THOMAS KIENZLE Afp
SJAJNA PREDSTAVA ORANJA

VIDEO: Goropadni Nizozemci nokautirali Rumunjsku i ušli među osam najboljih

Gakpo je doveo Nizozemsku u vodstvo, a džoker s klupe Malen dodao još dva pogotka u završnici
Piše: Niko Matičević, Tomislav Dragobratović, Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. srpanj 2024. 19:58

Rumunjska - Nizozemska 0:3 (Gakpo 20., Malen 83., 90.+3)

München, Alianz Arena

RUMUNJSKA: Niță - Mogoș (od 38.Racovițan), Dragușin, Burcă, Rațiu - R. Marin, M. Marin🟨 (od 71. Cicâldău), Stanciu🟨(od 88. Olaru) - Hagi (od 72. Alibec), Drăguş (od 72. Mihăilă), Man

NIZOZEMSKA: Verbruggen - Dumfries🟨, De Vrij, Van Dijk, Ake (od 69. Van de Ven) - Reijnders, Schouten (od 69.Veerman) - Bergwijn (od 46. Malen⚽⚽), Simons, Gakpo⚽(od 85. Weghorst) - Depay (od 92. Blind)

Pogotke pogledajte OVDJE.


Nizozemska je slavila u osmini finala Europskog prvenstva u Njemačkoj, opravdala je status favorita te će se za plasman u polufinale boriti s boljim iz ogleda Austrije i Turske. Mogla je pobjeda Oranja biti izražena i većim omjerom, no Nizozemci su propustili niz dobrih prilika pa se na kraju može konstatirati da su Rumunji još i dobro prošli. Očito je prolazak u osminu finala bio njihov limit, a zanimljivo je da su na istoj razini natjecanja ispali i njihovi konkurenti iz skupine, Slovaci i Belgijci.

Pritisnula je Rumunjska u samom početku, u uvodnim minutama Dragus je skoro kaznio zaigranost nizozemske obrane. Nakon toga je nezgodnu ozljedu doživio Hagi, liječnici su mu morali sanirati ranu na glavi te je nastavio igru s povezom.

Prvi udarac prema vratima Nite uputio je Simons u 6. minuti, no rumunjski vratar koji je u utorak proslavio 37. rođendan bio je siguran. Na drugoj strani iz daljine je tukao Man, lopta je prohujala tik iznad grede.

Visoki pritisak Rumunja trajao je oko 15 minuta, uspjeli su u tom razdoblju stvoriti dosta problema suparniku, no nakon toga je ‘prodisala‘ Nizozemska.

I nije Oranju puno trebalo za vodeći pogodak. Simons je uposlio Codyja Gakpa koji je krenuo u prodor s lijeve strane, namjestio se na desnu nogu te snažno i precizno pogodio bliži kut rumunjskog vratara. Pritom je iz igre ispao branič Ratiu, dok je vratar Nita mogao i bolje reagirati...

image

Cody Gakpo postiže pogodak

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Pokušao je na brzinu uzvratiti Hagi, no tukao je pokraj vratiju. To je uglavnom bilo sve od Iordanoescuove momčadi u prvom poluvremenu, dominaciju je potom preuzela Nizozemska koja je počela iskorištavati pukotine u strukturi suparničke postave.

Stvarali su Koemanovi igrači prilike, igra se preselila pred kazneni prostor Rumunjske, ali lopta nije htjela u gol. De Vrij je u 26. minuti tukao glavom nakon jednog od brojnih udaraca iz kuta, no pogodio je vanjski dio mreže. Pet minuta kasnije Dumfries je poslao nezgodnu povratnu loptu, Dragusin je uklizavanjem otklonio opasnost.

Posljednju priliku u prvom dijelu imao je Bergwijn koji je u šesnaestercu uzeo loptu neopreznom Burci, no Simons je previše petljao i na kraju uputio slab udarac.

