JAIME REINA Afp
‘RIJEČ JE O KLASI‘

Nova zvijezda idućeg protivnika Vatrenih: ‘Svijet će tek upoznati njegovu najbolju verziju‘

Izlizana nogometna fraza prema kojoj se o pobjedniku odlučuje na sredini terena nikada nije imala toliko smisla
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 12. lipanj 2024. 07:00

Tri godine nakon što je debitirao za nacionalnu momčad Pedro González López, poznatiji kao Pedri, u meču je sa Sj. Irskom upisao i prva dva pogotka za "la roju". Vidjeli ste, znamo, i impresivnija prolazna vremena od navedenog (20 utakmica, dva gola), ali ne sudite prestrogo jer ovaj je nogometaš po standardima malo konzervativnijih zemalja tek ostvario pravo na polaganje vozačkog ispita i kupovinu alkohola bez osobne iskaznice. Pedri je španjolski nogometni odgovor na tenisača Carlosa Alcaraza: premda tek 21-godišnjaci, obojica su zapravo stupovi društva.

- O Pedriju sam uvijek govorio u kontekstu samopouzdanja. U figurativnom smislu, Pedri tek treba susresti Pedrija jer riječ je o takvoj klasi da još uvijek ne znamo koja je njegova najbolja verzija. Naša su očekivanja beskrajno velika, ali ključ priče je ipak u igraču. On će učiniti taj iskorak kada osjeti da je došlo vrijeme - oduševljen je izbornik Luis de la Fuente izdanjem nogometaša čiji su streloviti uspon tijekom posljednje dvije sezone zakočile brojne ozljede.

image
JAIME REINA Afp

Idealan trenutak

Još do jučer igra Španjolske nalazila se u rukama Rodrija, igrača kojeg je Guardiola nakon lanjskog finala Lige prvaka proglasio "najboljim veznjakom na svijetu", ali nakon kanonade protiv Sj. Irske ispada da je šestica Man.Cityja dobila pojačanje u idealnom trenutku. Rodri kao gazda i Pedri kao osmica čine tandem komplementarnih igrača koji mogu sakriti loptu praktično svakom veznom redu na planetu, osim možda hrvatskom, o čijoj igri računa vode jednako klasni velemajstori. Skraćeno, ona izlizana nogometna fraza prema kojoj se o pobjedniku odlučuje na sredini terena nikada nije imala toliko smisla kao u predvečerje subotnjeg dvoboja Hrvatske i Španjolske.

Kralježnica

Kralježnicu momčadi u Njemačkoj činit će provjerena četvorka, vratar Unai Simón, stoper Aymeric Laporte, veznjak Rodri i napadač Alvaro Morata, objašnjavaju u Guardianovu specijalu o Euru 2024. novinari bliski reprezentaciji. Tvrdnju su utemeljili na iskustvu i podatku da je de la Fuente krizne dane na startu izborničkog mandata izgurao upravo uz pomoć ovog igračkog bloka.

image
JAIME REINA Afp

Odustavši potpuno od doktrine prethodnika Luisa Enriquea, dugogodišnji je zaposlenik saveza i šef mlađih selekcija u meč protiv Škotske uveo osmoricu novih igrača i glatko izgubio. Nakon 0-2 nacija je posumnjala na to da je selekciju povjerila nedoraslom treneru koji neće znati upravljati autoritetima u svlačionici.

U međuvremenu smijenjen šef saveza nije htio popustiti pred prvim pritiscima i zadržao je 63-godišnjaka za kormilom. Isplatilo mu se jer je u sljedećem naletu de la Fuente osvojio Ligu nacija. U međuvremenu je novi izbornik ošišao roster od kadrovskih viškova (najteže su stradali igrači Diega Simeonea, u kadru nema Kokea, Saula i Llorentea) te je momčadi priključio igrače od kojih zahtijeva novi iskorak. Ovu skupinu definitivno predvodi Barcin wunderkind Lamine Yamal, koji će tek u srpnju proslaviti 17. rođendan, a već se hvali s pedesetak utakmica u La Ligi (sedam golova) i sedam nastupa za nacionalnu momčad (dva pogotka), kojem je prtljagu u kamp donio klupski suigrač Fermin Lopez (21).

Iako je zadržao cijeli odred pouzdanih veterana (Jesus Navas, Nacho, Joselu), de la Fuente put prema kontinentalnom vrhu želi graditi na elanu klinaca u čijeg frontmana promovira Pedrija.

Linker
27. rujan 2024 01:46