POVIJEST ZLOSTAVLJANJA

Žrtva prljave igre slavnih perverznjaka: Kako je nesretna Virginia postala ropkinja seksualnog predatora

Ghislaine joj je ponudila da postane Epsteinova privatna maserka, a nakon toga njezin život više nije bio isti...

Virginia Roberts Giuffre

 Bbc/Planet/Profimedia/Bbc/Planet/Profimedia

Dok je Ghislaine Maxwell vikala 'Stoj!', njezin vozač pritisnuo je kočnicu i pogledao oko sebe da vidi što joj je to privuklo pozornost. Bila je riječ o mladoj djevojci plave kose od možda 14 godina, pomislio je tada.

No zapravo je bila riječ o 15-godišnjoj Virginiji Roberts, koja je u svojoj bijeloj uniformi izgledala mlađe. Upravo je izašla iz spa centra ekskluzivnog Mar-a-Lago kluba Donalda Trumpa na Floridi, gdje je radila u svlačionicama za 9 dolara po satu.

Posao je tog utorka 1998. bio spor pa je izašla van čitati knjigu o anatomiji. Gledajući maserke koje su radile u ekskluzivnom klubu, odlučila je i sama postati fizioterapeutkinja, piše Nigel Cawthorne za Daily Mail.

Sjedeći tako na toplome suncu, podigla je pogled i vidjela zgodnu ženu u kasnim 30-ima kako korača prema njoj. Na njezino iznenađenje, žena se predstavila, a zatim upitala Virginiju o knjizi koju je čitala.

Bio je to prvi Virginijin susret s Ghislaine Maxwell, kćeri osramoćenog britanskog medijskog tajkuna Roberta Maxwella i ženom koja je podvodila za milijardera-pedofila Jeffreya Epsteina.

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

Handout/AFP

Imala je izvrsne manire, 'uglađen i pravilan' engleski naglasak te je djelovala vrlo prijateljski. Nakon što su neko vrijeme razgovarali, Ghislaine je upitala Virginiju pruža li tretmane masaže. Tinejdžerka je objasnila da je htjela, ali tek treba započeti studij.

- Ah, tako je smiješno što čitaš knjigu o tome jer poznajem jednog starijeg gospodina koji traži maserku koja će putovati s njim. On je super bogat, leti posvuda uokolo. Ako želiš, možeš doći na razgovor, rekla je Ghislaine.

Virginia je tu ponudu odbila: još nije dovoljno znala o ljudskom tijelu da bi riskirala, priznala je. Ali Ghislaine joj je rekla da to nije važno. Ako se svidi gospodinu, dobit će najbolju obuku. "Ima nevjerojatne sposobnosti da pomogne ljudima. On to voli raditi", uvjeravala ju je, a zatim je krenula porcija laskanja.

"Imaš veselu osobnost. Upravo ono što moj bogati prijatelj traži. A prema samoljepljivim papirićima s bilješkama na rubovima stranica tvoje knjige iz anatomije, rekla bih da mi je jasno da si entuzijastična učenica", pokušala ju je tim riječima pridobiti Ghislaine.

Do trenutka njihova rastanka, Virginia je pristala na to da će je obavijestiti može li doći na 'probu' nakon posla.

image

Virginia Roberts Giuffre

Dateline/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Dateline/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

'Probni' sat nakon posla

S velikim nadama, požurila je na teniske terene, gdje je radio njezin otac. Njemu je Ghislainein prijedlog zvučao kao predivna prilika za dobivanje akreditacije za fizioterapeuta. Te večeri odvezao ju je do Epsteinove vile na obali. Dočekala ih je Ghislaine, koja se rukovala s gospodinom Robertsom i zahvalila mu što je dovezao svoju kćer. Virginia ju je nervozno slijedila na kat, a putem je prošla pokraj dugih stolova koji su bili krcati fotografijama lijepih žena i mladih djevojaka, od kojih su neke bile gole.

Ušli su u sobu s bračnim krevetom i tirkiznim stolom za masažu. Tepih je, primijetila je Virginia, bio Burberry. Na stolu je ležao nag muškarac, a ona je pokušala ne zuriti u njega.

