Slavlje Ukrajine

 KENZO TRIBOUILLARD Afp
DRAMATIČNA BITKA

VIDEO: Ukrajina preokretom do prve pobjede na Euru, Slovaci rano poveli pa ostali bez nove senzacije

Roman Jaremčuk ušao je u drugom dijelu i riješio pitanje pobjednika
Piše: HINA/SNObjavljeno: 21. lipanj 2024. 16:55

SLOVAČKA - UKRAJINA 1:2 (Schranz 17./Šaparenko 54., Jaremčuk 80.)

Düsseldorf, Merkur Spiel-Arena

SLOVAČKA: Dubravka - Pekarik, Vavro, Škriniar, Hancko (od 66. Suslov) - Kucka, Lobotka, Duda (od 60. Benes) - Schranz⚽ (od 86. Sauer), Boženik (od 60. Strelec), Haraslin (od 66. Obert)

UKRAJINA: Trubin - Timčik, Zabarnji, Matvijenko, Zinčenko - Šaparenko⚽ (od 90+2. Talovierov), Bražko (od 85. Sidorčuk) - Jarmolenko (od 66. Zubkov), Sudakov, Mudrik (od 85. Malinovski) - Dovbik (od 66. Jaremčuk⚽🟨)

Pogotke pogledajte OVDJE.

image
SOFASCORE

SofaScore statistika


Nogometna reprezentacija Ukrajine u susretu je 2. kola skupine E na EURU u Duesseldorfu svladala Slovačku sa 2-1 (0-1).

Povela je Slovačka golom Ivana Schranza (17), a Ukrajina je u nastavku preokrenula preko Mikole Šaparenka (54) i Romana Jaremčuka (80).

Ukrajinski izbornik Serhij Rebrov napravio je čak četiri izmjene u početnom sastavu u odnosu na 0-3 poraz od Ukrajine, a najupečatljivija od njih dogodila se na vratima gdje je Trubin zamijenio Lunina. Usto je na klupu preselio i kapetan Stepanenko kojega je u vezi zamijenio Jarmolenko, druga promjena u veznoj liniji bilo je uvođenje Braška umjesto Cigankova, dok je na desnom boku Timčik zamijenio Konoplju.

S druge strane, Slovačka je krenula u istom sastavu koji je u 1. kolu bio bolji od Belgije, a taj se izbor talijanskog stratega Francesca Calzone pokazao opravdanim jer su Slovaci daleko bolje krenuli u dvoboj.

image

Ukraine‘s forward #09 Roman Yaremchuk celebrates scoring his team‘s second goal during the UEFA Euro 2024 Group E football match between Slovakia and Ukraine at the Duesseldorf Arena in Duesseldorf on June 21, 2024. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD/AFP)

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Nakon dva pokušaja Haraslina iz 8. i 10. minute koje je rutinski zaustavio, ukrajinski vratar Trubin opravdao je svoje uvrštavanje u sastav bravuroznom obranom u 11. minuti. Hancko je prošao po lijevom krilu slovačkog napada, ubacio pred gol gdje je nespretno reagirao Matvijenko i umalo postigao autogol, u nastavku akcije lopta je stigla do Schranza, no njegov udarac iz neposredne blizine Trubin je uspio tijelom odbiti u polje.

Ipak, u 17. minuti niti raspoloženi Trubin nije mogao zatvoriti sve rupe koje je ostavljala njegova obrana. U začetku akcije upravo je Trubin u aut odbio slobodni udarac Hancka, ali lijeva strana ukrajinske obrane je "zaspala", Haraslin se izborio za prostor za ubačaj koji je preletio loše postavljenog Zinčenka, a Schranz je spremno dočekao priliku i glavom matirao Trubina.