Na početku nastavka Koeman je obavio prvu zamjenu, umjesto Bergwijna je ušao Malen. Prvi priliku u drugom poluvremenu imao je Depay u 54. minuti, ali se nije najbolje snašao te je Ratiu izbacio loptu iz opasne zone. Potom je Gakpo tukao pokraj gola, a u 58. minuti Tulipani nisu iskoristili kontranapad tri na dva, Malen nije pronašao Depaya i Gakpa koji su bili u obećavajućim pozicijama. Tu nije bio kraj prilikama, jer je Van Dijk u 58. minuti pogodio vratnicu, potom je Nita obranio dva udarca raspoloženoga Gakpa.

image
THOMAS KIENZLE Afp

Rumunji su sve teže disali pod pritiskom Nizozemaca, Gakpo je u 63. minuti nakon kornera iz blizine pogodio mrežu, ali mu pogodak nakon VAR provjere ipak nije priznat zbog zaleđa.

Depay je lukavo pokušao u 68. iz slobodnog udarca, lopta je otišla malo pokraj vratnice, kao i nakon udarca Veermana u 73. minuti. Gakpo opet prijeti u 80. minuti, blokirao je R. Marin.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Konačno rješenje utakmice stiglo je u 83. minuti kad je Depay odigrao petom, Gakpo prošao pokraj gol-aut crte i povratnom loptom pronašao Donyella Malena kojem nije bilo teško s pet metara pogoditi praznu mrežu za 0:2.

Međutim, tu nije bio kraj. U sudačkoj nadoknadi Malen je iz kontranapada nakon asistencije Simonsa i krasnog prodora postigao i svoj drugi pogodak za konačnih 0:3.

image
ODD ANDERSEN Afp

KRAJ UTAKMICE


Nizozemska je odigrala sjajnu utakmicu i na kraju zasluženo visoko slavila. Rumunjska je na terenu postojala samo prvih 15-ak minuta nakon čega su nestali. Nizozemci u četvrtfinalu čekaju boljeg iz ogleda Austrije i Turske.

Rumunji su sve karte bacili u napad, a Nizozemci su to znali iskoristiti. Simmons je dao loptu za Malena koji se sjurio prema kaznenom prostoru Rumunjske i mirnom završnicom zabio za 3:0.

image
ODD ANDERSEN Afp

90+3. GOOOL!

Malen svojim drugim pogotkom privodi priču kraju.

90+2.

Posljednja izmjena kod Nizozemaca. Izašao je Depay, a ušao je Blind.

90. 🕖

Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

90. Utakmica je nakratko prekinuta jer je navijač utrčao na teren.

88.

Kod Rumunjske je iz igre izašao Stanciu, dok ga je zamijenio Olaru.

85.

Gakpo se s tom asistencijom oprostio od utakmice. Umjesto njega ušao je Weghorst.

Gakpo je napravio većinu posla i spasio loptu da ne izađe van. Pronašao je Malena u sredini, a Malen nije imao težak posao. Nakon pogotka, Gakpo upisuje i asistenciju, dok je Malen zabija svoj prvi gol na prvenstvu.

image
MIGUEL MEDINA Afp

83.GOOOL!

Nakon brze akcije Malen je udvostručio vodstvo Nizozemske.

81. 🟨

Nakon jednog prekršaja Stanciu je izgubio živce i napao suca. Time si je zaradio žuti karton.

80. Nizozemska je upropastila još jednu kontru. Ponovno Malen nije dao dobru loptu za Gakpa koji zbog toga nije mogao uputiti kvalitetan udarac.

78. 🟨

Prvi žuti karton kod Nizozemske. Dumfires je 'požutio' nakon prekršaja na sredini terena.

Rumunjski navijači svim raspoloživim sredstvima, pa i pirotehnikom, pokušavaju razbuditi svoje igrače.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

76. Utakmica trenutno izgleda kao da Nizozemci gube 1:0. Izabranici Ronalda Koemana traže drugi pogodak kojim će riješiti susret, dok Rumunji svakom minutom sve lošije izgledaju.

