Nicolae Stanciu

 MIGUEL MEDINA Afp
SKUPINA E

VIDEO: Rumunjska očitala pravu lekciju Ukrajini, pao i dosad najljepši gol na Euru

Rumunjska je s uvjerljivih 3:0 pobijedila Ukrajince, a sjajne su golove postigli Stanciu i Marin
Piše: SNObjavljeno: 17. lipanj 2024. 16:56

Rumunjska - Ukrajina 3:0 (Stanciu 29., Marin 53., Dragus 57.)

München, Allianz Arena

RUMUNJSKA: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu - M. Marin (od 75. Rus), R. Marin ⚽🟨 - Man (od 62. Hagi), Stanciu ⚽(od 86. Racovitan), Coman (od 62. Mihaily) - Dragus ⚽(od 75. Puscas)

UKRAJINA: Lunin - Konoplja 🟨 (od 72. Timčik), Zabarnji, Matvijenko, Zinčenko -Stepanenko (od 62. Bražko), Šaparenko (od 62. Jaremčuk) - Cigankov (od 62. Jarmolenko), Sudakov (od 83. Malinovski), Mudrik - Dovbik

>> Golove Rumunja pogledajte ovdje <<


Rumunjska je na premijeri u Münchenu iznenadila favoriziranu Ukrajinu i upisala uvjerljivu pobjedu rezultatom 3:0. Bilo je to apsolutno zasluženo slavlje borbene i kompaktne rumunjske reprezentacije protiv blijedih Ukrajinaca, bezopasnih prema naprijed i poroznih u obrani. Tragičar je bio Andrij Lunin, vratar Real Madrida koji je u dva navrata skupim poklonima darovao Rumunje.

S obzirom na visok ulog u prvoj utakmici na turniru, početak je očekivano bio oprezan s obje strane. Malo više inicijative preuzela je Ukrajina koja je kroz posjed pokušavala probiti čvrstu i discipliniranu rumunjsku obranu.

Takav je pristup proizveo prilično nezanimljivih prvih pola sata, u tom razdoblju nismo vidjeli niti jednu pravu priliku. Ipak, vrijedilo je čekati, jer je u 29. minuti stigao jedan od najljepših trenutaka dosadašnjeg dijela Europskog prvenstva.

image
DAMIEN MEYER Afp

Bio je to pogodak za vodstvo Rumunjske kojeg je nakon velike pogreške ukrajinske obrane postigao kapetan Nicolae Stanciu. Matvijenko se malo zaigrao i poslao tešku povratnu loptu vrataru Luninu koji ju je potom poklonio suparniku. Man je presjekao loptu i proslijedio je do Stanciua koji je iz prve krasno je brzinom od 116 km na sat poslao u suprotne rašlje. Pokušala je Ukrajina uzvratiti preko Mudrika koji je iz voleja pogodio suigrača Stepanenka. I to je bilo uglavnom sve od Ukrajinaca u prvom dijelu. Uoči odmora još je Stanciu u 39. minuti izravno iz kornera pogodio gredu, malo je nedostajalo da ta lopta prevari Lunina i uđe u mrežu.

A onda je početkom nastavka uslijedio rumunjski ‘blitzkrieg‘ kojim je riješeno pitanje pobjednika u Münchenu. Razvan Marin je u 53. minuti opalio s 25 metara u donji desni kut, Lunin je slabo reagirao, lopta mu je prošla kroz ruke i završila u mreži za 2:0.

Dobili su Rumunji dodatni elan nakon povećanja vodstva te je četiri minute kasnije stigao i treći gol. Man je nakon kratko izvedenog kornera lako prošao Mudrika i idealno asistirao Dragusu koji je izbjegao zaleđe i iz blizine poentirao.

Pokušala je Ukrajina do kraja barem ublažiti poraz, no nije uspjela doći ni do počasnog pogotka. Najbliže je bio Jaremčuk koji je u nadoknadi pogodio gredu.

Velika je ovo pobjeda Rumunja i isto takvo razočaranje za Ukrajince...

image
FABRICE COFFRINI Afp

Kraj utakmice


Uvjerljiva pobjeda Rumunjske 3:0 nad Ukrajinom! Na početku utakmice Ukrajinci su bili aktivniji, ali je Stanciu sjajnim udarcem otvorio mrežu Lunina koji je prije toga pogriješio u dodavanju. U nastavku utakmice Marin i Dragus su zapečatili sudbinu Ukrajine.

90. 🕖 Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

86. ⇔ Izašao je Stanciu, strijelac prvog gola, a u igru je ušao Racovitan.

83. ⇔ Zadnja izmjena u ukrajinskim redovima. Ušao je Malinovski umjesto Sudakova.

80. Ubacio je Mudrik u kazneni prostor iz slobodnog udarca, nije to izgledalo loše, ali Burca je odbio loptu do Nite.

image

Mudrik

TOBIAS SCHWARZ Afp

77. Napokon je Ukrajina uputila dobar udarac prema rumunjskom golu. Pucao je Sudakov, ali brani Nita.

75. ⇔ Dvostruka zamjena kod Rumunjske. Izašli su Marin i Dragus, a ušli Rus i Puscas.