Tek nakon pada u rezultatski zaostatak Ukrajina je ponudila nešto i u napadačkom smislu pa je tako u 28. minuti Mudrik lijepo proigrao Dovbika u kaznenom prostoru, ovaj se lijepim driblingom riješio dvojice čuvara no završni udarac je ipak blokiran. Pet minuta potom desni bek Timčik je sa 15-ak metara iskosa pogodio vratnicu, a u 36. minuti Mudrik je prihvatio loptu u kaznenom prostoru, oslobodio se Vavra, ali Dubravka je odlično pročitao situaciju i pravovremenim istrčavanjem otklonio opasnost.

image

Jaremčuk i Zinčenko

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Mogla je Slovačka na odmor i s dva gola prednosti, ali prizemni pokušaj Haraslina sa 20-ak metara Trubin je uspio "iščupati" iz samog donjeg lijevog kuta.

Ukrajina je odlučnije krenula u nastavak i poravnala već u 54. minuti. Mudrik je povukao napad, osvojio veliki dio terena i uposlio Dovbika koji je pametno zastao i pričekao dolazak suigrača. Lopta je proslijeđena na lijevi bok gdje je natrčao Zinčenko koji je lucidnom prizemnom loptom na 12 metara namjestio sve za udarac Šaparenka koji je stigao iz drugog plana i pogodio donji desni kut nemoćnog Dubravke.

Novu veliku priliku Ukrajina je imala u 74. minuti kada je krenula u protunapad, Jaremčuk je dao loptu u for za Mudrika, ali njegov udarac iskosa zaustavila je vratnica.

Ipak, potpuni je preokret uslijedio u 80. minuti, tada je Šaparenko s desnog boka ubacio loptu u kazneni prostor prebacivši oba slovačka stopera, a taj je ubačaj odlično pratio Jaremčuk koji je do lopte stigao malo prije Dubravke te ju laganim dodirom preusmjerio u mrežu.

I Slovačka i Ukrajina nakon dva nastupa imaju po tri boda. Tri boda u skupini E ima i Rumunjska, dok je bez bodova Belgija.

Belgija i Rumunjska će svoj susret 2. kola igrati u subotu.

KRAJ UTAKMICE

90+2. Imali su Slovaci sjajnu priliku za 2:2! Nakon kornera lopta je stigla do Vavre, koji je imao prostora za udarac s 10-ak metara, ali desnicom je promašio loptu.

90. 🕖

Igrat će se još najmanje pet minuta.

88. Strelec se poput strijele zaletio prema vratima i iskosa pokušao šutirati, u konačnici će to biti samo ispucavanje za Trubina.

84. 🟨

Jaremčuk je zaradio opomenu zbog prekršaja na Škriniaru.

80. Kako je ovo jednostavno izgledalo! Iz stoperskih redova stigla je lopta do Šaparenka, koji dugom niskom loptom pronalazi Jaremčuka u sredini, a adut s ukrajinske klupe s čovjekom na leđima uspijeva upititi udarac i zavarati Dubravku. Lopta se otkotrljala u gol,Škriniar je pokušao izbaciti ju na gol liniji, ali nedostajao mu je jedan korak.

image

Roman Jaremčuk

KENZO TRIBOUILLARD Afp

80. ⚽ GOOOL!

Ukrajina vodi pogotkom Jaremčuka!

78. Lijepo su kombinirali Slovaci na protivničkoj polovici, no Zabarnji je presjekao dodavanje Oberta i okončao napad.

77. Novi pokušaj Ukrajine. Sudakov je potegnuo s distance i ogodio u slovački blok.

74. Odličan pokušaj Mudrika! Iskosa je potegnuo nakon dodavanja Jaremčuka, ali bila je to preteška pozicija za zatresti mrežu. Dubravka se postavio uz stativu i lako otklonio opasnost.

image

Mihajlo Mudrik

KENZO TRIBOUILLARD Afp

73. Pao je tempo u posljednjim minutama. Ukrajinci mirno drže posjed i izvlače Slovake na svoju polovicu ne bi li u nekoliko poteza režirali opasnost na drugoj strani.

66.

Dvije izmjene u svakoj momčadi: Jarmolenko i Dovbik izlaze, ulaze Jaremčuk i Zubkov. Kod Slovaka izlaze Haraslin i Hancko, ulaze Obert i Suslov.

