Vlado Kos/imago Sportfotodienst/profimedia
KAMP VATRENIH

Samo je jedna reprezentacija smještena sjevernije od Hrvatske, ostali su išli drugom logikom

Hrvatska je rano reagirala, još lani tijekom ljeta, stavila rezervaciju na taj Neuruppin i kod njega ostala
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. veljača 2024. 13:08

Hrvatska je za Euro pronašla kamp na sjeveru Njemačke, HNS je jako zadovoljan hotelom i resortom Mark Brandenburg, te načelno terenom u Neuruppinu, gdje će Vatreni boraviti od 9. lipnja. Domaćini moraju dovesti teren na najvišu razinu baš za lipanjsko razdoblje.

Prvu utakmicu sa Španjolskom naši igraju 15. lipnja, te će do Berlina lagano autobusom jer udaljeni su svega 75 kilometra. Nešto više od 200 kilometara imaju do Hamburga i Leipziga, u kojima igraju drugu utakmicu s Albanijom i treću s Italijom.

No, naši suparnici su razmišljali drugačije. Njemačka generalno nudi bolje hotele na jugu i središnjem dijelu nego na sjeveru, te se tamo skućila većina nacionalnih vrsta. UEFA je objavila gdje će biti čiji dom. Španjolska je u Donaueschingenu, koji je od Berlina udaljen 750 kilometara. Radi se o gradiću u 22 tisuće stanovnika na jugozapadu Njemačke u Baden-Württembergu, u Schwarzwaldu, nedaleko izvora Dunava. Oni su odmah kazali da će na sve utakmice letjeti... U šumama ima svježeg zraka, to je sigurno. Bit će ga i za Vatrene, koji su na jezeru.

Talijani su nešto bliže, 500 kilometara od Berlina u Iserlohnu, to je grad u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Ima devedesetak tisuća stanovnika. Albanija je tak malo sjevernije od njih u mjestu zanimljivog imena Kamen kraj Gelsenkirchena. Oni do Hamburga, u kojem ćemo s njima igrati, imaju 327 kilometara.

Hrvatska je po lokaciji druga najsjevernija reprezentacija, sjevernije od nas otišla je jedino Češka. Domaćin Njemačka objavila je da će boraviti u Herzogenaurachu u Bavarskoj, a Engleska je odabrala Blankenhain... Sve momčadi prijavit će se u bazne kampove najmanje pet dana prije prve utakmice s ciljem produljenja boravka do finala koje se održava na Olimpijskom stadionu u Berlinu 14. srpnja.

Nakon što je prvi put uključena održivost kao kriterij u pravilima turnira, raspored utakmica je osmišljen tako da momčadi igraju tijekom skupina samo u dva regionalna klastera kako bi se smanjile udaljenosti putovanja za njih i navijače između gradova domaćina. Ovo daje prednost izaslanstvima koja putuju vlakom - ponuđeno kroz partnerstvo s Deutsche Bahnom - ili autobusom od baznih kampova do mjesta odigravanja utakmica. Svaka će reprezentacija odraditi javni trening nakon dolaska, što će u tim malim mjestima omogućiti ljudima da se s njima povežu, za njih možda i navijaju, a svakako vide neke od zvijezda.

U početku je UEFA, zajedno s Njemačkim nogometnim savezom (DFB), njegovom putničkom agencijom DFB-Reisebüro i u bliskoj suradnji s lokalnim dionicima, dala nacionalnim savezima katalog momčadskih objekata nudeći izbor opcija u neposrednoj blizini deset gradova domaćina, od kojih svaki uključuje hotel i pripadajući teren za trening prema najvišim međunarodnim standardima. Nakon završetka play-offa u ožujku, tri preostale momčadi koje će se kvalificirati na završni turnir moći će birati između unaprijed određenih baznih kampova koji su ostali slobodni.

Hrvatska je rano reagirala, još lani tijekom ljeta, stavila rezervaciju na taj Neuruppin i kod njega ostala. Podsjećamo da su na Svjetskom prvenstvu 2006. godine Vatreni bili bitno južnije, u Bad Brückenau. On sada nije bio u ponudi.

Linker
20. svibanj 2024 17:27