72. ⇔ Nova izmjena kod Ukrajine. Ušao je Timčik umjesto Konoplje.

69. Stanje na terenu je takvo da izgleda kao da svi čekaju kraj. Nakon što je Rumunjska zabila i treći gol nije bilo nekih pravih prilika s niti jedne strane.

Rumunjski navijači itekako imaju razloga za slavlje.

image

Rumunjski navijači

MIGUEL MEDINA Afp

image

Rumunjski navijači

MIGUEL MEDINA Afp

image

Rumunjski navijači

MIGUEL MEDINA Afp

63. ⇔ Prve izmjene na utakmici. Kod Rumunjske su izašli Man i Coman, a ušli Hagi i Mihaila dok su kod Ukrajine Bražko, Jaremčuk i Jarmolenko zamijenili Stepanenka, Šaparenka i Cigankova.

57.GOOOL!

3:0 je za Rumunjsku. Strijelac je sada Dragus koji je iskoristio dobro dodavanje Mana. On se nakon kornera doslovno prošetao kroz ukrajinsku obranu, zadnjem protivniku provukao loptu kroz noge, a Dragus je savladao Nitu.

53.GOOOOOL!

Rumunjska vodi 2:0. Strijelac je sada Marin, a opet smo vidjeli odličan šut iz daljine. Odigrali su Rumunji brzu kontru, dobro se posložili, a Marin je s 20-ak metara sjajno pogodio u donji kut Luninove mreže.

51. Ništa značajno se nije dogodilo u prvih pet minuta drugog dijela.

46. Počelo je drugo poluvrijeme bez ikakvih promjena s bilo koje strane.

Gotovo je prvo poluvrijeme, Rumunjska vodi 1:0. Do tada su Ukrajinci bili puno aktivniji, pritiskali, ali je Rumunjska dočekala grešku ukrajinske obrane na čelu s vratarom Luninom te je Stanciu sjajnim golom doveo svoju momčad u vostvo.

45. Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

39. Stanciu je sada zaprijetio izravno iz kornera jer je vidio da je Lunin izašao s vrata. No, lopta je okrznula gredu i odbila se van gola.

36. Dobro je ubacio Mudrik s lijeve strane, ali Dragusin je uspio izbaciti loptu u korner.

34. Ništa se značajno nije promijenilo nakon gola osim što rumunjski navijači ne prestaju s pjesmom.

image
DAMIEN MEYER Afp

29.GOOOOOOOOOOL!

Kakva golčina!!! Stanciu je potegnuo s 18 metara i pogodio ispod prečke Lunina. Sve je krenulo nakon greške ukrajinskog vratara u izgradnji napada. Stanciu je iskoristio poklon.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

22. Rumunjska se odlučila na čvrstu obranu, svi su njihovi igrači u svojoj polovici terena. Ukrajinci to ne uspijevaju probiti pa se odlučuju za udarce iz daljine kakvog je sada uputio Dovbik s nekih 20-ak metara. Nije bilo precizno.

16. Nije bilo nikakve prave šanse do sada, ali dominacija Ukrajine se jasno vidi u posjedu lopte. U njihovim je nogama 71% dok je Rumunji imaju 29%.

9. Upišimo prvi udarac na utakmici. Iz daljine je svoj šut iskušao Coman, ali bio je to lagani zalogaj za Lunina.

6. U ovom trenutku napišemo kako na početku utakmice gledamo klasično ispitivanje snaga što je eufemizam za 'do sada je dosadno'.

1. Počela je utakmica u Münchenu.

Bit će zanimljivo pratiti i navijački okršaj na tribinama. Za sada je u Münchenu dosta šareno:

image

Rumunjski navijač

TOBIAS SCHWARZ Afp

image

Ukrajinska navijačica

TOBIAS SCHWARZ Afp

image

Rumunjski navijač

TOBIAS SCHWARZ Afp

image

Ukrajinski navijač

TOBIAS SCHWARZ Afp

14:12 Objavljeni su početni sastavi za obje momčadi. Nema previše iznenađenja na niti jednoj strani.

Uoči nastupa njegove momčadi na Euru, predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza Andrij Ševčenko je pozirao u Munchenu s dijelom ošetećenih tribina iz Harkiva te tako ukazao na veliki problem kojeg tamošnji sportaši imaju zbog rata.

image

Andrij Ševčenko ispred stolica s razrušenog stadiona u Harkivu

TOBIAS SCHWARZ Afp

image

Andrij Ševčenko ispred stolica s razrušenog stadiona u Harkivu

TOBIAS SCHWARZ Afp

image

Andrij Ševčenko ispred stolica s razrušenog stadiona u Harkivu

TOBIAS SCHWARZ Afp

Najavu piše: Goran Čičin Mašansker

Često se tvrdi kako su sportaši najbolji ambasadori svoje zemlje. Hrvatski primjer to potvrđuje, jer jedna mala zemlja s prilično malo stanovnika ostvaruje svjetske uspjehe u mnogim sportovima, individualnim i kolektivnim.