60.

Dvije izmjene kod Slovaka: Duda i Boženik izlaze, ulaze Strelec i Benes.

59. Nastavlja Ukrajina s pritiskom na krilima maločas postignutog gola. Šaparenko je sada ubacio poludijagonalno, na tren je djelovalo da bi lopta mogla zavarati Dubravku, no lovi ju slovački vratar u ruke.

54. Rekli smo da pogodak visi u zraku, brzo se ta teza potvrdila! Sve je krenulo izgubljenom loptom Slovaka na sredini protivničke polovice, Mudrik je potom osvojio dosta prostora u trku i uposlio Dovbika, koji je dugo "kemijao" s loptom unutar protivničkih 16 te poslao dodavanje unazad, da bi do lopte na lijevoj strani došao Zinčenko. Branič Arsenala poslao je oštru nisku loptu na 10-ak metara od gola Slovačke, a Šaparenko je prvi stigao na udarac i pogodio bliži kut Dubravke.

image

Mikola Šarapenko

ALBERTO PIZZOLI Afp

54. GOOOL!

Ukrajina je izjednačila pogotkom Šaparenka!

51. Mudrik centrira prema Dovbiku, koji je ostao potpuno usamljen na slovačkih pet metara, ali ubačaj je očito bio malo previsok. Jedva je uspio zahvatiti loptu, koja nije nikakva opasnost za Dubravku.

47. Odgovor na prethodne retke: Pekarik je već spreman za igru.

46. Odmah neželjene scene. Pekarik je ostao ležati na travnjaku nakon što se sudario sa Zinčenkom i primio udarac u glavu. Nedugo zatim napustio je travnjak, ostaje nam za vidjeti koliko je situacija ozbiljna.

image

Peter Pekarik

ALBERTO PIZZOLI Afp

46. Počinje drugo poluvrijeme!

Šansa za kojom bi Ukrajinci mogli žaliti. Udarac Timčika iz 34. minute:

image
INA FASSBENDER Afp

Gledali smo neočekivano uzbudljivih 45 minuta! Slovačka je preuzela inicijativu u prvom dijelu prve dionice, nagradu su pokupili u 17. minuti preko Schranza, a nedugo zatim Ukrajina je postavila tempo i nizom solidnih šansi prijetila Dubravki. No, Dovbiku je nedostajalo malo spretnosti, a Timčiku sreće. Dojam je da mora pasti barem još jedan pogodak do kraja susreta, Slovaci su svašta preživjeli i protiv Belgije, teško da će s ovolikim propustima u obrani još jednom zadržati čistu mrežu... No, brzina i okretnost u napadačkoj fazi sugeriraju da bi i Trubin mogao izvaditi još pokoju loptu iz mreže.

image

Slovačka - Ukrajina

KENZO TRIBOUILLARD Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. 🕖

Igrat će se još najmanje minuta sučeva dodatka.

44. Odličan pokušaj Haraslina! Potegnuo je s ruba kaznenog prostora i ciljao suprotni kut, ali neda se Trubin ponovo smesti.

43. Još jedna opasnost za Slovačku! Mudrik je iz slobodnog udarca iz ukošene pozicije pokušao iznenaditi Dubravku direktnim udarcem, no brani to iskusni vratar.

40. Mudrik oštro centrira prema Dovbiku pred peterac, no napadač Girone u skoku je prekršio Hancka. Nema opasnosti za Slovačku.

36. Mudrik se sjajno ubacio u kazneni prostor nakon duge lopte iz sredine, pokušao je igrač Chelseaja odigrati prema Dovbiku ili Jarmolenku u sredini, no Dubravka je pravovremenim izlaskom skratio prostor i otklonio opasnost. Ukrajina je sve opasnija, ne treba nas začuditi promjena rezultata do kraja prvog dijela.

image

Andrej Jarmolenko

INA FASSBENDER Afp

34. Evo vatre pred slovačkim golom! Jarmolenko je sjajno podvalio Dovbiku, koji je mogao i šutirati sam pred vratima, no odlučio je petom odigrati povratnu, što se nije isplatilo. U nastavku akcije lopta se odbija do Timčika, koji iskosa šutira u suprotni kut i pogađa vratnicu.