Ghislaine ih je upoznala, a zatim je rekla da će pokazati Virginiji užad, počevši od Epsteinovih nožnih prstiju i napredujući prema gore. Virginia se smrznula. Kao buduća fizioterapeutkinja očito se morala naviknuti na neke stvari poput golotinje, morala ih je naučiti prihvatiti.

Epstein je podigao pogled, smiješeći se poput mačka te ju je zamolio da ga zove Jeffrey. To joj je djelovalo nekako umirujuće, barem joj nije djelovao strašno.

Ghislaine je vodila većinu razgovora, govoreći Virginiji da će, ako dobro prođe, putovati svijetom kao Jeffreyjeva maserka te će za to biti dobro plaćena. Zvučalo je kao ostvarenje sna.

Obje su tada u ruke uzele bogati maslac za tijelo, a zatim je Ghislaine počela masirati Epsteinova stopala - Virginija je oponašala svaki njezin pokret oko 40 minuta. Za to vrijeme zasuli su je pitanjima o njezinu životu.

image

Ghislaine Maxwell

Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia/Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia

Seksualno zlostavljanje

Iskreno im je odgovarala, otkrivši čak i da je bila seksualno zlostavljana kao malo dijete. Epstein je tu vijest omalovažio, rekavši joj da je 'zločesta djevojka'. A zatim se okrenuo na stolu za masažu. Virginia se sjeća kako je u tom trenutku ona pocrvenjela od srama. Još se više iznenadila kad je otkrila da je i Ghislaine skinula svoj gornji dio. Odjednom ju je starija žena počela svlačiti, lizati joj grudi i kliziti uz suknju. "Oh, još uvijek imaš gaćice za djevojčice", rekla je Ghislaine, otkrivajući Virginijine gaćice na srčeka. Epstein se nasmijao na to.

Krećući se oko nje, Ghislaine, sada potpuno gola, počela ju je intimno milovati s leđa. Tada je Epstein imao spolni odnos s Virginiom. Ghislaine nitko nije pitao je li joj ugodno to što se događa. Nije joj bilo, ali se nije usudila protestirati.

Pa zašto je ona pustila da sve ode tako daleko? Velik dio razloga leži u tome što su je već ranije seksualno zlostavljali stariji muškarci. Tijekom tih mučnih iskustava naučila je primijeniti taktiku preživljavanja koja će joj pomoći da preživi i sljedećih nekoliko godina. Jednostavno je otupjela od onoga što se događalo i natjerala svoj um da odleti negdje drugdje.

Ono što je ovo posljednje zlostavljanje učinilo još gorim bila je činjenica da je Virginia uložila odlučan napor kako bi podvukla crtu pod svoju problematičnu prošlost. Imala je normalan život. Profesiju. Nadala se da će se jednoga dana i vjenčati. Tijekom prvih 40 minuta s Ghislaine i Epsteinom čak je bila na nekakvom vrhuncu, čestitajući samoj sebi što je već sada uspjela dobiti vrijednu lekciju o tehnikama masaže. Zatim su je seksualno napastovali...

Za djevojku koja je već pretrpjela strašno zlostavljanje, bilo je relativno lako povući se u taj poznati osjećaj obamrlosti. Pritom se tješila mišlju o zlatnoj budućnosti koja joj je bila obećana.

Nakon toga, Epstein je, ponašajući se kao da se ništa nije dogodilo, zamolio Virginiju da mu nastavi masirati stopala dok je on brbljao o tome koliko je pametan i koliko je novca zaradio. Znala je da je zadovoljan jer joj je rekao da će postati njezin mentor, a ona će biti njegova omiljena učenica. Platio joj je 200 dolara za 'masažu' i Ghislaine ju je zamolila da se vrati sljedeći dan.

Kada je Virginia Roberts pala u ruke dvoje bogatih i sofisticiranih seksualnih grabežljivaca, nije imala nikakve šanse. U dobi od sedam godina seksualno ju je zlostavljao bliski obiteljski prijatelj koji ju je noću ušuškavao.

"To je promijenilo cijeli moj život", prisjetila se. "Sve se promijenilo. Od vrlo sretnog djeteta postala sam potpuno druga osoba", dodala je.

