INA FASSBENDER Afp
GRUZIJSKA FORMULA

Hobotnica, sin vjetra i topnik: Tri nacionalna heroja imaju tek 23 godine i najavljuju velike karijere

Pred državom iz južnog Kavkaza mogla bi biti perspektivna nogometna budućnost
Piše: Andro PolićObjavljeno: 28. lipanj 2024. 08:32

Ako se u uzbudljivu ekspediciju uguraju hobotnica u tijelu vratara, sin vjetra s Kavkaza i neumoljivi topnik s francuskom adresom rođenja, ishod avanture poprima spektakularne obrise.

Uz pozitivan kaos, koji paralelno s njima korača na teren, gruzijska družina savršen je začin na ovogodišnju europsku smotru u Njemačkoj, a najveći pečat na ljeto iz snova, za 3,7 milijuna Gruzijaca, stavio je upravo trojac iz uvodne rečenice. Giorgi Mamardašvili između vratnica koketira s epitetom "nesavladivog", Hviča Kvarachelia ispunio je kvotu bjegova od suparničkih braniča, a Georges Mikautadze s tri pogotka zasjeo je na tron najboljih topnika na turniru.

Mikautadze rođen u Lyonu

- Ovo je najbolji dan u životu Gruzijaca. Ispisali smo povijest, nitko nije vjerovao u to što smo napravili - poručio je "Kvaradona", najveća "faca" u državi, koji je kao bosonogi dječak naganjao loptu pored rijeke, da bi uskoro postao heroj nacije.

Dok su o brzonogom krilu Napolija ispisane tisuće redaka nakon njegove "eksplozije" podno Vezuva, vratar i napadač ostali su u blagoj sjeni. Odradivši upečatljive sezone na klupskim adresama, sva trojica ostavila su dovoljno goriva na rezervi za dužnosti u nacionalnoj vrsti. To da bi gruzijski nogometni bazen mogao biti potencijalna oaza za idealan omjer cijene i kvalitete, dokazuju i odštete koje su plaćene za njihove zvijezde. Mamardašvili se prije tri godine preselio u Valenciju iz Dinamo Tbilisija za milijun eura, a danas vrijedi 35 milijuna, dok je Kvarachelia stigao u Napoli za 13, ali ga Transfermarkt sada procjenjuje na vrtoglavih 80 milijuna. Mikautadze je, pak, posebna priča. Iako je rođen u Lyonu, u čijoj je akademiji igrao od osme godine, prema korijenima svojih predaka, objeručke je prihvatio poziv gruzijske reprezentacije. U ranoj fazi karijere prošao je kalvariju, prije sega u 15. godini, kada ga je Lyon odbacio, a zaobilazni put našao je preko druge momčadi Metza i druge belgijske lige. Prije samo dvije godine nosio je dres Serainga, člana drugog razreda belgijskog nogometa, a u ljeto 2024. procvjetao je u jednu od najvrućih nogometnih priča na kontinentu.

Ukupno 20 obrana

Štoviše, niti netom završena sezona nije mu bila potpuno bajkovita. U nju je ugazio u dresu Ajaxa, a s obzirom na to da se u nizozemskom velikanu nije naigrao, sreću je u siječnju opet potražio u Metzu. I pogodio. Navijači su ga prekrstili u "kralja Georgesa", a Francuzi će 1. srpnja aktivirati otkup ugovora za 13 milijuna eura. S obzirom na ono što pruža na Euru, smiješi im se i osjetan profit u bliskoj budućnosti. Udvarači nisu novost u elektronskom sandučiću Valencije, gdje se proteklih mjeseci navodno javljao Bayern, a kristalno je jasno da će interes za Mamardašvilijem eksplodirati nakon Eura. Gruzijski čuvar mreže odjahao je na distancu od kolega, u skupini skupio ukupno 20 obrana i napravio osjetan razmak od Rumunja Nite, koji je na "samo" 13. Fanatično slavlje navijača u ožujku, kada su Gruzijci preko Grčke osigurali plasman na Euro, palo je u drugi plan u srijedu navečer. Moćni Portugal ostao je bez ispaljenog metka protiv "male" Gruzije, a s obzirom na to da sva tri nacionalna heroja trenutačno imaju 23 godine i da će još letjeti do zenita karijere, pred državom iz južnog Kavkaza mogla bi biti perspektivna nogometna budućnost, a srca neutralnih navijača već su osvojili…

Linker
28. lipanj 2024 08:32