73.

Novi veliki promašaj Nizozemske. Sada je Veerman imao priliku za riješiti pitanje pobjednika, ali je udarac otišao malo pored gola.

71.

Mijenjaju i Rumunji. U trostrukoj zamjeni teren su napustili Hagi, Marius Marin i Drăguş. Na terenu će u posljednjih 20-ak minuta umjesto njih biti Alibec. Cicâldău i Mihăilă.

69.

Dvije izmjene kod Nizozemske. Na klupu su otišli Ake i Schouten, dok su umjesto njih ušli van de Ven i Veerman.

68.

Depay je izveo prizeman slobodan udarac i 'za dlaku' promašio. Rumunji nisu imali igrača koji je u stilu Brozovića ležao ispod živog zida što je Depay probao iskoristiti.

67. 🟨

Prvi žuti karton na utakmici. Marius Marin je srušio natrčalog Xavija Simmonsa i zaradio žuti karton. Nizozemska ima slobodan udarac u dobroj poziciji s 20-ak metara.

65.

Ništa od novog pogotka Gakpa. Nakon VAR provjere utvrđeno je zaleđe te se Nizozemac nije osamostalio na vrhu liste najboljih strijelaca Europskog prvenstva.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Situacija će se provjeriti zbog potencijalnog zaleđa.

64.GOOOL!

Nakon kornera koji je uslijedio Gakpo je udvostručio vodstvo.

63. Gakpo je oduzeo loptu i s njom pretrčao gotovo 70 metara. Akciju je završio udarcem kojeg je obranio Niță.

62. Rumunji su u posljednjih nekoliko minuta preuzeli posjed u potrazi za izjednačujućim golom.

58.

Trese se vratnica rumunjskog gola. Pokušaj Van Dijka nakon kornera odsjeo je na vratnici gola Nițe koji je samo pogledom mogao ispratiti loptu.

image
MIGUEL MEDINA Afp

57. Novi udarac Reijndersa. Ponovno si je sam stvorio prostor, no njegov udarac otišao je pored gola.

54.

Novi veliki promašaj Nizozemaca. Udarac Malena blokirao je Dragușin nakon čega je lopta došla do Depaya. On je trebao 'samo' poslati loptu u praznu mrežu, ali nije ju dobro zahvatio i ostalo je 1:0.

Statistički impresivno prvo poluvrijeme braniča Dragușina.

50. Reijnders se sjurio prema rumunjskom kaznenom prostoru i uputio udarac. To je blokirala obrana Rumunjske nakon čega su Nizozemci tražili kazneni udarac zbog igranja rukom. Sudac je nakon VAR provjere potvrdio da nema najstrože kazne.

48. Stanciu je oštro ubacio iz slobodnog udarca, ali je Verbruggen uspio boksati loptu.

46.

Nizozemci odmah na početku poluvremena rade zamjenu. U svlačionici je ostao Bergwijn, a umjesto njega je ušao Malen.

46. Krenulo je drugo poluvrijeme.

KRAJ POLUVREMENA

Rumunji su puno bolje ušli u utakmicu te su dominirali prvih 15-ak minuta. Sve je promijenio pogodak Gakpa nakon čega su Nizozemci preuzeli glavnu riječ. Na kraju mogu i žaliti što na predah idu s prednosti od samo jednog gola.

image
FABRICE COFFRINI Afp

45+1. Rumunjima se ni iz čega otvorila solidna prilika. No, slično kao i Simmons na drugoj strani Drăguş je previše oklijevao te je na kraju uputio loš udarac.

45. Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

44.

Nizozemci ponovno promašuju veliku priliku. Dumfries je pronašao Simmonsa koji je bio sam na desetak metara od gola. No, veznjak RB Leipziga je predugo čekao i na kraju si u potpunosti zakomplicirao situaciju.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

42. Nizozemci nastavljaju s opsadom rumunjskog gola, no već dulje nije bilo ozbiljnije opasnosti.

38.