Bojeći se doći kući noću, počela je ostajati vani što je duže mogla, pušeći travu s grupom prijatelja. Često je bježala od kuće, odsjedajući u kućama svojih prijatelja.

Mučno djetinjstvo

Kada više nisu znali što bi s njom, roditelji su je poslali u centar za maloljetne prijestupnike - no ona je jednog dana pobjegla i kupila jednosmjernu kartu za Miami. Tamo je živjela na ulici, spavajući s najmanje dvojicom starijih muškaraca u zamjenu za hranu.

Virginia se sjeća kako je jednog dana sjedila na pločniku i plakala. Tada joj je bilo 13 godina i nije jela već tri dana. Upravo u tom trenutku zaustavila se crna limuzina ispred nje i otvorila su se stražnja vrata.

Debeli, proćelavi muškarac, koji je bio u društvu markantne mlade plavuše, upitao ju je: "Što tako slatka djevojčica poput tebe sjedi sama na ulici i izgleda tako uzrujano?"

Iako je bila sumnjičava, barem su ti stranci pokazivali zabrinutost. Tako im je Virginia rekla da je jako gladna, nadajući se da će joj muškarac dati novac za hranu. Umjesto toga, pozvao ju je u automobil kako bi mogli još malo razgovarati. Ušla je.

'Pala' u ruke međunarodnog seks trgovca

Muškarac se predstavio kao Ron Eppinger, vlasnik manekenske agencije Perfect 10. To je, zapravo, bio paravan za međunarodnu seks trgovinu.

Djevojka pored njega bila je Yana, tinejdžerka manekenka i ilegalna imigrantica iz Češke - jedna od mnogih koje je iznajmljivao svojim izuzetno bogatim klijentima za više od 1000 dolara na sat.

Nakon što je Virginiju počastio restoranskim obrokom, Eppinger ju je odveo u GAP Kids, gdje joj je kupio uske košulje i kratke hlače, a zatim se vratio u svoj stan. Tamo su je upoznali s pet Čehinja, koje su sve bile gole ili samo u tangicama. Zdrav razum joj je govorio da bježi, ali kamo? Djetinjasto se pretvarala da će sve biti u redu.

Naravno, nije bilo.

Eppinger ju je odveo u kupaonicu, gdje joj je dao dvije plave tablete za koje je rekao da će je opustiti. Bio je to početak strašnog iskustva: nekoliko ju je puta silovao tijekom narednih dana i noći, a Virginia je ubrzo shvatila da joj nema spasa. Čuvao ju je isključivo za sebe i kontrolirao svaku sekundu njezina vremena.

Mjesecima kasnije, na njezin 14. rođendan, stajala je na otvorenom prozoru jednog od viših katova, pokušavajući skupiti snagu da skoči. Ali Eppinger ju je povukao natrag i prisilio da uzme još tableta.

Jednog dana, iz očaja, Virginia se ušuljala u praznu gostinjsku sobu i uputila prvi od nekoliko poziva svom prvom dečku iz škole, Tonyju Figuerou. Ispričala mu je sve o svom životu seksualne robinje, dodajući da se nije usudila nazvati roditelje.

Nažalost, Eppinger je primijetio uzastopne pozive na broj koji nije poznavao. Crven od bijesa, optužio je Virginiju da mu pokušava smjestiti i rekao joj da je sada daje drugom muškarcu. Imala je pet minuta za pakiranje.

image

Virginia Roberts Giuffre

Dateline/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Dateline/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Seksualna robinja

Eppingerov vozač ju je odvezao do njenog novog vlasnika, proćelavog muškarca po imenu Charlie koji je držao restoran koji je ujedno bio i klub. Nije se ni potrudio pitati je za ime prije nego što ju je odveo u svoju spavaću sobu.

Od tada se više nije smjela odvajati od njega. Išli bi zajedno u kupovinu, upoznavali njegove prijatelje i poslovne suradnike, od kojih nitko nije pitao zašto je Charlie s djevojkom dovoljno mladom da mu bude unuka.

Osjećajući se potpuno beznadno, Virginia se pomirila sa životom seksualne ropkinje, vjerujući da će je Eppinger sigurno pronaći i ubiti ako pokuša pobjeći. Ono što nije znala jest to da su agenti FBI-a prisluškivali Tonyjev telefon i da su je tjednima pratili. Otkrili su gdje je odsjela, a zatim su slijedili automobil kojim su je odvezli do Charlieja.

