Nicolo Fagioli

 DOMENICO CIPPITELLI Nurphoto Via Afp
SPALLETTIJEV DŽOKER

Osuđeni kockar prijeti Vatrenima: ‘Svaki dan se borim protiv demona, ali pobijedit ću‘

Ruku spasa pružio mu je Juve, koji mu je u studenom prošle godine na stol stavio novi, petogodišnji ugovor
Piše: Andro PolićObjavljeno: 24. lipanj 2024. 11:57

La rivoluzione azzurra, vrište naslovi u medijima na "čizmi" u predvečerje okršaja s "vatrenima". I površni poznavatelj talijanskog jezika, s osnovnim nogometnim predznanjem, lako će detektirati da se u natpisu krije "revolucija" među talijanskom družinom, čiji će predvodnik, dakako, biti Luciano Spalletti. Dok je njegova vojska porazila albanske trupe na otvorenju turnira, Španjolci su je resetirali na tvorničke postavke, zbog čega će talijanski izbornik aktivirati unutarnje rezerve iz svoje ekspedicije.

Uz devet nezamjenjivih karika, 65-godišnji stručnjak iz Toskane s dva će osvježenja pokušati uhvatiti Hrvatsku na krivoj nozi, kao što je njega iznenadila dijagnoza sa subotnjih liječničkih testova, kada je Federicu Dimarcu otkriven hematom na desnom listu, ali prema zadnjim informacijama ipak bi trebao biti spreman za večerašnji dvoboj. Na tragu reformi u talijanskim redovima, Mario Pašalić potencijalno bi mogao biti jedini predstavnik Atalante u udarnim postavama, s obzirom na to da se, prema pisanju La Gazzette dello Sport, Gianluca Scamacca seli na klupu, a u ruho napadačke oštrice trebao bi uskočiti Mateo Retegui, rođeni Argentinac, koji je za Genou potpisao devet pogodaka u svježe završenoj sezoni.

Druga Spallettijeva promjena u sastavu trebala bi biti rotacija u srcu momčadi, gdje se šuška da će umjesto Jorginha startati Nicolò Fagioli, koji je za "staru damu" u 2024. odigrao točno - 98 minuta. Dok je sićušnu minutažu taložio u zadnja dva kola Serie A, 23-godišnji član Juventusa veći dio kampanje proveo je na marginama torinskog kluba, a u ponedjeljak bi trebao preuzeti ključeve talijanskog veznog reda i, kako piše Gazzetta, započeti - "osvetu". Prije svega, samom sebi. Turbulencije u životu, tada, 35 milijuna eura vrijedne talijanske nade, počele su u kolovozu prošle godine, kada je protiv njega pokrenuta istraga zbog klađenja, a uskoro mu je stigla i "čestitka" u obliku sedmomjesečne suspenzije. Osim što mu se "u zamrzivaču" cijena na Transfermarktu srozala do današnjih 15 milijuna eura, a u uobičajenom raspletu događaja vjerojatno bi porasla do 50-ak milijuna, Fagioli je ušao u najtežu bitku života.

image

Nicolo Fagioli

IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

- Završio sam u praznini iz dosade, svaki dan se borim protiv demona, ali pobijedit ću. Dosada mi je uništila život. Svaki problem, pa i onaj najgluplji poput svađe ili loše utakmice, morao sam kompenzirati adrenalinom koji mi je davala igra. Gadilo mi se ono što sam proživljavao, ali nisam si mogao pomoći. Središte mog života bilo je klađenje, a ne nogomet - otvorio je dušu u intervjuu za La Gazzettu dello Sport prije tri tjedna, prisjetivši se najmračnijih dana mlade karijere.

Ipak, dok je bio u teškom nokdaunu, ruku spasa pružio mu je Juve, koji mu je u studenom prošle godine na stol stavio novi, petogodišnji ugovor, što je bio prvoklasni simbol vjere u njegove igračke kvalitete, ali i optimizma da će njihov veznjak udaviti opasnu kladioničarsku zmiju. Dno je dotaknuo, kako kaže, početkom prošle godine, kada je od suigrača posuđivao novac, dugovi su se u međuvremenu popeli do suludih 2,7 milijuna eura, a krpao ih je kupovanjem skupocjenih Rolex satova, dok su mu utjerivači prijetili da će mu slomiti noge.

Ključan detalj u odnosu Spallettija i Fagiolija odvio se u rimskoj noći prije mjesec dana, kada je Juventus preko Atalante osigurao "kantu" u finalu Kupa, a izbornik je u sitnim noćnim satima razgovarao s mladićem iz Piacenze. Iznijevši mu plan za europsku smotru, trener je jasno naglasio da će ga pratiti u zadnje dvije utakmice sezone, protiv Bologne i Monze, u kojima se Fagioli vratio u natjecateljski ritam i, sada je jasno, osigurao mjesto u Njemačkoj, a čini se i mjesto u udarnoj postavi protiv Hrvatske.

Linker
24. lipanj 2024 11:58