Slovenski nogometaši pozdravljaju navijače nakon remija s Danskom

 DAMIEN MEYER Afp
Dražen Krušelj
FANATICI IZ ‘DEŽELE‘

Slovenska zvijezda sve bliže rušenju Gvardiola, a Dinamo bi zbog Eura mogao izgubiti pojačanje

Zajec je počeo širiti mrežu oko Adama Gnezde Čerina, no Panathinaikos ga neće dati za sitniš
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. lipanj 2024. 12:40

Nismo među favoritima i to mi savršeno odgovara. Znam da se puno naših suparnika osmjehivalo doznavši da ih u grupi čeka Slovenija, ali neki će zbog toga zažaliti - zagrijavao je Matjaž Kek svoje snage u predvečerje Eura 2024.

Nije pritom 62-godišnjak pumpao atmosferu samo reda radi, da bi igrače i navijače zadržao u natjecateljskom tonusu, nego je očito dobro znao o čemu govori. Iz pozicije papirnatog autsajdera u nedjelju je "dežela" otrgnula bod Danskoj i učinila je to na osebujan način, pokazavši da zna mijenjati stilove i prilagođavati se različitim uvjetima.

Ako je u prvom poluvremenu odigrala stidljivu utakmicu, Slovenija je u nastavku pokazala zube, došla do izjednačenja i usput kreirala cijelu seriju obećavajućih prilika. Lako se ova priča mogla odvrtjeti u korist vratarskog superstara Jana Oblaka i nekolicine njegovih poluanonimnih suigrača, čija ste lica prvi put bolje upoznali preko Paninijevih sličica.

image

Kek s igračima nakon utakmice

FABRICE COFFRINI Afp

Jedan iz grupe igrača čije prezime slabije zvoni, čak i u krugovima obaviještene nogometne javnosti, zove se Erik Janža i postigao je efektan gol udarčinom s 20 metara za konačnih 1-1. Kontinent se istog trenutka bacio na guglanje, pa smo tako i ovdje kopajući po biografijama osvježili pamćenje na skromnu dionicu braniča koji je sezonu 2018./19. proveo u Osijeku.

image

"Kdor ne skače ni Sloven‘c"

MIGUEL MEDINA Afp

Nije Janža u Gradskom vrtu ostavio dublji trag, pa je ubrzo produžio prema poljskom Gorniku, za koji igra već pet sezona, a u ponedjeljak je ondje nagrađen novim ugovorom. Nije bitno poznatiji od Janže ni Žan Karničnik, 29-godišnji branič Celja, koji se jednom stidljivo okušao u Ludogorecu i brzo se vratio kući da kao "late bloomer" u momčadi Damira Krznara osvoji titulu slovenskog prvaka. Za nijansu bolje kotira Timi Max Elšnik, 26-godišnji vezni igrač koji se školovao u engleskim nižim ligama (od Swindona do Northamptona), ali ondje očito nije impresionirao trenere čim posljednje četiri sezone nastupa za Olimpiju.

Bombončić za fanove statistike otkriva da Šeškov xG vrijedan 5,98 debelo nadmašuje sve što se našlo u bundesligaškoj ponudi

Najveća zvijezda slovenske reprezentacije Benjamin Šeško triput se pojavio na terenu tijekom meča s Dancima, njegovi projektili s 20-ak metara zujali su pored gola ili tresli vratnicu, tek toliko da nas podsjeti kako u paketu s njegovom astronomskom cijenom dolaze i poseban set vještina i drukčija dimenzija igre.

image

Benjamin Šeško u akciji

FABRICE COFFRINI Afp

Iza Šeška je prva bundesligaška sezona u dresu RB Leipziga: dobrih šest mjeseci mladić se prilagođavao novom klubu ulazeći s klupe kao džoker, ali kada je savladao uvodne lekcije, podesio je golgeterske strojnice na rafalnu pucnjavu. Sezonu je zaključio s 18 pogodaka, a u završnih sedam ispita njemačkog prvenstva zabijao je gol po utakmici. Bombončić za fanove statistike otkriva da Šeškov xG vrijedan 5,98 debelo nadmašuje sve što se našlo u bundesligaškoj ponudi. U prijevodu, 21-godišnjak postiže šest puta više golova nego što biste očekivali prema kvaliteti prilika u koje ulazi.

Kada su se Slovenci i Srbi posljednji put sudarili na Euru, nogometnu su javnost počastili rijetko viđenim spektaklom

Šeško je u prvoj njemačkoj sezoni toliko impresionirao poslodavca da je već prošli tjedan potpisao produljenje ugovora do 2029. godine, uz dramatično napucanu plaću, a sve da bi RB Leipzig sutra-preksutra bliže oblacima pomaknuo rekord od transferne zarade (trenutačno u vlasništvu Joška Gvardiola, 90 milijuna eura). Šeškova izlazna klauzula do jučer je bila fiksirana na 65 milijuna eura, a već nakon Eura bi mogla odletjeti blizu granice od 100 milijuna. Na znanje i ravnanje Arsenalu, Chelseaju i Manchester Unitedu, koji su počeli opkoljavati Šeškov tabor.

image

Matjaž Kek

DAMIEN MEYER Afp

A kada smo kod opkoljavanja, neizbježna je tema Adam Gnezda Čerin oko kojeg je mrežu posljednjih tjedana počeo širiti Velimir Zajec. 24-godišnji vezni igrač pružio je solidnu partiju i za nekoliko koraka se udaljio od transfera u Dinamo jer teško da će Panathinaikos za sitniš odustati od startera u najzahtjevnijim utakmicama slovenske reprezentacije. Rejting sugerira da takav meč Slovence čeka u posljednjem kolu protiv Engleza, ali u stvarnosti je za Keka bitno delikatnija sljedeća utakmica sa Srbijom. Pobjedom može ovjeriti ulaznicu za nokaut-fazu.

image

Adam Gnezda Čerin i Petar Stojanović u duelu s Windom

FABRICE COFFRINI Afp

Kada su se Slovenci i Srbi posljednji put sudarili na Euru, nogometnu su javnost počastili rijetko viđenim spektaklom. Te 2000. godine u Charleroiu "dežela" je na krilima Zlatka Zahoviča 70 minuta čitala lekciju suparniku koji je nastupao pod imenom Jugoslavija. Držali su Slovenci vodstvo 3-0 s igračem više prije nego što su u šest minuta inkasirali tri gola. Od toga se šoka momčad Srečka Kataneca više nije oporavila i oprostila se s dva osvojena boda u skupini.

Linker
18. lipanj 2024 14:15