JAVIER SORIANO Afp
SENZACIONALNI PODVIG

‘Najveća tajna Europe‘: Junak je ‘ukrao‘ stvarčicu iz sobe Joška Gvardiola, a Casillas predvidio budućnost

Prema najnovijoj računici, obranio je 10 od 24 penala, što je prosjek od gotovo 50 posto
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 03. srpanj 2024. 13:44

Junaštvo Dioga Coste izašlo je na vidjelo i prije raspucavanja. Nije jednako značajna, no obrana portugalskog vratara najvećoj suparničkoj zvijezdi, Benjaminu Šešku, u 115. minuti dok Portugal i Slovenija imaju 0:0, neodoljiv je podsjetnik na potez Argentinca Emiliana Martineza nasuprot Francuza Randala Kolo-Muanija u završnici Svjetskog prvenstva u Katru.

Zatim će Costa podsjetiti na Ricarda (usputno, današnjeg trenera golmana u portugalskoj reprezentaciji), Danijela Subašića i Dominika Livakovića. Uspješnim intervencijama prilikom izvođenja penala, koje je obranio Iličiću, Balkovecu i Verbiču, postavljaju Costu kao četvrtog golmana s tri obranjena penala u istoj seriji velikih natjecanja, a prvog koji je to učinio na Europskom prvenstvu. Ricardo je 2006. na njemačkom Mundijalu zaustavio engleske majstore Lamparda, Gerrarda i Carraghera u četvrtfinalu, Subašić je u osmini finala Rusije zaključao vrata Dancima Eriksenu, Schoneu i Jorgensenu, a Livaković u Katru isto učinio Japancima Minaminu, Mitomi i Yoshidi.

- Kako mi je to uspjelo? Vodio sam se instinktom, presretan sam. Naravno da analiziramo izvođače penala, ali igrači učestalo mijenjaju šablone. Najvažnije je da sam pomogao momčadi, mislim da mi je ovo najbolja utakmica u životu - kazao je portugalski vratar nakon plasmana u top 8 Europe.

image

Diogo Costa

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Costa možda dosad nije doživljen kao spektakularan golman, ali definitivno nije "od jučer". Radi se, naime, o najskupljem vrataru svijeta. Čuvar mreže Porta prema Transfermarktu vrijedi 40 milijuna eura i dijeli vodeću poziciju s Donnarummom (Italija/PSG) i Kobelom (Švicarska/Borussia Dortmund). Vjerovali ili ne, s najnovijom računicom Costa je u karijeri obranio 10 od 24 penala, to je prosjek od 41,67 posto, dok uobičajeni iznosi nešto manje od 20! Dva puta proglašen je najboljim vratarom portugalske lige, u omladinskom pogonu reprezentacije je briljirao i osvojio EP U-17 i U-19, a u U-21 izgubili su u finalu.

Rođen je u Švicarskoj, u malom selu pored Zuricha, roditelji su mu iz Portugala, gdje su se iznova uselili dok je Costi bilo šest godina. Uzor mu je Vitor Baia, danas su mu 24 godine i ukupno pola života proveo je u Portu, gdje je 2015. stigao i Iker Casillas i najavio mu velike stvari:

- Diogo će biti zvijezda i sjajan vratar.

Vrijedi spomenuti, Costa nema poveznicu samo s Livakovićem i Subašićem na račun trostrukih obrana, nego i s još jednim Vatrenim. Sjećate li se one umne mape Joška Gvardiola, koju je izradio Ronald Šiklić, a naš stoper držao na zidu sobe na Srednjacima? Internetskim bespućima širi se fotografija - Costa ima sličnu ploču, umnu mapu čije je središte debelim markerom zaokruženi uspjeh, a okolo sve ono što treba napraviti da bi se do njega došlo.

- Diogo Costa najskrivenija je portugalska tajna u europskom nogometu. Pojavio se na najvišoj mogućoj razini, bio je nevjerojatan u situaciji jedan na jedan, a onda zadržao fokus i kvalitetu na penalima. Mora biti jako ponosan - podvući će portugalski izbornik Roberto Martinez na majstorsku partiju vratara.

Linker
05. listopad 2024 09:43