34. Ukrajina je u posljednjim minutama zavladala posjedom, no Slovaci ih drže daleko od Dubravke. Čeka se čarolija Sudakova ili Mudrika, čije bi kvalitetno dodavanje trebao, prema planovima, iskoristiti Dovbik.

Tresu li se kamermanu ruke ili je Mudrik strahovito brz? Danas će mu biti potrebno mnogo više od akceleracije...

image

Mihajlo Mudrik

INA FASSBENDER Afp

28. Odlična minijatura Artema Dovbika! Na malom prostoru unutar slovačkih 16 brzim je potezima izbacio Pekarika i Škriniara iz igre, ali njegov udarac zatim brani Dubravka! Bit će udarac iz kuta za Ukrajince.

27. Novi problemi za Ukrajinu, no Duda je uspješno oteo loptu protivniku na rubu kaznenog prostora. Slovaci u nepunih pola sata izgledaju kao "space shuttle" za nemoćne Ukrajince.

23. Pokušao je Mudrik zateknuti Slovake dalekometnim udarcem nakon kontre Ukrajine, ali naciljao je jedno 10 metara iznad gola...

17. U samo tri poteza Slovaci su stigli do gola! Hancko je izveo aut nedaleko korner zastavice, Haraslin iz prve sjajno ubacio u sredinu, gdje je Schranz bolje pozicioniran od Zinčenka i glavom trese Trubinovu mrežu! Nastavlja se bajka Slovačke!

image

Ivan Schranz

INA FASSBENDER Afp

17. GOOOL!

Slovačka vodi pogotkom Schranza!

17. Sjajno je Hancko potegnuo iz slobodnog udarca! Gađao je bliži Trubinov kut, no spreman je ukrajinski vratar na takav izazov.

16. Slovačka će imati slobodan udarac u obećavajućoj poziciji, na nekih 20-ak metara od gola. Skrivio ga je Bražko.

11. Još jedna velika prijetnja Slovačke! Hancko je ubacio s lijeve strane poluvisoko prema petercu, Matvijenko i Zinčenko loše su reagirali, a Schranz se našao kod druge stative i šutirao u bliži kut. Izvrsno je to obranio Trubin!

image

Pokušaj Schranza

OZAN KOSE Afp

10. Odličan pokušaj Haraslina! Sjećamo se da je lijevi krilni napadač mučio i dinamovce u susretu sa Spartom Prag... Sada je predriblao jednog čuvara, drugog prevario lažnjakom i iskosa zapucao ljevicom u suprotni, desni kut vratara Trubina. No, zamjenik Lunina na pravom je mjestu.

9. Slovaci ne žure u trenucima s loptom u posjedu. Znaju da bi im i bod ovdje dobro došao, neće bezglavo juriti prema ukrajinskim vratima već, čini se, pokušati zaraditi posjed i čekati da protivnik pogriješi prilikom nešto višeg presinga.

5. Jarmolenko se ponadao izlasku jedan na jedan s vratarom slovačke, no podignuta je zastavica. I dalje čekamo priv udarac prema vratima.

2. Haraslin je poljuljao ukrajinsku obranu ulsakom u 16-erac, ali izostao je konkretan potez prema golu, pa je morao vratiti u sredinu. U konačnici, prva akcija Slovačke prošla je bez ozbiljne prijetnje, a Ukrajinci gube loptu na sredini terena nakon pokušaja kontra napada.

