STRAŠNA OLGA

Zovu je Putinovom ‘željeznom lutkom‘ i ‘čudovištem‘, a sa suprugom je stekla neobjašnjivo bogatstvo

Zajedno sa svojim suprugom Jevgenijem Popovom širila je neutemeljene teorije zavjere, preuveličavala ratne uspjehe Moskve...

Olga Skabejeva

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Među istaknutim ruskim televizijskim osobama koje potiču propagandu Vladimira Putina o njegovoj invaziji na Ukrajinu, jedna je posebno privukla pozornost. Čak i prije početka rata, voditeljica Olga Skabejeva, koju nazivaju 'željezna lutka PutinTV-a', redovito je iznosila razne prokremljovske priče, koje su se samo pojačale otkako su ruske trupe ušle u Ukrajinu 24. veljače.

Zajedno sa svojim suprugom Jevgenijem Popovom širila je neutemeljene teorije zavjere, preuveličavala ratne uspjehe Moskve, ponavljala laži Kremlja o 'nacistima' u Ukrajini i iznosila strašna upozorenja o Trećem svjetskom ratu, kao i prijetnje Zapadu, prenosi Daily Mail.

Kao rezultat toga, nazivali su je 'čudovištem', dok neki analitičari sugeriraju da je njezina retorika 'zveckanja oružjem' označila promjenu tona iz samog Kremlja.

U svom posljednjem pojavljivanju 37-godišnja Skabejeva pridružila se ostalim Putinovim propagandistima u emisiji 'Večer Vladimira Solovjova' na Russia-1, gdje su gosti likovali zbog smrtnih kazni izrečenih dvojici Britanaca koji se bore u Ukrajini. Nasmijali su se na mogućnost da njih dvojica budu ubijeni, optuživši britansku vladu da 'ništa' nije učinila kako bi im pomogla.

Skabejeva je optužila britansko ministarstvo vanjskih poslova da nisu znali kako pomoći Aidenu Aslinu (28) i Shaunu Pinneru (48), koji su prošlog tjedna osuđeni na smrtnu kaznu streljanjem od strane suda u Donjecku. Posebno je ismijala britansku ministricu vanjskih poslova Liz Truss, omiljenu metu ruskih državnih medija, nakon što je osudila te izjave za koje je rekla da 'nemaju apsolutno nikakav legitimitet'.

"London ima za cilj raditi na oslobađanju Pinnera i Aslina, ali oni ne znaju kako to učiniti. Liz Truss nazvala je kaznu nezakonitom i obećala da će izvući Engleze - i to preko Kijeva. Sretno, Liz", narugala se Skabejeva.

A upravo je od takvih izjava ova TV ličnost i izgradila svoju karijeru. Zahvaljujući tome, stekla je slavu i bogatstvo u Rusiji te vodi društveni i politički talk show na Russia-1.

image

Olga Skabejeva

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Tko je Olga Skabejeva?

Skabejeva je rođena 1984. u Sovjetskom Savezu, a studirala je novinarstvo na Fakultetu novinarstva na Državnom sveučilištu u Sankt Peterburgu, na kojem je diplomirala s odličnim uspjehom 2008. godine.

Karijeru je započela u lokalnim novinama, a proslavila se 2012. i 2013. godine svojim izvještavanjem o Pussy Riot suđenjima, antivladinim skupovima i kasnijim kriminalnim istragama protiv pristaša ruske oporbe.

Zapela je za oko TV kritičarima zbog izvještaja o protuvladinim skupovima, a jedan ju je okarakterizirao kao 'specijalnu snagu ruske državne TV'. Jedna ju je pak blogerica nazvala 'željeznom lutkom Putinove televizije', navodeći da ima 'metalne oči i željezni glas'.

Skabejeva je 2018. također bila uključena u ruske napore da se diskreditira britanska istraga o trovanju Sergeja i julije Skripal u engleskom gradu Salisburyju. Sergej Skripal bio je bivši ruski dvostruki špijun, a otrovan je novičokom. Britanske vlasti tada su identificirale dvojicu osumnjičenih Rusa koji su stajali iza trovanja koje je također rezultiralo smrću Britanke Dawn Sturgess.

Unatoč tome, televizijski program Olge Skabejeve tvrdio je da je taj slučaj 'razrađena britanska zavjera kojom se željelo ocrniti Rusiju'. U jednom poprilično bizarnom i homofobičnom izvještavanju o gay brakovima u Velikoj Britaniji i Francuskoj, Skabejeva je iznijela lažnu informaciju da 40 posto djece u zemlji koju odgajaju istospolni roditelji 'imaju spolne bolesti'. To je bila samo jedna od niza neistinitih tvrdnji koje su emitirane u njezinoj TV emisiji, koju je vodila sa suprugom od 2016. godine.

image

Olga Skabejeva

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Nejasno je kada je točno Skabejeva upoznala i udala se za supruga Popova, ali sada se svrstavaju među najbogatije ruske propagandiste, a njihovo ukupno bogatstvo procjenjuje se na više od 300 milijuna rubalja (četiri milijuna dolara).

Njihovo bogatstvo otkriveno je u istrazi koju je provela Zaklada za borbu protiv korupcije (FBK), koju je osnovao zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni.

Prema ruskom izdanju The Insidera, ona zarađuje 12,8 milijuna rubalja godišnje, dok Popov zarađuje 12,9 milijuna. Jedini prijavljeni izvor prihoda je ruska medijska tvrtka u državnom vlasništvu i njezina podružnica Russia-1. Stoga je njihovo golemo bogatstvo poprilično neobjašnjivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:51