Jednog jutra u 6 ujutro u kuću je upao FBI tim, odjeven u crno s kacigama, vizirima i puškama. Bilo je gotovo. Eppinger je pobjegao u Češku, ali je kasnije izručen da mu se sudi pod optužbom za krijumčarenje stranaca zbog prostitucije, za međunarodna putovanja u svrhu prostitucije, kao i za pranje novca. Umro je u zatvoru.

Roditelji su na kraju dopustili Virginiji da se vrati kući. S 15 godina zaposlila se u trgovini brze hrane, a zatim u trgovini kućnim ljubimcima - i konačno u Mar-a-Lagu.

Vratila se, nažalost, po još

Dan nakon prvog susreta s Epsteinom, Virginia se vratila tamo. Ghislaine ju je ponovno skinula, a zatim je skinula i svoj gornji dio i tada je krenulo zlostavljanje. Opet, milijunaš Epstein želio je seks - kao i uvijek, bez kondoma.

To je uskoro postalo Virginijina svakodnevica. Ponekad je bilo i varijacija: morala bi izvoditi seksualne igrice s Ghislaine ili sapunati stariju ženu pod tušem. Kod kuće je noću teško spavala, iako je sama sebi govorila da će se na kraju sve isplatiti.

Jedne večeri, dok je masirala Epsteinova stopala, zamolio ju je da napusti svoj posao u Mar-a-Lagu. Rekao joj je da, kad bi radila puno radno vrijeme za njega, plaćao bi joj nekoliko masaža dnevno po 200 dolara za svaku.

Bila je to vrtoglava svota novca za djevojku u srednjim tinejdžerskim godinama. Ignorirala je svoju zabrinutost i rekla roditeljima da je prošla ispit i dobila posao fizioterapeutkinje.

Ujutro ju je otac odvezao na posao. Epstein je izašao stisnuti mu ruku i uvjeriti ga da će se dobro brinuti za njegovu kćer. Na novom poslu, Virginiji sigurno nije nedostajalo luksuza - putovala je s Ghislaine i Epsteinom njegovim privatnim zrakoplovom i oduševljavala se njegovom raskošnom vilom u New Yorku.

Primijetila je i da su zavjese u njegovom uredu prekrivene pogrdnim scenama. Također je imao razne fotografije mladih razodjevenih djevojaka, kao i fotografije s političarima i kraljevskim obiteljima - čak i s Dalaj Lamom. Njezina spavaća soba imala je interfon, tako da ju je Epstein mogao pozvati u bilo koje doba dana ili noći.

Tog prvog dana dao joj je svežanj novčanica od 100 dolara kako bi mogla izaći i uživati ​​u svom prvom posjetu New Yorku. Nemajući pojma kamo da ide, kupila je fotoaparat i počela snimati sve što joj se svidjelo. Kad se u sumrak vratila, Ghislaine je bila bijesna. Virginije predugo nije bilo, rekla je, a Jeffrey je u svakom trenutku morao znati gdje se nalazi. Sutradan je dobila mobitel.

U tjednima koji su uslijedili, Virginiji je bilo dopušteno izaći, ali samo ako je pristala da se odmah vrati kako bi se pobrinula za Epsteina. Zatim je podigao cijenu: platit će joj duplo ako pokupi druge lijepe mlade djevojke i dovede ih - bilo za seks s njim ili za priređivanje lezbijske zabave.

Ono što je morala učiniti, rekao je, bilo je navesti ih da pristanu na prvi sastanak s njim. Trebala bi upotrijebiti svoj šarm, a zatim im reći da je radila za multimilijardera s kontaktima svijetu glume i modelinga.

Bio je vrlo jasan kada je bila riječ o tipu djevojaka koje želi. Nisu smjele biti Afroamerikanke, prostitutke ili narkomanke, nisu smjele imati pirsing ili tetovažu. Želio je tip djevojke iz susjedstva s plavim očima i plave kose.

