VELIKA ELVISOVA LJUBAV

‘Znao je da sam djevica... Kasnije mi se kleo na vjernost, a u sobi do naše skrivala se moja 22-godišnja ‘rezerva‘‘

Elvis i Linda bili su zajedno pet godina, a ona je uz njega bila do samog kraja

Linda Thompson

 Frederic J. Brown/Afp

Dok koluta očima, Linda Thompson priznaje da ‘baš zna odabrati muškarce‘. Bivša pobjednica izbora ljepote izgubila je nevinost s, ni manje ni više nego Elvisom Presleyjem, a sjećanje na njegov poljubac opipljivo joj je čak i 45 godina nakon njegove smrti. Ona mu je također bila oslonac tijekom njegovih ekscesa uzrokovanih ovisnošću.

Elvis, nekoć vjerojatno najpoželjniji muškarac na svijetu, bio je naizmjence šarmantan i monstruozan. On i Linda, glumica i hvaljena autorica, bili su zajedno gotovo pet godina. Ali žudjela je za djecom i normalnošću.

Neki su mislili da će sve to pronaći u svojoj sljedećoj vezi, s osvajačem olimpijskog zlata Bruceom Jennerom. On je tada nazivan čovjekom ‘božanstvene fizičke savršenosti‘, tepali su mu da je ‘Mr. America‘, a njih su se dvoje na kraju i vjenčali 1981. te dobili dvoje djece. Ali onda, četiri godine kasnije, priznao joj je da želi promijeniti spol.

Linda je tu njegovu tajnu čuvala 30 godina sve dok Jenner nije izašao u javnost kao transrodna žena Caitlyn. ‘Tako normalan život‘, kaže Linda danas, s teškom ironijom.

Čak je i njezin posljednji partner - njezin drugi suprug, legendarni glazbeni producent David Foster, od kojeg se rastala nakon 14 godina - postigao neočekivano priznanje.

72-godišnji Foster navodno je mentor princa Harryja. Njegova peta supruga Katharine McPhee, koja je 34 godine mlađa od svog supruga, išla je u školu s Meghan Markle pa su se ta dva para zbližila. Fosterovi su čak pomogli Sussexima pronaći dom u Kanadi kad su otišli iz Britanije, a njihovo je prijateljstvo postalo još jače otkako su se preselili u Kaliforniju.

Iako je Linda imala impresivan popis bivših ljubavi, ona tvrdi da je ‘Elvis bio ljubav njezina života‘. On je umro 1977., no svijet je i dalje njime očaran, zaintrigiran i posjeduje neku magnetsku privlačnost. A Lindi je jako dobro poznata snaga te trajne privlačnosti, s obzirom na to da je nedavno odletjela u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se susrela sa stotinama gorljivih obožavatelja Elvisa Presleyja koji i dalje čuvaju uspomenu na čovjeka kojeg je jako dobro poznavala.

Stoga ne čudi što je i izlazak hvaljenog novog filma ‘Elvis‘ redatelja Baza Luhrmanna dao novi sjaj njegovoj mističnosti. S Austinom Butlerom kao Presleyjem i Tomom Hanksom kao njegovim zloglasnim menadžerom, pukovnikom Tomom Parkerom, upoznao je i mlađu publiku s likom i djelom pjevačke legende.

No, među Elvisovim najbližima ima i onih koji su kritizirali film zbog isključivanja njegovih posljednjih pet godina života, a to uključuje i Lindu, jednu od njegovih posljednjih velikih ljubavi.

Linda sada ima 72 godine i nitko je nije zatražio za ikakav doprinos filmu, a ona ga sama ne planira pogledati. "Baz Luhrmann me nikada nije kontaktirao. Vjerujem da film ne ide na ruku Elvisu. Ima puno netočnih i neistinitih elemenata", prokomentirala je. Također je dodala da, iako su u filmu prikazani kao osobe od povjerenja, Elvis i BB King u stvarnosti nikada nisu bili bliski prijatelji.