Promocija kroz sport ima osobitu težinu kad državu pogode nevolje, jedna od najvećih koja se može zamisliti je rat. Od 24. veljače 2022. u Ukrajini više ništa nije kao prije, bio je to datum početka ''specijalne vojne operacije'' ili agresije koju je pokrenula Rusija na svog susjeda. Životi brojnih Ukrajinaca od tog su se dana dramatično promijenili, no sport je ostao važan kao promotor nacije koja proživljava izuzetno teške trenutke. Stoga je već i sam plasman ukrajinske nogometne reprezentacije na Europsko prvenstvo u Njemačkoj predstavljao veliku pobjedu čiji značaj nadilazi sportske okvire.

- Naravno, bilo je s psihološke strane teško igrati sve kvalifikacijske utakmice izvan domovine, ali osjećamo potporu naših navijača bez obzira na to gdje igrali. Naši su ljudi svugdje - kaže ukrajinski reprezentativac Giorgij Sudakov.

S izabranom vrstom nastupao je u Trnavi, Wroclawu, Pragu, Leverkusenu... I svugdje su imali glasnu i brojnu potporu navijača kojima su nastupi nogometne reprezentacije jedna od rijetkih preostalih radosti u životu kojeg obilježavaju ratna razaranja i stradanja najmilijih. Postali su ukrajinski nogometaši simbol nade za svoje sunarodnjake, pogotovo za one koji su ostali kod kuće. Poput supruge i kćerkice Giorgija Sudakova.

- Obitelj je najvažniji izvor potpore, vjere i inspiracije. Sve što radim i sve što postižem je za njih, i zbog njih. Stoga sam odlučio cijelu obitelj izvući iz Kijeva. Kad smo stigli u Lavov, nakon par dan, moja supruga i ja počeli smo volontirati- opisao je Sudakov prve ratne dane.

Kad bi boravio na pripremama reprezentacije, supruga mu je znala slati poruke kako je ruski napad u tijeku, te da se ona s kćerkom skriva u kupaonici. Jasno je da u takvim okolnostima nije lako ostati usredotočen na nogomet.

- Prije svega, ja sam profesionalac. Drugo, igranje na Euru je nešto o čemu sam maštao još kao dijete. Treće, moja i budućnost moje obitelji ovise o tom turniru - kaže mladi veznjak Šahtara na kojeg su oko već bacili ugledni europski klubovi.

Naravno, u fokusu je reprezentacija koja Ukrajincima može pružiti barem kratak bijeg od ratne realnosti, a svijetu pokazati da su Ukrajinci spremni na borbu.

- Bilo je malo nervoze prije odlučujuće utakmice play-offa s Islandom, ali znali smo da se jednostavno moramo kvalificirati na Euro jer nismo igrali samo za sebe i svoje obitelji, već i za našu zemlju i za naše vojnike. Sad imamo priliku podsjetiti svijet da se u našoj domovini i dalje vodi rat, da nas je Rusija napala i prouzročila toliko patnje, patnje koja će se nastaviti i tijekom ovog turnira. Iskreno, jednostavno je nemoguće objasniti što ovaj Euro znači za nas - poručio je Sudakov.

Prošlog četvrtka 13 ukrajinskih reprezentativaca objavilo je video uoči nastupa na europskoj smotri u kojem su prikazali slike ratnih razaranja u njihovim rodnim gradovima tijekom ruske invazije.

''Naši gradovi bi voljeli ugostiti Euro. U ovom trenutku se bore, ne za turnir, nego za svoju slobodu'', poruka je koja se ističe u video poruci na Telegramu.

Definitivno, niti jedna od preostale 23 reprezentacije na ovom turniru nije u takvoj specifičnoj poziciji.

- Ovaj turnir je 100 posto drugačiji i poseban. Ljudi i dalje umiru bez razloga i mi se moramo držati zajedno. Ono što proživljavaju igrači ne može se usporediti s borcima na frontu i njihovim obiteljima. Za njih je super teško, dok mi imamo ekstra motivaciju. Svi mi znamo tko je iza nas i moramo pokazati svoju najbolju igru - poručio je Oleksandr Zinčenko.

Premijerni nastup na Euru imat će Ukrajina u ponedjeljak od 15 sati protiv Rumunjske u Münchenu.

- Moramo govoriti o tome. Znam da su neki ljudi već umorni od vijesti o ratu, ali mi se nastavljamo boriti i trebamo vašu podršku. Vrlo je važno što je Ukrajina prisutna na Euru jer svi mi Ukrajinci želimo biti u europskoj obitelji. U ratu se borimo za cijelu Europu - rekao je ukrajinski izbornik Rebrov.

Prokomentirao je i suparnika.

- U posljednje vrijeme su vrlo dobri, imaju nekoliko vrlo dobrih mladih igrača, isto tako i vrlo brzih...

Linker
17. lipanj 2024 16:58