Slavlje Švicarske 

 JAVIER SORIANO Afp
KLASA S KOSOVA

Nemilosrdni Shaq zauvijek će pamtiti Euro: ‘Ne znam koliko igrača može napraviti nešto ovakvo‘

Švicarski reprezentativac napravio je podvig kakvim se nitko ne može pohvaliti
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 21. lipanj 2024. 00:53

Uzevši u kontekst prvu utakmicu grupne faze u kojoj je Švicarska upisala sva tri boda protiv Mađarske, inkluzija Xherdana Shaqirija (32) u startni sastav protiv Škotske bio je potez koji bi mnogi mogli opisati kao neočekivan. Iz startne postave ispao je Kwadwo Duah, napadač koji nakon pogotka u protiv Mađara u susretu sa Škotima nije upisao niti minute.

Međutim, Shaqiri se izborniku Muratu Yakinu odužio na najbolji mogući način. U 26. minuti utakmice nakon greške škotske obrane Shaqiri je primio loptu na rubu kaznenog prostora i neobranjivim udarcem iz prvog dodira rasparao mrežu vratara Angusa Gunna, te tako poništio škotsko vodstvo i postavio, pokazat će se, konačan rezultat. Gol je stigao zbog pogreške Anthonyja Ralstona, koji je pokušao dodati loptu kolegi braniču Grantu Hanleyu, no njegovo dodavanje nije bilo precizno.

- Shaq uvijek daje sve od sebe na treningu. Ne znam koliko drugih igrača može postići taj gol - rekao je branič Manchester Cityja Manuel Akanji nakon utakmice.

image

Xherdan Shaqiri

JAVIER SORIANO Afp

Tim pogotkom Shaqiri je postigao podvig kojim se niti jedan igrač na svijetu ne može pohvaliti. Naime, Švicarac je golom protiv Škotske stigao do pogotka na šestom uzastopnom velikom natjecanju. Na posljednja tri europska i svjetska prvenstva bio je strijelac za svoju momčad, i tako još jednom potvrdio kako vrlo često svoje najbolje partije pruža upravo u reprezentativnom dresu.

- Večeras je dokazao da živi i diše za ovakve trenutke - rekao je izbornik Yakin nakon utakmice, a o pogotku je progovorio i škotski izbornik Steve Clarke.

- Ako ta prilika padne bilo kojem drugom igraču u švicarskoj momčadi, to nije gol. Znali ste kad se lopta kotrljala prema Shaqiriju da je bio predodređen za gol. On je vrhunski, vrhunski igrač, tako da vrhunskim, vrhunskim igračima ne dajete takvu priliku - zaključio je škotski strateg.

Dodajmo i kako ovaj rekord ubrzo može izjednačiti Cristiano Ronaldo, koji je postigao pogodak na posljednjih pet velikih natjecanja. U prvom kolu protiv Češke Portugalac je bio blizu pogotka, a za očekivati je da će u nadolazećim utakmicama protiv Turske i Gruzije pronaći put ka mreži.

Unatoč činjenici da već više od dvije godine igra "preko bare" u dresu Chicago Firea, Shaqiri je pokazao kako individualna kvaliteta koju je posjedovao kroz karijeru nije "isparila". Shaqiri je ovim pogotkom također postao prvi igrač iz MLS-a koji je pogodio mrežu na ovom Euru. Shaqiri se pridružio američkom klubu u veljači 2022. godine kao najskuplje pojačanje u povijesti kluba, a pritom je upisao 75 nastupa, postigavši ​​16 golova i dodavši 13 asistencija. Prije nego što se preselio u SAD, u karijeri je proveo vrijeme igrajući za Bayern, Inter iz Milana i Liverpool, među ostalima. Za svoju zemlju odigrao je 123 utakmice i postigao 31 gol.

image

Xherdan Shaqiri

JAVIER SORIANO Afp

Njegovi prvi golovi na velikim turnirima bili su na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, gdje je zabio hat-trick u 3-0 pobjedi nad Hondurasom. Zatim je pogodio mrežu protiv Poljske na Euru 2016. fantastičnim udarcem škaricama izvan šesnaesterca, a potom i dramatično pobijedio Srbiju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Uslijedila su tri pogotka na Euru 2020., gdje je zabio dvaput u 3:1 pobjedi protiv Turske. Ponovno je bio strijelac protiv Španjolske u četvrtfinalu prvenstva, gdje je Švicarska poklekla nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca. Na Svjetskom prvenstvu 2022. godine u Katru zabio je još jednom protiv Srbije, kada je Švicarska u ludoj utakmici u konačnici ostvarila 3:2 pobjedu.

Nakon ovog remija Švicarska se nalaza na drugom mjestu u grupi A s četiri boda, te će vrlo vjerojatno izboriti plasman u sljedeći krug natjecanja.

Linker
29. lipanj 2024 13:39