Njegovi novi zahtjevi stvorili su Virginiji novu tjeskobu. Počela je dobivati ​​glavobolje i počela uzimati tablete za smirenje - što nije baš pomoglo njezinoj tjeskobi, ali je barem ublažilo bol zbog onoga što se od nje tražilo.

Dovodila mu je nove djevojke

Svoj 16. rođendan proslavila je na Epsteinovom privatnom otoku, Little St James, na Djevičanskim otocima. Dok je Virginia puhala svjećice na torti, Ghislaine je primijetila da će uskoro postati prestara za Epsteina i da će je morati zamijeniti.

Kada je na otok stigla djevojka po imenu Sarah, to ju je natjeralo da počne razmišljati o tome što će se dogoditi. No Sarah, koja je bila pepeljasta plavuša s velikim smeđim očima, bila je nešto starija. Upoznala je Epsteina i on joj je obećao pomoći u njezinoj glumačkoj karijeri.

Sarah je, rekao je Epstein, bila briljantna u pribavljanju mladih djevojaka za njega, a on je predložio Virginiji da je gleda kako to radi. Brzo je naučila. Vrativši se na kopno, Virginia je uskoro opskrbljivala Epsteina 'svježom krvlju' - baš kao i Ghislaine.

Kada je Virginia pitala stariju ženu zašto je to učinila, Ghislaine je rekla da ju je to oslobodilo pritiska da mora sama zadovoljiti Epsteinov proždrljivi seksualni apetit.

Virginia je bila dobra učenica. Odvela bih svježi 'plijen' u sobu za masažu starog pedofila, gdje bi on već ležao gol i spreman na stolu. Ona i nova djevojka masirale bi ga sve dok im ne bi rekao da se skinu. Ako ga pridošlica tada ne bi odbila, znao je da je njegova. Nevjerojatno, prema Virginijinim riječima, nijedna djevojka nikada ga nije odbila.

Zatim bi Epstein djevojkama rekao da se dodiruju ili izvode lezbijske radnje dok ih on gleda. Nakon toga bi djevojke dobile po 200 dolara, a Virginia bi dobila i dodatnih 200 dolara naknade zato što je pronašla novu djevojku.

Ubrzo se pokazala toliko korisnom Epsteinu da ju je pustio da živi besplatno u dva njegova stana, u Royal Palm Beachu i New Yorku.

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

Handout/AFP

Novi život odveo ju je u propast

Do tada, ne mogavši ​​podnijeti pomisao da nastavi lagati o svom poslu, Virginia je bila potpuno otuđena od svoje obitelji. Također je počela pušiti marihuanu i uzimati LSD i ecstasy sa starim prijateljima iz škole. Kad im je rekla da je fizioterapeutkinja koja masira, neke su djevojke pitale mogu li se upoznati s njezinim šefom.

Iako se osjećala vrlo neugodno izdajući prijatelje, droga i dodatni novac pomogli su joj utišati savjest.

Jednog dana, Epstein je nazvao Virginiju i rekao joj da ode u hotel u Palm Beachu pod nazivom The Breakers, gdje se treba pobrinuti za bračni par po imenu Glenn i Eva. Trebala je nježno masirati Evu koja je bila trudna, ali se prema Glenu trebala ponašati baš kao što je postupala s njim.

Ispostavilo se da je Eva jedna od financijaševih bivših koju je oženio za svog poznanika kad je postala prestara za njegov ukus. Masaža je prošla dobro, a onda je Virginia smjestila Evinog muža u susjednu sobu.

Sljedećeg dana Epstein ju je natjerao da mu ispriča svaki detalj. Njezino je poniženje bilo potpuno: sada je bila tek nešto više od prostitutke koju su iznajmljivali kad god bi to njezin gospodar poželio.

Ghislaine je sada imala novu večernju rutinu: razgolitila bi Virginiju, a zatim bi prisilila tinejdžericu na lezbijski seks s njom, uvijek pred Epsteinom.

Virginia je ovo smatrala ponižavajućim. Unatoč tome, pokušavala je ugoditi svojim otmičarima, nadajući se povremenim mrvicama prijateljstva - na primjer kada su zajedno gledali TV ili ju je Ghislaine naučila koristiti nož i vilicu na engleski način.

Sa 16 godina Virginia više nije mogla vidjeti izlaz iz te noćne more...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:40