Dani Olmo

 PEDRO PAULO DIAZ/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Pedro Paulo Diaz/imago Sportfotodienst/profimedia
U PROBLEMIMA I DANI OLMO

Hrvatski protivnici na Euru u problemima: Španjolska i Italija trpe teške udarce, evo tko im sve nedostaje

Predstavljamo tri reprezentacije koje će se na Euru boriti s Hrvatskom za prolaz u skupini B
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. svibanj 2024. 23:55

Španjolska: Gavi kao najveći problem Furije

Španjolska je lani osvojila Ligu nacija, ali objektivno nema klasu kao u najbolja vremena. U Njemačkoj će dobar dio glavnih uloga imati igrači iz manjih klubova, a puno očekuju i od mladića. Na Euru neće biti kompletna jer je Barcelonin veznjak Gavi zbog loma križnog ligamenta propustio veliki dio sezone te se nije vratio u akciju, isto vrijedi i za Yeremija Pina, a još jedan igrač sredine terena, Martin Zubimendi iz Reala Sociedada, također je na oporavku. Za njega se zna da je sezona gotova, ali nije rečeno što će biti po pitanju Eura.

Izbornik Luis de la Fuente promijenio je dosta sastav u odnosu na finale Lige nacija 2023. godine. Osim što nema Gavija i Pina, u posljednje vrijeme nije računao niti na Marca Asensija. Dakako, ni na Jordija Albu, koji je završio reprezentativnu karijeru. To su četiri startera iz finala s Hrvatskom. U konkurenciju mu se vratio Pedri, a on je priključio dva mlada igrača Barcelone, Yamala i Cubarsija, koji su 2007. godište. Koliko im vjeruje govore najave da će igrati na Euru, pitanje je samo u kakvoj minutaži. Yamal bi čak mogao biti starter na desnom krilu, a dečko će tek u rujnu napuniti 17 godina. Cubarsi ovog časa kotira kao treći stoper iza prvog dvojca Laporte - Le Normand, a pitanje je tko će biti četvrti. David Garcia, suigrač Ante Budimira u Osasuni, i dalje je izvan kadra zbog ozljede te su mu šanse male.

Jako je bitna stvar za La Roju kakvo će biti zdravstveno stanje Danija Olma. On se prometnuo u ključnog igrača ofenzivnog dijela. I njega često prate ozljede. Ovog proljeća je bitno bolje, no opet je propustio protekli tjedan utakmicu s Werderom zbog problema s mišićem te je pitanje hoće li igrati ovaj vikend. Izbornik nije bez problema. Definitivno.


Italija: Otpali su Zaniolo, Berardi, Udogie...

Italija brani naslov europskog prvaka, no bitno je promijenila momčad, a i izbornik je novi - Luciano Spalletti. Bio je u srijedu u Rimu na finalu Kupa, imao je na toj utakmici niz kandidata za nacionalnu vrstu iz Atalante i Juventusa.

image

Ardian Ismajli i Nicolo Zaniolo

NDERIM KACELI Nurphoto Via Afp

Nicolo Zaniolo, ofenzivni veznjak Aston Ville, otpao je s Eura zbog lakšeg prijeloma stopala, ali koji ga dovoljno odvaja s terena da ne može u Njemačku. To se godilo na utakmici s Liverpoolom. Zaniolo je imao dosta problema s ilegalnim klađenjem, ali je kandidirao za Euro, za razliku od Sandra Tonalija, koji je suspendiran iz istog razloga za deset mjeseci. Tako je izbornik ostao bez dvojice veznjaka.

Nisu jedini koje je morao prekrižiti, ranije tijekom sezone to se dogodilo napadaču Sassuola Domenicu Berardiju te lijevom beku Tottenhama Destiny Udogieu. Oni su obojica ozlijeđeni. Berardijev klub je pred ispadanjem iz Serie A. To svakako nije ugodno Martinu Erliću... Ozlijedio se i Leonardo Spinazzola, ali on bi mogao biti zdrav do lipnja, takve su barem najave.

Ova talijanska reprezentacija zapravo je u stvaranju. U njoj ima iskusnih igrača kao što su Jorginho i Barella, ali i dosta mladih. Što po godinama, što zbog nedostatka pravog međunarodnog iskustva, kao što su Retegui, Buongiorno...

Uoči Eura dogovorili su dvije prijateljske utakmice s Turskom te Bosnom i Hercegovinom. Italija nema super asova, a moglo bi se dogoditi da glavni napadački adut bude Atalantin centarfor Gianluca Scamacca, koji nije igrao u finalu Kupa, te je itekako nedostajao svojoj momčadi. Priprema li Spalletti kakvo iznenađenje? Ova Italija je više neugodna i zaguljena nego što je istinski jaka.


Albanija: Na raspolaganju skoro svi igrači

Albanija je jedna od reprezentacija koje najbolje stoje po pitanju ozljeda. Njihov izbornik, Brazilac Sylvinho, ima na raspolaganju skoro sve najvažnije igrače. Na listi ozlijeđenih koji trenutačno ne igraju su ipak Jasir Asani i Frederic Veseli. Na posljednjim utakmicama s Čileom i Švedskom Asani je startao u napadu, a Veseli je bio na klupi.

Asani je glavna priča po pitanju mogućih problema s kadrom jer radi se o desnom krilu i po potrebi devetki iz korejskog Gwangjua, koji već duže izbiva s terena. Nema precizne informacije o čemu se točno radi, kao niti kad će se vratiti. Velom tajne obavijen je njegov slučaj.

No, najpoznatiji njihovi igrači su zdravi, barem po trenutačnom stanju: Djimsiti je igrao finale Kupa Italije za Atalantu protiv Juventusa i kapetan je reprezentacije, Strakosha, Mitaj, Asllani, Broja, HNL-ovci Hoxha, Mersinaj... Pitanje je koga će točno zvati Sylvinho, hoće li na njegovom popisu biti Mirlind Daku, Myrto Uzuni i još neki dobro nam poznati iz naše lige koji nisu igrali za reprezentaciju u ožujku.

Do Eura su dogovorili dva prijateljska susreta. Nisu tražili ili nisu našli jake suparnike te će snage odmjeriti s Lihtenštajnom i Azerbajdžanom.

Oni su ekipa koja je pokazala u kvalifikacijama da može biti neugodna te je jasno kako će svi protiv njih morati biti oprezni. Prije svih Italija, koja im je prvi suparnik i najveći motiv jer upravo su Talijani uvijek Albancima bili najveći pojam i uzor. Potom svakako i hrvatska reprezentacija, poglavito dečkima koji igraju ili su stasali u našoj ligi.

Linker
17. svibanj 2024 23:58