Modrić i Perišić tijekom utakmice s Italijom

 Jonathan Moscrop/imago Sportfotodienst/profimedia
BUDUĆNOST VATRENIH

‘Četiri igrača vjerojatno će otići iz reprezentacije. Dalić? Možemo uzeti i Guardiolu pa proći isto‘

Dario Šimić, Jurica Vranješ i Robert Špehar analiziraju učinak Vatrenih na Euru i ono što slijedi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. lipanj 2024. 15:05

Zašto je za Vatrene skupina završila ovako bolno kako je završila? Što nije bilo dobro, gdje je zapelo? Kolika je krivica izbornika Zlatka Dalića za samo dva boda u skupini, je li vrijeme za selekcioniranje nove nacionalne vrste u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, je li ovo ipak kraj generacije koja nam je donijela toliko veselja? Konačno, treba li Zlatko Dalić i dalje ostati izbornik, nastaviti ili, pak, treba tražiti novog izbornika? O tome smo popričali s tri bivša hrvatska reprezentativca, Darijom Šimićem, Juricom Vranješom i Robertom Špeharom.

- Nekad uspiješ, nekad ne. U ovom teškom trenutku ipak moram istaknuti nešto pozitivno. Protiv Italije smo pokazali da ova reprezentacija još živi. Ima još snage u njoj, također, i protiv Španjolske i Albanije smo u nekim trenucima igrali dobar nogomet. Međutim, dolazi polako smjena generacije - kaže nam u uvodu Dario Šimić.

Siguran je u jedno...

- Trebat će polako stvarati novu momčad. Ali, ne smijemo zaboraviti, kad je ovaj Euro u pitanju, da smo bili u skupini s jakim reprezentacijama Španjolske i Italije. Ponekad odlučuju nijanse. Nekad smo se znali izvući na velikim natjecanjima, ovoga puta nismo. Nekad smo jedva prošli, a sad smo isto tako za "milimetar" ostali bez pobjede nad Italijom. Ali, morat će se sad napraviti jako dobra analiza. Prije svega treba se okrenuti stvaranju nacionalne vrste s pogledom na mlade jer sasvim je logično da dečki koji su dugo igrali više neće moći biti isti kao prije, očekivati je njihov nogometni pad.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Treba li Zlatko Dalić početi slagati novu reprezentaciju ili ipak otići sa svojim senatorima?

- Dalić se pokazao kao iznimno uspješni izbornik, napravio je velike rezultate. Morat će to riješiti sam sa sobom, ali i s ljudima iz HNS-a. Treba tu naći najbolje rješenje. No, držim da će on najbolje znati ima li snage nastaviti, ima li moći i energije ponoviti uspjehe koje je postigao. Mora biti iskren primarno prema sebi. Osobno navijam za njega, htio bih da ostane. Stabilan je čovjek, na zemlji. Sad je sigurno detektirao probleme. I vjerujem da zna kako u budućnosti izvući najbolje od Vatrenih. Što ne treba značiti da ćemo opet biti drugi ili treći na svijetu...

Luka Sučić je pokazao da se radi o igraču na kojeg će se u budućnosti moći računati. Ante Budimir je bio odličan. Kao i Livaković, ocjenjuje Šimić

Šimić na tu temu kaže i ovo...

- Pa možemo za izbornika uzeti Pepa Guardiolu, pa da u skupini ispadnemo u skupini sljedećeg Svjetskog prvenstva.

Kad smo ga pitali koji su hrvatski igrači pokazali najviše na ovom Euru, rekao je sljedeće:

- Luka Sučić je pokazao da se radi o igraču na kojeg će se u budućnosti moći računati. Ante Budimir je bio odličan. Kao i Dominik Livaković...

image

Gvardiol i Livaković

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Nama nije bilo jasno zašto Budimir protiv Italije nije igrao od prve minute?

- Neke utakmice poput ove s Italijom traju skoro stotinu minuta, tako da je ponekad manje važno tko počinje utakmicu, a tko ulazi kasnije. Na kraju je bitan rezultat, koji je za nas na kraju izostao.

Od koga ste očekivali više? Mnogo kritika bilo je na račun Brozovića, pa i na Perišića, koji nije imao onu energiju koju je imao prije. Je li vrijeme za njihov oproštaj?

- Neozbiljno bi bilo od mene govoriti sa strane. Brozović i Perišić su vrhunski profesionalci, vrhunski igrači. Trebaju sjesti s izbornikom, sve analizirati i donijeti odluke - zaključio je Šimić.

Prije Eura glavni cilj je bio prolazak skupine. Bez obzira na to što smo imali jaku skupinu, nismo prošli, cilj dakle nije ispunjen, kaže Vranješ

A evo što nam je kazao Jurica Vranješ:

- Prije svega kazao bih da se moramo nakloniti ovoj generaciji, igračima i izborniku Daliću za sve što su učinili. Nažalost, izbornik se na ovom Euru odlučio za iskusne igrače, senatore, bez obzira na njihove situacije, na njihovu formu, ozljede koje su imali. Isto tako, nažalost, nije prošlo. Protiv Španjolske nismo imali što tražiti kad se radi o brzini, tjelesnoj moći, iako smo i u toj utakmici imali svoje prilike. Ali bila bi laž za sve da smo na kraju izvukli bod.

image

Utučeni hrvatski igrači

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Albaniju smo trebali dobiti... I onda bi bilo dovoljno za prolaz.