"Svaki put kad bi Elvis bio hospitaliziran, dijelila bih njegovu sobu s njim", prisjeća se Linda, prenosi Daily Mail. Iako nije pogledala film, drugi su joj prenijeli o čemu se radi pa zna što može očekivati. "Film je prikazao njegovu bivšu suprugu, Priscillu, uz njegovu postelju. Ona ga nikada nije posjetili, a kamoli ostala. Tih zadnjih godina spasila sam mu život 10 do 12 puta", govori.

Linda je bila kraljica ljepote Miss Tennesseeja kad su joj bile samo 22 godine, a u srpnju 1972. upoznala je tada 37-godišnjeg Elvisa i njegovu skupinu Memphis mafiju od 13 članova.

"Ušao je u kino jako mrzovoljan, zatim mi je svjetiljkom osvijetlio lice i rekao ‘Pa, zdravo.‘ Sjeo je pokraj mene i zabio nos u moj vrat. Povukla sam se jer sam mislila da je još uvijek oženjen. Rekao mi je: ‘Dušo, razveo sam se prije šest mjeseci, slobodan sam.‘ Ne sjećam se koji smo film gledali jer smo cijelu večer proveli ljubeći se i mazeći. I bilo je toliko seksi koliko si to zamišljate. Ljubiti Elvisa bilo je kao da uranjam usne u dva mekana, slatka kolačića - njegove su usne bile tako seksi i meke. Mirisao je tako svježe, na Neutrogena sapun koji je koristio", prisjetila se ljepotica.

Nakon toga je uslijedio drugi spoj, a na treći je po Lindu stigao avion koji ju je odveo u Las Vegas gdje je Elvis nastupao. Ubrzo se preselila k njemu i tijekom te prve godine bili su nerazdvojni.

Elvis je znao da je djevica. "Mislim da su ga moja čistoća i nevinost privukli. Bila sam samo njegova. Nisam pila, psovala, drogirala se. Nije me prisiljavao da se moram seksati s njim", otkrila je. Ali nakon dva mjeseca viđanja više nije mogla odoljeti.

"Bili smo ludo zaljubljeni. Boravili smo u predsjedničkom apartmanu s ogledalima na stropu u lasvegaškom Hiltonu, a tamo je bio i taj veliki krevet. Bilo je čarobno. Bio je senzualan, nježan ljubavnik. Bio je najljepša osoba koju sam poznavala - dok je spavao, znala sam samo promatrati njegovo lice, zakrivljenost njegovih visokih jagodica, njegov nos i prekrasne usne", prisjetila se zaljubljena Linda, koja je i sama bila prava ljepotica.

Ona kaže da je, unatoč natpisima koji govore suprotno, razvod Priscille i Elvisa bio gorak - on je njoj jako zamjerio što ga je ostavila zbog njihova instruktora karatea Mikea Stonea te je organizirao sastanak kako bi Priscillu upoznao s dugonogom kraljicom ljepote Lindom. Poveo ju je sa sobom u školu njegove kćeri Lise Marije.

"Rekao mi je: ‘Dušo, Priscilla će biti tamo i želim da je upoznaš. Ali, možeš li obuti ravne cipele jer si ti visoka 175 centimetara, a ona samo 155?‘", prisjetila se.

image

Elvis Presley i Priscilla Presley

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

Elvis se tijekom godina ipak pomirio s Priscillom. "Drago mi je što je sačuvala Graceland, njegov dom u Memphisu, za obožavatelje. Nismo ni prijateljice ni neprijateljice, ali uvijek smo srdačni jedni prema drugima kad se sretnemo. Lisa i ja smo godinama ostale u kontaktu", dodaje.