Prva zamjena dolazi već u 38. minuti. Mogoș nije mogao nastaviti susret nakon nezgodnog sudara, a umjesto njega je ušao Racovițan.

37. Nizozemska u ovom trenutku igra s igračem više. Rumunji čekaju prvi prekid kako bi mogli izvršiti zamjenu.

image
MIGUEL MEDINA Afp

32. Nezogdan sudar Dumfriesa i Mogoșa nakon kojeg su obojica ostala ležati na travnjaku. S Dumfriesom je čini se sve u redu, dok se Mogoș i dalje nije vratio na teren.

31. Ponovno prijete Nizozemci. Dumfries je pobjegao obrani Rumunjske i pokušao povratnom loptom pronaći Depaya. Gotovo siguran pogodak spriječio je Dragușin koji je u posljednji trenutak izbio loptu u korner.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

29. Nakon lošijeg otvaranja, Nizozemska je zaigrala puno bolje. Kao da im je laknulo nakon gola Gakpa.

Gakpo je stigao do trećeg gola na Euru, čime je postao šesti Nizozemac u povijesti s ovim pothvatom.

image
FABRICE COFFRINI Afp

26.

Ogromna prilika Nizozemske. De Vrij je ostao sam nakon kornera i pucao glavom s nekakvih pet metara od gola. Ipak, njegov udarac je odsjeo samo na vansjkom dijelu mreže.

24. Prijete Rumunji. Nakon povratne lopte pokušao je Man, ali nije dobro zahvatio loptu koja je otišla daleko od gola.

Udarac Gakpa išao je čak 121 kilometar na sat. Mladi Nizozemac je s 18 metara jednostavno 'probio' rumunjskog vratara.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Gakpo je pronašao prostor za udarac na krilu i probio rumunjskog vratara. Niță je primio gol u svoj kut te je sigurno mogao bolje reagirati.

20.GOOOL!

Nizozemska je povela iz svoje prve prave prilike.

Rumunjski izbornik Edward Iordanescu može biti zadovoljan prezentacijom svoje momčadi u prvih 20-ak minuta.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

17. Nakon kornera Depaya pucao je Ake, ali nije dobro zahvatio loptu.

14. Veliku priliku su sada propustili Rumunji. Rațiu je okomitom loptom pronašao Drăguşa koji u dobroj situaciji nije najbolje reagirao. Umjesto udarca na gol iz dobre situacije, sve je završilo bez prave opasnosti te su Nizozemci očistili loptu.

11. Visoki pritisak Rumunjske konstantno stvara probleme Nizozemcima koji ne pronalaze rješenje.

Puno uvaženih lica na večerašnjoj utakmici. Tu su redom Aleksander Čeferin, Luis Figo, Ole Gunnar Solskjaer...

image
ODD ANDERSEN Afp

8. Hagi se vratio na teren i sa zamotanom glavom stvara probleme nizozemskoj obrani. Nanizao je nekoliko igrača prije nego što su Nizozemci uspjeli očistiti loptu u aut.

6. Prvi udarac Nizozemske. Xavi Simmons je pokušao dalekometnim projektilom, ali je to završilo u rukama rumunjskog vratara Nițe,

4. U tom duelu Dumfries je nehotice raskrvario Hagija koji je zbog toga morao nakratko napustiti teren.

image
MIGUEL MEDINA Afp

2. Visoki pritisak Rumunjske je urodio plodom i odmah su došli pred gol Nizozemske. Veću opasnost otklonio je Dumfries koji je izbio loptu ispred natrčalog Hagija.

17.30 Unatoč lošoj predstavi protiv Austrije, Nizozemska prema kladionicama u ovaj susret ulazi kao ozbiljan favorit. Kvota na njezinu pobjedu iznosi 1,50, dok su Rumunji na velikih 8,60.

