ALBERTO PIZZOLI Afp
REZULTAT KOJI VODI DALJE

Na Euru je moguća ‘namještaljka‘ kao i prije 20 godina. Evo tko bi mogao izvući deblji kraj

Prije zadnjeg kola u skupini E sve momčadi imaju po tri boda
Piše: SNObjavljeno: 23. lipanj 2024. 20:41

Euro 2004. u Portugalu pamti se kao natjecanje na kojem je totalni autsajder napravio neviđeni skalp i okrunio se naslovom europskog prvaka, no u sjećanju ostaje i utakmica između Danska i Švedske u zadnjem kolu skupine C. Da bi obje skandinavske reprezentacije prošle u nokaut-fazu, njihov sraz morao je završiti rezultatom 2:2. Pogađate, upravo je takvim ishodom i završena.

Talijani su se bunili Uefi, no bezuspješno, jer oni su ti koji su te večeri pakirali kofere, dok su Danska i Švedska slavili. Premda glavnim akterima nisu izrečene nikakve kazne, ta utakmica bacila je ljagu na "poštene" Skandinavce, a sličan slučaj mogli bismo imati i na ovom Euru.

Naime, prije posljednjeg kola grupne faze u skupini E situacija je takva da sve četiri reprezentacije (Rumunjska, Belgija, Slovačka i Ukrajina) imaju po tri boda, odnosno zabilježenu pobjedu i poraz.

U posljednjem kolu Ukrajinci imaju težak posao protiv favorizirane Belgije, dok će se u drugom sastati Rumunjska i Slovačka. A budući da je poznato da će četiri boda biti dovoljna za prolaz u nokaut-fazu, makar kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi, sasvim je jasno što odgovara Rumunjima i Slovačkoj; neriješeni ishod vodi obje reprezentacije u osminu finala.

Standings provided by Sofascore

U takvom će raspleti Rumunjska biti prva ili druga, ovisno o rezultatu utakmice Belgija - Ukrajina, dok će Slovačka biti treća u skupini i jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi grupne faze. Ukrajincima, dakle, nikako ne paše remi na drugoj utakmici zbog najlošije gol-razlike, što znači da prolaz u osminu finala ovisi samo i isključivo o njima.

To, naravno, ne znači da će Slovačka i Rumunjska "namjestiti" rezultat budući da treće mjesto u grupi Slovacima donosi osminu finala, ali tamo bi je čekala Španjolska kao pobjednik skupini B ili Engleska koja će, izvjesno je, završiti prva u skupini C.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Linker
23. lipanj 2024 20:44