CHRISTIAN CHARISIUS Dpa Picture-alliance Via Afp
SVE OČI UPRTE U ELF

Nijemci zabrinuti uoči početka Eura, jedan potez poveo je veliku raspravu: ‘Baš me briga što se priča‘

Domaćin EP-a slavio je u zadnjoj pripremnoj utakmici, ali je otkrio manjkavost i probleme
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 09. lipanj 2024. 22:47

Točno tjedan dana uoči otvaranja Eura protiv Škotske Njemačka je odigrala posljednju pripremnu utakmicu, suparnik je bila Grčka, reprezentacija koja već 10 godina nije se plasirala na veliko natjecanje. Međutim, europski prvak iz 2004. godine odigrao je vrlo dobro protiv domaćina ovogodišnje smotre najboljih europskih selekcija, na kraju su izgubili, ali su ostavili dosta upitnika oko kvalitete Elfa.

Dolaskom Juliana Nagelsmanna Njemačka je u posljednje vrijeme odigrala nekoliko dobri utakmice, posebno u ožujku ove godine kada su u četiri dana bili bolji od Francuske u Lyonu te Nizozemske u Frankfurtu. Poklopilo se s povratkom Tonija Kroosa u reprezentaciju nakon više od dvije godine, očito je Realov veznjak bio karika koja je nedostajala reprezentaciji koja je od 2017. i osvajanja Kupa konfederacija bilježi samo neuspjehe. Te dvije pobjede podigle su optimizam, ne samo u reprezentaciji, nego i u javnosti koja je pomalo izgubila vjeru u izabranu vrstu.

Kako se bližio Euru tako su i najave bile sve optimističnije, čak im kladionice vjeruje, treći su favorit po koeficijentu, ispred njih su samo Francuska i Engleska.

No, utakmica s Grčkom u kojoj su igrali u najjačoj postavi malo je ohladila ta razmišljanja, ali još je pet dana do prve utakmice protiv Škota i sasvim sigurno će Nagelsmann pronaći dobitnu formulu za prvu utakmicu na Euru. Grci su potpuno neutralizirali napadački potencijal Elfa u prvom poluvremenu, došli su do vodstva u 34. minuti nakon pogreške Manuela Neuera koji je udarac Tzolisa, relativno lagan, odbio od sebe, Masouras je samo rekao hvala i pospremio odbijanac u mrežu. Netom prije utakmice s Grčkom Nagelsmann je otpisao Nübela koji je bio četvrti vratar, a na Euru će uz Neuera biti Ter Stegen i Baumann iz Hoffenheima.

Odmah se povela rasprava u medijskom prostoru treba li Neuer biti prvi vratar, jer u posljednje vrijeme je nekoliko puta pogriješio, na sličan način je dobio gol u završnici utakmice protiv Reala kada su Madriđani stigli do izjednačenja.

- Baš me briga što se priča u medijima. O tome je već bilo riječi i pričalo se nebrojeno puta. Pogreška prije 0:1 neće se procjenjivati, ni analizirati. Neuer ima moje povjerenje. Imao je tri obrane svjetske klase, što nedvojbeno ne uspijeva svakome - objasnio je Nagelsmann na temu prvog vratara.

image

Nagelsmann i Neuer

TOBIAS SCHWARZ Afp

Slično razmišljanja su i suigrači.

- Ako Manuel Neuer ne može odisati sigurnošću, tko drugi može? On je podrška momčadi - rekao je Maximilian Mittelstädt, lijevi branič, dok je strijelac pobjedničkog pogotka Pascal Gross oduševljen Neuerovom prezentacijom protiv Grka.

- Ne razumijem raspravu. Obranio je dva zicera koji bi kod većine vratara bili pogoci, mislim da je on nevjerojatno dobar vratar. Kada ga vidim na treningu uvijek sam zadivljen koliko je dobar. Nikad u karijeri nisam doživio tako nešto.

I dok je pogreška Neuera ipak samo priča za jedan dan, Nagelsmann se mora pozabaviti lošim prvim poluvremenom protiv Grčke.

- Na kraju smo dobili utakmicu, a kasni gol je uvijek pozitivan za momčad - istaknuo je dobre strane utakmice protiv Grčke 36-godišnji izbornik Njemačke.

No, za razliku od njega Toni Kroos i Ilkay Gündogan bili su malo iskreniji prema medijima nakon dvoboja.

- Pokazali smo dosta manjkavosti i problema - rekao je Kroos, što je potvrdio i kapetan Gündogan.

image

Toni Kroos

UWE KRAFT Afp

Međutim, neće biti prevelikih promjena u početnoj postavi u odnosu na Grčku, sam Nagelsmann kaže da ima 13 igrača koji konkuriraju za ogled sa Škotskom. Dakle, sastav: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt - Andrich, Kroos - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz mogao bi početi protiv Škota, dva su mjesta upitna, umjesto Mittelstädta mogao bi započeti Raum, dok bi umjesto Wirtza mogao započeti Sane koji je na koncu proglašen igračem utakmice premda je ušao u 46. minuti.

- Leroy Sane je dobro odigrao - pohvalio ga je Nagelsmann. - Svaki igrač zna da nema jamstva da će uvijek igrati od početka na turniru jer su nam potrebni različiti tipovi igrača protiv različitih protivnika.

Sane je jedan od igrača oko kojeg se uvijek lome koplja, mnogi smatraju da ga je teško integrirati u postavu, ali Nagelsmann ne vidi nikakav problem.

- Ne bi bilo tako pametno kao trener reći da ga je komplicirano integrirati u momčad. Zapravo je relativno jednostavno, samo ga pustite i onda je već integriran - rekao je izbornik Elfa, koji se također osvrnuo i na problem Sanea sa stidnom kosti koja ga je patila u posljednje vrijeme.

- Nema problema, ništa ga ne boli.

Tako Njemačka s malim upitnicima čeka otvaranje Eura, ali optimizam je na visini, možemo reći s pravom...

Linker
09. lipanj 2024 22:48