1. Utakmica počinje, Slovačka prva ima napad!

15.00 Utakmica bi svaki čas trebala početi, a na tribinama je odlična atmosfera. Nadamo se da će se preliti i na travnjak.

image

Navijačica Ukrajine

OZAN KOSE Afp

image

Navijači Ukrajine

OZAN KOSE Afp

image

Navijači Slovačke

OZAN KOSE Afp

14.55 Igrači su na travnjaku, slušamo himne Slovačke i Ukrajine. Podsjetimo, Slovaci su izveli senzaciju u prvom kolu protiv Belgije (1:0), dok je Ukrajince dočekao hladan tuš nasuprot Rumunja (0:3). Vrijeme je da isprave pogrešku.

Najavu piše: Goran Čičin Mašansker

U različitim raspoloženjima Slovačka i Ukrajina ulaze u svoju drugu utakmicu na Europskom prvenstvu. Slovaci su iznenadili Belgiju, dok je Ukrajina neočekivano uvjerljivo izgubila od Rumunjske.

Ukrajinski izbornik Serhij Rebrov mogao bi napraviti nekoliko promjena u početnoj postavi. Defenzivnog veznog Tarasa Stepanenka mogao bi zamijeniti 22-godišnji veznjak kijevskog Dynama Volodimir Braško koji je u prošloj klupskoj sezoni ostvario učinak od šest pogodaka i pet asistencija.

- Za reprezentaciju sam debitirao prije tri mjeseca, i za mene je to nešto neopisivo. Igranje na Europskom prvenstvu je najviša moguća razina u nogometu, o tome sam dugo sanjao i sad uživam u svakom trenutku, a momčadi želim pomoći koliko je to god moguće - rekao je Braško.

Novu priliku za to imat će danas u Düsseldorfu.

- Moramo biti svjesni da su oni vrlo dobro organizirana momčad i da znaju što treba raditi na terenu. Dobri su u presingu, a brane se na vrlo kompaktan način. Također su jako dobri u kontranapadima. Igraju stvarno dobar nogomet, nije da samo nabijaju loptu. Bit će nam teško, definitivno će to biti zanimljiva utakmica - najavio je mladi ukrajinski veznjak.

U prvoj utakmici dužan je ostao i prvi ukrajinski napadač Artem Dovbik koji je u prošloj sezoni zabio 24 gola za Gironu u La Ligi.

- Ne bih tražio izgovore, samo se želim ispričati navijačima. Bilo je puno očekivanja, ali ovo je vrlo jak turnir i moraš se pokazati na terenu, ne na papiru. No, imamo još dvije utakmice i možemo popraviti situaciju. Rumunjska nas je vrlo dobro analizirala, njihov plan bio je uspješan jer nismo uspjeli stvoriti ozbiljniju priliku. Slovačka je odlično balansirana momčad koja je jaka u obranu, baš kao i Rumunjska, i bit će nam vrlo izazovno. Njihovi stoperi su vrlo dobri, izvrsno su odigrali protiv Lukakua. Nama će protiv Slovačke biti još teže nego protiv Rumunjske - smatra Dovbik.

Slovaci su bili autsajderi kontra Belgije i takva im je uloga očito odgovarala.

- Možda neki bookmakeri ili eksperti nisu očekivali da naša prva utakmica završi tako, ali sretan sam zbog toga. Moramo gledati samo sebe. Možda smo osvojili tri ekstra boda, ali i dalje na treningu moramo imati najbolji mogući pristup uoči sljedeće utakmice. Ukrajina je izgubila prvu utakmicu, nitko to nije očekivao. Imaju izvrsne, darovite mlade igrače koji su već u velikim klubovima. Morat ćemo biti oprezni i pružiti naše najbolje izdanje kako bismo se mogli nadati pobjedi ili remiju - poručio je slovački branič David Hancko.

Napad Slovaka opet će predvoditi Lukaš Haraslin.

- Ukrajinci su stvarno sjajna momčad. Ne bismo ih smjeli podcijeniti, a definitivno želimo pokazati za što smo sposobni. Želimo odigrati još bolje nego protiv Belgije kako bismo ispravili neke pogreške koje smo raditi. Iskreno vjerujem da ćemo biti uspješni - kazao je Haraslin.

Linker
21. lipanj 2024 18:26