Luka Sučić i Ivan Perišić

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
SVE JASNIJA SITUACIJA

Ovo je vjerojatni suparnik Hrvatske ako prođe u osminu finala. U igri je i nevjerojatan, crni scenarij

Treće mjesto, odvede li Hrvate u osminu finala, nosi potpunu neizvjesnost
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. lipanj 2024. 07:42

Još nije sve do kraja raspleteno, moguće je da Hrvatskoj ni pobjeda protiv Italije ne bi bila dovoljna za plasman među 16 najboljih reprezentacija Starog kontinenta, ali takav rasplet bio bi uistinu nevjerojatan.

Da bi se rasplela takva negativna priča, u ponedjeljak bi i Albanci trebali svladati Španjolce pa bi Hrvatska skupinu okončala na trećoj poziciji te bi došla u opasnost da je preteknu četiri trećeplasirane reprezentacije iz drugih skupina te je ostave bez osmine finala. Moguće je, ne baš i realno.

Vjerojatnija je priča da bi s tri boda protiv Azzurra, ukupno dakle četiri, Vatreni osvojili drugo mjesto u skupini, jer je pobjedu Albanaca, bez obzira što su Španjolci već osigurali prvo mjesto u skupini B i bit će potpuno opušteni, ipak teško očekivati.

Njemačkoj dovoljan bod

Kad bi Hrvatska svladala Italiju, a Albanija ne bi Španjolsku, momčad Zlatka Dalića bi u osmini finala s drugog mjesta u skupini išla na drugoplasiranog iz skupine A. Tamo je situacija uoči posljednjeg kola dosta jasna, samo dvije reprezentacije realno konkuriraju za tu poziciju. U zadnjem kolu u nedjelju međusobno igraju Njemačka i Švicarska, a neuspješniji u tom dvoboju bit će suparnik drugom iz skupine B. Njemačka je prva sa šest bodova, njoj je i bod dovoljan za osiguravanje pozicije A1, te bi na A2 pala samo ako izgubi dvoboj koji se igra u Frankfurtu.

Teoretski je moguće da druga u skupini bude i Škotska, ako pobijedi u zadnjem kolu Mađarsku, a Švicarska izgubi od Njemačke, presuđivat će ukupna gol-razlika Švicaraca i Škota za drugu poziciju. Švicarska je trenutačno puno bolja, ima plus 2, a Škotska je na minus 4, tako da će otočani to teško nadoknadi u zadnjoj utakmici. No i to je moguće, kad bi Hrvatska prošla, ne bismo imali ništa protiv da u toj utakmici za plasman u četvrtfinale Eura, zakazanoj za sljedeću subotu, 29. lipnja u Berlinu, igramo sa Škotima. Iako ni Švicarci ne bi bili tako loš izbor...

Trećeplasirani u Frankfurt ili u München

Treće mjesto, odvede li Hrvate u osminu finala, nosi potpunu neizvjesnost. Raspored osmine finala, koje će suparnike imati pobjednici skupina B, C, E i F, ovisi o raspletima u drugim skupinama, odnosno o tome iz kojih bi skupina u osminu finala otišle najbolje četiri trećeplasirane reprezentacije. Treći iz skupine B, bude li imao dovoljno dobar učinak, u osmini finala igrat će ili s pobjednikom skupine F (Turska, Portugal, Češka, Gruzija) 1. srpnja u Frankfurtu ili s pobjednikom skupine E (Slovačka, Rumunjska, Belgija, Ukrajina) 2. srpnja u Münchenu.

Linker
22. lipanj 2024 12:15