Remi protiv Walesa

 HRACH KHACHATRYAN/IMAGOIMAGES/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Hrach Khachatryan/imagoimages/imago Sportfotodienst/profimedia
I SRETNI I ŽALOSNI

‘Dolaze u Hrvatsku, a znaju da nemaju nikakve šanse za Euro, pitanje je kakav će motiv imati na Maksimiru‘

Mateo Mužek (28) jedini je Hrvat u armenskom nogometu, a Stjopa Mkrtčjan jedini Armenac u HNL-u
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. studeni 2023. 22:30

Armenija je nakon 1:1 protiv Walesa ostala bez matematičke šanse da se nađe na Europskom prvenstvu. Taj bod ostavio ih je bez mogućnosti da eventualnom senzacijom protiv Hrvatske u Maksimiru mogu do povijesnog prvog plasmana na veliko natjecanje.

Ali, nakon, realno, odlično odrađenih kvalifikacija jer nikad nisu bili bliže tome da izbore završni turnir - a još su u pretposljednjem kolu mogli maštati o plasmanu u Njemačku - teško da mogu biti nezadovoljni. Mateo Mužek (28), branič Alaškerta i jedini Hrvat u armenskom nogometu, prenosi kako je razočaranje ipak prevladavajući ton.

image
ZAC GOODWIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Zac Goodwin/pa Images/profimedia

Lakše nego da su pobijedili

- U jednu ruku su zadovoljni, a opet i razočarani. U utakmici protiv Walesa su bili bolji, imali nekoliko šansi u zadnjim minutama za pobjedu. Mogu biti ponosni na sebe kako su odigrali ove kvalifikacije. Da ih je netko pitao hoće li se zadovoljiti time da sve do posljednjeg kola budu u igri za plasman na Euro, to bi vjerojatno odmah potpisali. Ali sada kada pogledaju... Gol protiv Turske primili su u 90. i tu izgubili bodove, onda i u Latviji gdje nisu trebali... S tih pet-šest bodova više u posljednjem kolu bi s Hrvatskom odlučivali o Europskom prvenstvu i ovisili bi sami o sebi. Nakon svega su i sretni, ali i žalosni - prenosi Mužek
Nakon što su uoči posljednjih 90 minuta ispali iz utrke pitanje je koliki će motiv imati u Maksimiru.

image
KAREN MINASYAN Afp

- Mislim da su se puno istrošili u utakmici protiv Walesa, i fizički i emotivno. Dolaze u Hrvatsku, a znaju da više nemaju nikakve šanse za Euro, možda će i izbornik zbog toga malo izmiješati karte, dati šanse nekim drugim igračima. Naravno da im motivacija neće biti ista, ali s druge strane imat će lakšu utakmicu nego što bi bila da su pobijedili Wales.

Bez obzira na konačni plasman, u kvalifikacijama za Euro 2024. Armenija je ipak napravila ogroman iskorak jer prvi puta su bili “u igri”, sve dosadašnje kvalifikacijske cikluse za velika natjecanja završavali su daleko od borbe za vrh ljestvice, uglavnom na jednom od posljednja dva mjesta u skupini.

Moraju biti zadovoljni

- Kada su izvukli skupinu, sigurno su pomislili kako će se s Latvijom boriti da izbjegnu posljednje mjesto u grupi, a na kraju su se borili za Europsko prvenstvo sve do zadnjeg kola. Moraju biti zadovoljni s ovim rezultatom i sada trebaju nastaviti graditi za dalje - dodaje Mužek.

image
GINTS IVUSKANS Afp

A jedan od onih na kojima ostaje budućnost je i član Osijeka Stjopa Mkrtčjan, jedini Armenac u HNL-u koji je u aktualnom kvalifikacijskom ciklusu bio uglavnom standardan u reprezentaciji, iako mu je tek 20.

- Odigrao je odličnu prošlu sezonu za BKMA, to je klub Saveza u kojem forsiraju mlade igrače i stvaraju bazu za budućnost. U Osijeku nije dobio puno vremena za prilagodbu, odmah je bačen u jaču ligu i nije se možda najbolje snašao, ali vjerujem kada se bude prilagodio da će sve bolje partije pružati. Po meni igra jako dobro, ali nažalost u HNL-u mu se događaju neke greškice i k tome igra u Osijeku koji je praćen - veli hrvatski nogometaš.

image

Stjopa Mkrtčjan

BRUNO MIOč

Pet klubova u armenskoj ligi jako dobro plaća igrače

Mužekov Alaškert je nakon 17 odigranih kola, dakle gotovo na polovici prvenstvene utrke, drži petu poziciji na ljestvici, 16 bodova za liderom Pjunikom, ali i na svega dva boda zaostatka za posljednjim mjestom koje iduće sezone vodi u Europu koja je postavljena kao imperativ. Uspiju li u tome, bit će im deseta uzastopna sezona (2021./22. igrali su u skupinama Konferencijske lige) u europskim natjecanjima.

- Nakon prvog kruga smo stajali odlično, zaostajali samo dva boda za prvim mjestom, ali onda smo ušli u neku crnu rupu. Bilo je i ozljeda, nešto malo nesreće, ali sada su pred nama dva derbija i trebali bi pobijediti da i dalje držimo korak za prva četiri mjesta koje vode u Europu. U ligi je pet momčadi koje dobro plaćaju i imaju odlične igrače tako da će to biti borba do posljednjeg kola - veli Mužek iza kojeg je već solidno iskustvo u armenskom nogometu, osmoj ligi u kojoj je u karijeri zaigrao nakon Hrvatske, Slovenije, Azerbajdžana, Moldavije, Škotske, Grčke i Kazahstana.

- Postoji pet jakih momčadi i u tim utakmicama doslovno svako svakoga može pobijediti, ispod je pet ekipa koje imaju dosta manji budžet, ali opet je i protiv njih teško igrati jer zgusnu se u obranu i treba onda probiti taj blok kada devet igrača stoji iza lopte. Tko uspije te male utakmice riješiti, taj dođe u prednost.

image

Mateo Mužek

MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Zbog jezične barijere nemamo sve informacije

Život u Armeniji nedavno se odvijao u sjeni rata na granici, odnosno u Nagorno-Karabahu, no to se nije osjetilo u svlačionici.

- Iskreno, u Erevanu se nije puno osjetilo. Istina, bilo je prosvjeda, na utakmicama nije bilo glazbe, u gradu festivala. Više se među ljudima osjetio rat nego među nama igračima. Jer dosta je stranaca i onda zbog jezične barijere niti nemamo sve informacije - kazao je Mužek.

Linker
08. lipanj 2024 17:05