Linda, koja sada živi u Malibuu u Kaliforniji, kaže da je Elvis bio ‘prekrasni zlatni kanarinac u pozlaćenom kavezu‘. Ali postojale su dvije strane njegove osobnosti. S jedne strane bio je jako velikodušan i dobar te Lindi poklanjao gomilu nakita i bio odani otac svojoj kćeri, a s druge strane je znao biti zao, bio je švaler i puno je psovao.

Također se prisjetila i neobičnog, noćnog života s ‘kraljem‘ - dane su provodili spavajući, jedući i gledajući TV, dok se život odvijao dolje u Gracelandu. Probudili bi se u 21 sat. Elvisova nesanica, koja je započela u djetinjstvu, samo se pogoršavala zbog te životne rutine. Počeo je uzimati lijekove kako bi lakše zaspao, a zatim još više njih kako bi se probudio. No, kako je uzimao samo lijekove na recept, nije se smatrao ovisnikom, govori Linda. No unatoč tome, postala je svjesna da je on ovisnik. Čak joj njegova obitelj pripisuje zasluge da mu je više puta spasila život.

image

Linda Thompson

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp

"Jednom je zaspao nakon što je uzeo tabletu za spavanje i glavu je uronio u zdjelu pileće juhe. Izvukla sam ga jer bi se inače ugušio na smrt. Bilo je i drugih takvih situacija, ali njih ću odnijeti sa sobom u grob", prisjeća se i dodaje da su razgovarali i o braku.

"Dao mi je predzaručnički prsten za naš prvi Božić. Rekao mi je - možeš ga nositi na kojem god prstu želiš, ali kad se zaručimo, nosit ćeš prsten na prstenjaku. Želio je dobiti sina kojeg bismo nazvali John", otkriva.

Ali kad je njihova veza ušla u četvrtu godinu, Linda je, opterećena brigom zbog Elvisove ovisnosti i nevjere, shvatila da će morati prekinuti taj odnos.

"Borila sam se s tim da prihvatim druge žene jer sam mu bila vjerna, ali bila sam toliko ovisna o toj ljubavi prema njemu da sam putem izgubila sebe i ono što sam ja željela. On je bio ovisan o drogama i one su bile njegova prava ljubavnica. Ta konstantna briga o njemu me iscrpljivala - bilo je kao da čuvam novorođenče. Bojala sam se da će umrijeti ‘na mojoj straži‘. Kad sam ga zamolila da smanji konzumaciju lijekova, rekao bi mi: ‘Ne brini za mene, dušo, živjet ću do 85. godine.‘ Elvis je imao kompleks Madonne - kad bi žena jednom rodila dijete, više je nije doživljavao kao seksualno biće. A ja sam htjela živjeti život - najviše od svega željela sam biti mama, ali znala sam da ne mogu roditi dijete uz taj ludi stil života", priznaje. Tako se počela odvikavati od njega te je sve više vremena provodila družeći se s članovima njegova benda, a sve manje u spavaćoj sobi koju je dijelila s Elvisom.

Posljednji put kad ga je vidjela, nakon što ju je dovezao na koncert u San Francisco u studenom 1976., posumnjala je da joj je nevjeran i rekla: ‘Dušo, ako postoji druga žena, samo budi iskren sa mnom.‘

Ali Elvis joj se u suzama zakleo na ljubav i odanost. "I rekla sam ‘Volim te‘ dok smo se grlili. Onda sam otišao", govori.

Kasnije je saznala da je Ginger Alden, 22-godišnjakinja koja je bila njegova posljednja veza, bila u hotelskoj sobi na katu niže, ‘kao rezerva‘", nasmijala se Linda i zakolutala očima. Nakon toga više nikada nije vidjela Elvisa živog.

Samo osam mjeseci nakon njihova razlaza, preminuo je u svome domu u dobi od 42 godine. Bio je to 16. kolovoz 1977.