- Tu smo prvo poluvrijeme odigrali katastrofalno. U drugom poluvremenu je bilo bolje, ali zadnjih dvadeset minuta opet jako loše. Sad, je li to zbog nedostataka kondicije ili zbog postavke momčadi, igranja s poluzdravim Perišićem, teško je kazati. Primili smo gol u zadnjoj minuti... Kao i protiv Italije. E sad, možemo elaborirati mogu li Kramarić i Mario Pašalić u istom trenutku igrati, činjenica jest da nismo igrali s pravim krilima koja bi mogla probijati. Zašto je izašao Kovačić, je li bi ozlijeđen? Jer, on je bio jedini koji nam je kroz sredinu mogao nešto donijeti. Isto tako bio je odličan Sučić, zašto je i on zamijenjen? Zašto je ušao Majer kad smo se branili zadnjih dvadesetak minuta kad znamo da to nije njegova jača strana? On je odličan u razigravanju i stvaranju igre. Nije u obrani. Ali opet, vodili smo do 90+8. minute. Lako je sad biti pametan.

Je li ova generacija protiv Italije završila svoj opus, je li ovo kraj dinastije Modrića i društva? I Dalića kao izbornika?

- Prije ovog Eura glavni cilj je bio prolazak skupine. Bez obzira na to što smo imali jaku skupinu, nismo prošli, cilj dakle nije ispunjen. Dalić će obznaniti svoju odluku želi li ostati izbornik ili ne. Modrić, Brozović, Perišić, Vida... Mislim da odlazi zlatna generacija.

Kaže da taj očekivani odlazak zlatne generacije mora biti novi impuls.

image

Budućnost i sadašnjost Hrvatske: Sučić i Modrić u akciji

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

- Moramo s mladim igračima popuniti roster reprezentacije za naredno veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo. Nažalost, vani više nemamo braće Kovač, Šimunića, Petrića, Klasnića, Rakitića... Morat ćemo stvarati igrače u Hrvatskoj jer bi nam se mogao dogoditi veliki rezultatski preokret, dogodio se već sad u Njemačkoj. Ljudi bi se s vremenom mogli razočarati, pa bi se moglo dogoditi da više nećemo imati adekvatnu podršku navijača koji su opet bili sjajni. Navijači su nešto što nas je stalno nosilo - zaključio je Vranješ.

Momčad se nikad ne pomlađuje na velikim natjecanjima, to se mora napraviti kroz kvalifikacije, ističe Špehar

Robert Špehar nam je prvo rekao da je skroz - prazan.

- Teško je, ali barem smo ovu treću utakmicu s Talijanima odigrali OK, drago mi je što su naši dečki na terenu, metaforički kazano, ostavili dušu i srce. Ali, mi smo svoju šansu ispustili protiv Albanije.

U redu "srce i duša", ali što je bilo loše u igri naše reprezentacije?

- Curili smo u zadnjoj liniji. Previše. Primali smo lake golove protiv Španjolaca, Albanaca i taj protiv Italije. To je bilo krucijalno. Naravno, ne može zadnja linija biti jedini krivac, nogomet je kolektivni sport. Međutim, zadnja linija nije bila dobra. Dalić je mijenjao, ne može se prstom uprijeti niti u jednog igrača. Međutim, kad primiš šest golova u tri utakmice, onda se teško možeš nečemu nadati.

image

Tuga hrvatskih navijača

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Kaže da su golovi protiv Albanije i Italije u zadnjim minutama jednostavno nedopustivi.

- Zaista je nemoguće da protiv Italije u 90+8. minuti igrač ostane onako potpuno sam. Definitivno nedopustivo. Pet naših igrača je bilo u zadnjoj liniji, na dva ili tri talijanska. Neshvatljivo, baš neshvatljivo. Upravo takve situacije dijele uspjehe od neuspjeha.

I njega smo pitali je li došao kraj ove generacije i izbornika Dalića?

- Protiv Italije su senatori, prije svih Modrić i Brozović, odigrali pravu utakmicu. Pokazali su tko su i što su. I što su bili sve ove godine. Kad se radi o budućnosti, s njima treba sjesti i razgovarati. Ako oni kažu kako misle da još mogu igrati, može se s njima nastaviti. Da se zna hoće li se za iduće Svjetsko prvenstvo raditi selekcija s njima ili bez njih. Momčad se nikad ne pomlađuje na velikim natjecanjima, tako da se to mora napraviti kroz kvalifikacije. Pred kvalifikacije koje slijede mora se znati s kojim igračima ćemo igrati. Sa senatorima ili bez njih.

Zlatko Dalić?

- Ovo Europsko prvenstvo za reprezentaciju nije bio uspješan. Ali prije toga je Dalić bio uspješan, u svom mandatu je napravio čudo. Držim da tu ne bi trebalo biti nikakve priče, da bi trebao i dalje biti izbornik - zaključio je Špehar.

Linker
25. lipanj 2024 15:13