasiti...

Linker
28. travanj 2024 17:19