Prva osoba koju je Lisa Marie, tada devetogodišnjakinja, nazvala nakon njegove smrti bila je Linda. ‘"‘Moj tata je mrtav‘, stalno je ponavljala. ‘Nije, samo je bolestan‘, odgovorila sam. ‘Ne, ugušio se na tepihu‘, rekla mi je Lisa Marie. Tada sam znala da je to istina", prisjetila se Linda, koja je tada zavrištala i bacila slušalicu u zid.

Nakon sprovoda kojemu je prisustvovala, Elvisov otac Vernon joj je prišao i rekao: ‘Ti si uspjela održati mog sina na životu dulje nego što sam ja uspio. Ti si bila najbolja žena za njega.‘

Drugi su joj također pripisali zasluge. David Wade, jedan od najvećih britanskih stručnjaka za Elvisa, vodi Elvis Travel Service i Strictly Elvis UK već 50 godina. Kaže da se Lindina uloga u Presleyevom životu ne može podcijeniti: "Njezina uloga u Elvisovu životu i nasljeđu jednako je važna kao i uloga njegove bivše žene. Dala mu je veliku stabilnost i bezuvjetnu ljubav. Bilo je okrutno izostaviti je iz filma."

Linda, pak, ima samo riječi hvale za Elvisove prijatelje, takozvanu mafiju iz Memphisa. "Ljudi koji su mu bili najbliži jako su se brinuli o njemu", rekla je.

Dvije godine nakon Elvisove smrti Linda je upoznala Brucea Jennera na zabavi u Playboyevoj vili, tijekom svog prvog posjeta. Vjenčali su se u siječnju 1981. i dobili dva sina, Brandona i Brodyja. Ali 1985. Jenner je priznao da joj mora nešto reći. Sumnjala je na aferu, no njegovo otkriće zaprepastilo ju je više od nevjere.

"Rekao mi je da je on žena u tijelu muškarca i da želi promijeniti spol. Mislila sam da je to prolazna faza, ali nakon mjeseci savjetovanja shvatila sam da nije", otkrila je.

Nekoliko mjeseci kasnije prekinuli su, a ona je čuvala njegovu tajnu. Međutim, žali što nije bio posvećen obitelji. Jenner se nakon toga oženio s Kris Kardashian, sada Jenner, te je postao očuh njezinim slavnim kćerima. Nakon toga su dobili i dvije vlastite kćeri - Kendall i Kylie.

"Bio je jako odsutan otac i to me povrijedilo i, što je još važnije, povrijedilo je naše dječake... U reality showu o Kardashianima prikazan je kao dobar tata", govori Linda i priznaje da im je danas odnos puno bolji.

"Puno je sretniji kao žena. Naš je odnos sada puno više prijateljski i Brandon me nedavno nazvao i rekao mi: ‘Mama, tata me upravo nazvao, može li i on doći na večeru?‘", ispričala je.

Lindina je karijera procvjetala nakon što je na jednoj dodjeli Grammyja upoznala skladatelja i producenta Davida Fostera. Vjenčali su se 1991. i slovili su za glamurozan holivudski par te moćan profesionalni duo koji je pisao hitove za Whitney Houston i Celine Dion. No, ni u toj vezi nije sve bilo kako treba. Foster je bio jako ljubomoran pa Linda nije smjela ni spomenuti Elvisovo ime.

image

Linda Thompson

Valerie Macon/Afp

"David je genij - talentiran, filantrop, šarmantan. Ali on je sebe vidio kao kralja, a mi smo bili njegovi podanici", prisjeća se.

Njihov 14-godišnji brak okončan je 2005. Foster se tada oženio Yolandom Hadid, majkom poznatih supermodela Gigi i Belle. Sada je u vezi s puno mlađom glumicom i pjevačicom Katharine MacPhee, majkom njegova sinčića Rennieja.

Novinarka Daily Maila našalila se s Lindom pa joj predložila da za sljedećeg partnera odabere nekog običnog muškarca, možda vodoinstalatera.

"Vodoinstalater? Da. Ili možda astronauta - to bi lijepo završilo ovaj krug...", smije se Linda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:00