MLADI SLOVENCI

Za njima luduju žene na Balkanu: ‘To su ti slovenski geni, natjerali su i Hrvate da u glas zapjevaju na našem jeziku‘

Za Joker Outom publika luduje, a posebno su prihvaćeni od strane ženske populacije. Uskoro planiraju i nastup s Letom 3

Joker Out

 Vanesa Pandzic/Cropix

- Večer prije nego što smo najavili Tvornicu rekao sam mami da ako ovo rasprodamo do studenog, onda smo face. Pet sati kasnije, sve je bilo rasprodano - ukratko je objasnio situaciju 24-godišnji Bojan Cvjetićanin, koji uz Juru Mačeka, Krisa Guština, Jana Peteha i Nacea Jordana tvori Joker Out, mladi slovenski pop-rock bend koji od svog nastupa na ovogodišnjem Eurosongu osvaja publiku diljem Europe.

Naime, ova petorka je u rekordnom roku, nakon što su nastupili kao predgrupa popularnom Buč Kesidiju na Šalati, rasprodala zagrebačku Tvornicu Kulture, nešto što brojni stariji izvođači i njihovi uzori nisu uspjeli tijekom cijele svoje karijere. U ovom sastavu sviraju od 2016. godine i svojim primamljivim spojem indie rocka i pop melodija zainteresirali su mlađu publiku za koju tvrde da je ponovno "prigrlila rock ‘n‘ roll zvuk". Njihove debitantske solo nastupe u Hrvatskoj imat ćemo prilike vidjeti 10. i 11. studenog ove godine.

image

Joker Out

Vanesa Pandzic/Cropix

- Smatram da je zadnji "boom" rock glazbe bio još devedesetih s britanskim bendovima poput Oasisa ili Blura, no sve se polako vraća. Mi smo bend koji međusobno širi realnu energiju analognog glazbenog svijeta koji je dugo bio zapostavljen. Daleko smo od toga da smo najbolji tehnički bend, ali nas naša energija i čista ekspresija emocija razlikuje od drugih - prepričao je vokalist Bojan i dodao da je povratak rock glazbe uzrokovan svim stvarima koje se trenutačno događaju u svijetu, uključujući i rat.

image

Joker Out na Euroviziji

Livio Andrijic/Cropix

Nadalje, objasnili su da su svjesni svog uspjeha i svega što slijedi jer su kalkulirano pristupili Eurosongu, kojeg su nazvali "odskočnom daskom" i platformom koja im garantira uspjeh, posebice ako se plasiraju na prvih pet pozicija. Iako su već mnogo puta pričali o Eurosongu uz kojeg ih se često veže, rekli su da su oduševljeni Letom 3 koji ih je osobno htio upoznati, a otkrili su da će uskoro čak i nastupati zajedno. Što se tiče ostalih izvođača s Eurosonga, spremaju se i za britansku turneju s irskim predstavnicima, Wild Youth, koja uključuje legendarne dvorane poput Electric Ballrooma i također je rasprodana u rekordnom roku od pet minuta. Isto tako, nakon rasprodanih datuma u Velikoj Britaniji slijedi i niz koncerata po nordijskim zemljama.

image

Joker Out, Slovenci na Eurosongu

Prema svemu sudeći, za Joker Outom publika luduje, a posebno su prihvaćeni među balkanskim zemljama. Dečki iz Joker Outa tvrde da nisu ni razmišljali o takvoj popularnosti u Hrvatskoj i regiji, jer ne smatraju ovaj teritorij svojim primarnim ciljem razvitka.

- Buč Kesidi nas je zvao nakon što smo se upoznali u Srbiji, mi smo poziv prihvatili i nakon 20 sekundi provedenih na pozornici smo osjetili nešto što dugo nismo, možda čak i nikad. Hrvatska publika je pjevala na slovenskom i to nismo očekivali, znali su sve pjesme, sve tekstove, a stariji glazbenici tvrde da se ne sjećaju kada su zadnji put Hrvati u glas pjevali na našem jeziku - prepričali su.

image

Joker Out

Vanesa Pandzic/Cropix

Brojni su glazbeni kritičari euforiju vezanu uz Joker Out usporedili s "Beatlemanijom", a i društvene mreže te prvi redovi njihovih koncerata pokazuju da im je velik udio publike ženski, čega su itekako svjesni. Na pitanje zašto je to tako vrlo su bili iskreni i objasnili da je "prava rijetkost da se dogodi da petero ljudi u istom bendu dobije na genetskoj lutriji", što smatraju samo bonusom uz kreativnost i energiju koju prenose glazbom.

- Imamo sreće da izgledamo kao reprezentativni primjerak benda za tinejdžerice - objasnio je vođa benda, Bojan, o čijoj se poderanoj košulji na Šalati uvelike pisalo na portalima.

image

Bend Joker Out

Vanesa Pandzic/Cropix

- To je ta ljepota medija. Neke situacije idu u korist, neke ne, no ovaj je slučaj pozitivan... Nosio sam košulju koju su pojeli moljci, posebice rukave, i pet minuta prije nego što smo stali na binu sam poderao rukave i kasnije tijekom koncerta ih bacio u publiku. U nekom momentu me netko ogrebao i to smo stavili na Instagram, što su mediji drugačije interpretirali i napisali da su mi upravo obožavateljice poderale rukave - uz smijeh su prepričali i nastavili o odnosu s medijima. Prisjetili su se da su Jana, gitarista benda, fotografirali s djevojkom kojoj su pripisali njegovo prezime i pretvorili je u "njegovu suprugu". Ističu da su mediji u Sloveniji na "dostojnom nivou" te da žuta štampa "ne živi". Kažu da estrada ne postoji i da su zahvalni na tome, jer tvrde da je većina "šokantnih naslova" u slovenskim medijima fabricirana te da subjekti tih priča sami pišu spomenute naslove i priče.

image

Joker Out

Vanesa Pandzic/Cropix

- Nas nisu nikada maltretirali i uvijek su nas pitali bismo li htjeli pričati o privatnom životu i obitelji - naglasila je ova petorka koja je itekako tajnovita o svom ljubavnom životu o kojem ne žele pričati.

Nadalje, tvrde da slovenski mediji nisu pokrili ni njihov album niti su se pisali izvještaji s koncerata, već svoj uspjeh duguju Eurosongu i publici koja ih je brzo prigrlila.

Ispred Joker Outa je ljeto puno nastupa kojima se itekako raduju, a najavljuju i novu glazbu koja će proširiti njihov zvuk, no u temelju će ostati ista - gitara i bubnjevi te plesni ritmovi koji će ispuniti još puno dvorana i stadiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:07