Najavu piše: Damir Dobrinić

Sedmog sudionika četvrtfinala Eura doznat ćemo danas u Münchenu, gdje igraju Nizozemska i Rumunjska. Šesnaest godina prošlo je otkako je Oranje bilo zadnji put među osam najboljih europskih momčadi, dok Tricolorii to čekaju osam godina dulje. Malo tko Rumunje i sada vidi tamo, ali reprezentacija s najnižom vrijednosti na TM-u od svih koje su sudjelovale na Euru, već je pokazala da je se ne smije gledati svisoka.

- Neću puno mijenjati, za to nema razloga. Naravno da u tom 2:3 porazu od Austrije u 3. kolu nismo izgledali dobro, ali nema razloga za paniku. Već smo dugo zajedno i naravno da ponekad može doći do razočaranja - kazao je izbornik Nizozemske Ronald Koeman, dok je napadač Cody Gakpo dodao:

- Znamo da su ljudi u domovini bili razočarani nakon poraza od Austrije, ali mi želimo dobiti svaku utakmicu, tako i ovu s Rumunjskom. Osjećamo se dobro jer je cijela država iza nas, kao i svi oni navijači u narančastom koji će biti na stadionu.

Denzel Dumfries se oporavio od ozljede i trebao bi biti spreman za nastup protiv Rumunja, dok manjih problema sada ima Nathan Ake, ali ne bi trebao biti upitan. I Rumunji su svi spremni, njihov izbornik Edward Iordanescu malo je pojačao treninge prije Nizozemske kako bi uigrao što više toga za dvoboj u koji ulaze kao lagani autsajderi.

- Svi smo vidjeli koliko je Švicarska dobra na ovom turniru, a Rumunjska je kvalifikacijsku skupinu završila s pet bodova više od nje - neke je stvari pojasnio George Ogararu, bivši rumunjski reprezentativac i član Ajaxa.

- Snaga naše reprezentacije je jedinstvo. Rumunjska je uvijek kompaktna, igra disciplinirano i opasna je iz kontranapada. Naš glavni kreator Stanciu potpuno se žrtvuje za ovu momčad, trkom do kraja iscrpi svoja pluća. Desetka koja toliko trči i radi to što on radi, nešto je posebno. I karakterizira ovu momčad. Ne vjerujem da je ikad rumunjska reprezentacija u cijeloj svojoj povijesti imala toliko intenzivnu podršku svojih navijača, čak ni u vremenima naše zlatne generacije. Tijekom utakmice s Lihtenštajnom, odigranom neposredno prije početka Eura, ultrasi svih najvećih klubova u državi su se prvi put zajedno okupili. To je prekrasno, pozitiva iz domovine reprezentaciji daje strašan poticaj. Rumunjska je pronašla svoj duh i više ga nikad ne smije izgubiti - zaključio je Ogararu.

Euforija se osjeća u Rumunjskoj, hoće li na njenim krilima let biti visok ili će možda zbog nje samo pad biti bolniji? Zadnja četiri međusobna dvoboja, od 2008. do 2017. dobili su Nizozemci ukupnom gol-razlikom 13:1, dok su Rumunji slavili tek jednom u 13 okršaja, 2007., kad je za nju igrao upravo Ogararu. Kome će sretan biti 14. dvoboj? Nizozemska je sigurno kvalitetnija, ali ništa joj to neće značiti ako se ne iskaže na terenu.

Nizozemci s nizom izvrsnih individualaca, koji se nisu stopili u veličanstvenu momčad, i Rumunjska čija je praktički jedina snaga - momčad. Podcijene li ih imalo suparnici, lako je moguće da će nastradati.

- Izbornik Iordanescu radi vrlo dobar posao i uvjeren sam da ćemo eliminirati Nizozemsku i proći dalje - poruka je legendarnog rumunjskog trenera Mircee Lucescua.

Linker
02. srpanj 2024 19:59