NEOBIČNO...

Znate li zašto Balaševićevi roditelji nisu išli na njegove koncerte, iako im je redovito ostavljao dva mjesta?

Mislim da je jako dobro što je Đorđe sve ovo postigao bez protekcije i guranja, rekla je njegova majka Veronika u intervjuu iz 1980.

Đorđe Balašević

 Ivan Peric/Cropix/CROPIX

Obožavatelji Đorđa Balaševića dobro se sjećaju da je omiljeni novosadski glazbenik na svojim koncertima redovito ostavljao dva slobodna mjesta za roditelje. No oni, usprkos tome, nikad nisu išli na njegove nastupe, pišu Novosti.rs.

Zanimljivo je da su roditelji Đorđa Balaševića bili iznenađeni njegovim uspjehom. U jednom od intervjua iz 1980. godine, njegova majka Veronika otkrila je: "Mislim da je jako dobro što je Đorđe sve ovo postigao bez protekcije i guranja. Mi ga u kući, u kojoj je neštedimice prosipao svoje stihove i cake, nismo ozbiljno shvaćali kad je govorio da to može ‘proći’. Vjerovali smo da su za prosperitet u jednoj takvoj branši potrebne snažne veze, utjecajni ljudi… Ispostavilo se da je sve počelo tako što je on jednoga dana samo nazvao na telefon ljude s radija i poručio im da ima pjesmu koji bi im dao čuti", ispričala je tad Veronika Balašević dodajući kako su i ona i suprug ponajmanje upućeni u sinov uspjeh.

"Mi smo bili navikli na njegovu vedrinu, na lakoću kojom se izražavao, ali nikad nismo razmišljali o tome da to nekome drugome, osim nama, može biti tako blisko i drago. On i danas to što radi, radi lako. Nije fanatik“, rekla je majka Đorđa Balaševića novinaru srpskih Novosti.

Njegov otac Jovan tad je bio zaposlen u Budimpešti, pa nije u isto vrijeme saznavao za nove uspjehe svoga sina kao ostatak obitelji. Tek kad bi vikendom došao u Novi Sad ili kad bi ga žena posjetila u glavnom gradu Mađarske, otkrivao bi što je sve Đorđe radio u međuvremenu.

"Znate, kad dođem u zemlju, moja prva preokupacija je pročitati sve novine, odgledati TV program, upiti onaj krug informacija koji okružuje jednu obitelj, tako da jedna pjesma manje ili više koju je Đorđe napisao nije za mene isto što i za njega“, objasnio je Jovan Balašević u intervjuu.

Roditelji "Panonskog mornara" naročito su bili ponosni što slava nije promijenila njihova sina.

Nastup pred Titom

"Sudbina roditelja je da djeca odlaze, ali nas ti odlasci samo plaše u smislu da mu se nešto ne dogodi. Kao čovjeka, Đorđa ne može ništa promijeniti. Što god se još dogodilo, on će ostati iskren i vedar. To je njegovo i naše najveće bogatstvo", rekla je 1980. godine Balaševićeva majka Veronika, a prenosi Slobodna Dalmacija.

U istom intervjuu Đorđevi roditelji komentirali su uspjeh pjesme "Računajte na nas".

"I to je za nas bilo iznenađenje, kao i mnoga koja nam je priredio. Dobio je poziv za Karađorđevo da s grupom umjetnika nastupi u programu. Možete zamisliti uzbuđenje u kući - sin će nam pjevati pred predsjednikom! Međutim, njega je nešto kopkalo: kako da tamo pred drugom Titom pjeva svoje mladenačke pjesmice, nije to to.

I onda mi pokaže kako je sam napisao nešto pravo. Pročitao sam i vidio da je to isteklo iz srca jednoga mladoga čovjeka koji ima sluha za vrijeme u kojemu živi. Odmah je, kako on to već radi, napisao i glazbu i bio je beskrajno sretan što je to prvi put otpjevao pred Titom, što mu to nitko nije naručio, što je on samoinicijativno to ubacio u svoj program", prisjetio se Jovan Balašević.

Roditelji popularnog kantautora također su u spomenutom intervjuu otkrili kako su primjetili da njihov sin ima talenta za glazbu dok je pohađao osnovnu školu. Ubrzo je počeo pisati pjesme, a objavljivao ih je već kao srednjoškolac. No kad su ga pitali tko mu je uzor i na koga se ugleda dok piše pjesme, strašno se naljutio, jer mu je smetalo što nije primjećen njegov stvaralački talent i originalnost, zbog čega ih je neko vrijeme prestao pisati. Ipak, Đorđe je previše volio glazbu da bi tek tako odustao od nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:17