ANTE CIZMIC Cropix
FINALNE KALKULACIJE

Vatreni bi u konačnoj misiji mogli dobiti još jednu veliku pomoć, evo koji je najbolji, a koji najgori rasplet

S dvije pobjede domaćina u posljednjem kolu Hrvatska na Euro ide s prvog mjesta u skupini
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 20. studeni 2023. 06:22

Čekali su Vatreni i dočekali pomoć Armenaca protiv Velšana, ishod njihovog subotnjeg dvoboja u Erevanu bio je savršen; Armenci su otpali iz borbe za drugo mjesto, a Velšani više u toj utrci nisu u dobitnoj poziciji u odnosu na Hrvatsku.

Dalićeva vrsta sada je druga na ljestvici skupine D i čvrsto drži kartu za Euro 2024. u Njemačkoj. Pobijedi li u utorak Armeniju u Maksimiru, neovisno o ishodu sudara Walesa i Turske u Cardiffu, Hrvatska će izboriti novo veliko natjecanje.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Najizgledniji rasplet

Velšani za preskakanje Vatrenih u posljednjem kolu moraju osvojiti više bodova od njih, a u isto vrijeme mogu i pomoći svojim rivalima. Postoji jedna kombinacija, od ukupno njih devet, u kojoj će Hrvatska na Euro otići s prvog mjesta u skupini D.

Bookmakeri rasplet u kojem će i Hrvatska i Wales trijumfirati pred svojim navijačima vide i najizglednijim. Nakon Armenije, i Wales eto može pomoći Hrvatskoj...

Šansa u doigravanju

Turska će u svakom slučaju na Euro, ona ga je osigurala još u listopadu, Armenija i Latvija neće vidjeti Njemačku, a Hrvatska i Wales čak i ako ne budu drugi dobit će novu šansu u play-offu za Euro u ožujku sljedeće godine. Nakon subotnjih utakmica, polufinalni parovi play-offa puta A bili su Poljska - Estonija, Wales - Finska/Ukrajina/Island. No ništa još nije gotovo...

image
DAVID KLEIN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA David Klein/imago Sportfotodienst/profimedia

NAJBOLJA OPCIJA Mjesto drugih nositelja u ždrijebu 2. prosinca

Turska je već u listopadu osigurala prolaz na Euro, no na njega može otići i kao drugoplasirana; bit će tako ako u utorak izgubi u Cardiffu, a Hrvatska trijumfira protiv Armenije. Za Vatrene bi takav rasplet bio odličan, ne samo zbog prestiža, već i zbog ždrijeba skupina Eura koji će se održati 2. prosinca u Hamburgu. Završi li Hrvatska prva, bit će među drugim nositeljima u ždrijebu, dok bi s druge pozicije u skupini D Vatreni otišli među treće nositelje ždrijeba za Euro.

Mjesto prvih nositelja u ždrijebu skupina sljedećeg Europskog prvenstva prije nedjeljnih kvalifikacijskih utakmica osigurali su domaćin Njemačka te Portugal i Francuska.

NAJGORA OPCIJA Finale play-offa u ožujku u gostima kod Italije

Ako Hrvatska kiksa protiv Armenije, a Wales dobije Tursku, Vatreni će morati u play-off koji se igra 21. (polufinale) i 26. ožujka 2024. (finale). Tamo bi Hrvatska mogla imati kompliciran posao, tako da ga je bolje izbjeći. Vatreni bi u polufinalu najvjerojatnije bili domaćini Estoniji, koja je mjesto zaslužila kao najbolja momčad Lige D Lige nacija, dok se domaćin finala određuje ždrijebom. Ako Hrvatska bude treća u svojoj skupini, a Italija u ponedjeljak izgubi od Ukrajine u Leverkusenu, Azzurri će u polufinalu doigravanja za EP biti domaćini Poljskoj te bi u finalu teoretski mogli ugostiti i Hrvatsku. Bolje je sve riješiti u utorak u Zagrebu protiv Armenije, puno bolje. Ždrijeb play-offa je 23. studenoga u Nyonu.

Linker
18. svibanj 2024 10:58