SARAH FERGUSON U ZAGREBU

Vojvotkinja kojoj je Hrvatska prirasla srcu promovira humanitarne ciljeve

Kao ambasadorica Montessori Grupe stigla je da bi podržala njihov rad s naglasokom na pitanje pomoći izbjeglim Ukrajincima

Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka

 Vedran Peteh/Cropix

Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka u četverodnevnom je posjetu Hrvatskoj, gdje je došla u organizaciji Montessori Grupe. Vojvotkinja koja se već desetljećima diljem svijeta bavi humanitarnim radom ambasadorica je te grupe, a u našu zemlju je stigla kako bi podržala njihov rad, s naglaskom na pitanja integracije ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj.

U društvu Leonor Diaz Alcantara, izvršne direktorice i Geete Sidhu-Robb, predsjednice nadzornog odbora Montessori Grupe razgovarala i sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, na Zrinjevcu je snimila pričanje priče za svoj YouTube kanal "Stary Time with Fergie and Friends", a planira posjetiti i Vukovar. Također, osigurali su 50.000 kuna kao pomoć za zapošljavanje tri učiteljice iz Ukrajine koje su u izbjeglištvu u Hrvatskoj preko udruge Vestigium.

image

Geeta Sidhu-Robb, vojvotkinja od Yorka i Leonor Diaz Alcantara

Vedran Peteh/Cropix

Ovo nije prvi njezin posjet Hrvatskoj.

Na briefingu za novinare vojvotkinja, koja je još 1993. godine osnovala "Children in Crisis", organizaciju čije djelovanje usmjereno na pomoć djeci u obrazovanju kroz financijsku podršku i internacionalne programe, prisjetila se kako je tijekom Domovinskog rata prvi put bila kod nas i boravila u Splitu. Rekla je kako joj je Hrvatska jako prirasla srcu. U našoj je zemlji bila i kasnije, tijekom godina, među ostalim sa svojom dobrom prijateljicom Slavicom Ecclestone. Ispričala se što, eto, nije naučila hrvatski jezik.

- Naučila sam samo neke osnovne riječi - rekla je kroz smijeh - I naučila sam danas riječ "mrgud". Ne smiješ biti mrgud.

Naglasila je kako joj je bilo iznimno drago susresti se s Tomislavom Tomaševićem.

- Zagrebu ratni sukobi i njegove posljedice nisu nimalo strani te je godinama udomljavao brojne izbjeglice. To čini i danas, u trenutku kada se nemali broj od 11000 izbjeglih Ukrajinaca koji su pronašli utočište u Hrvatskoj, smjestio upravo tu. A dotaknuli smo se i drugih tema kada je riječ radu Montessori Grupe u Hrvatskoj te mogućoj suradnji. Poseban naglasak stavili smo na aktivnu pomoć organizacije na Banovini - rekla je.

Vojvotkinja koju od milja zovu Fergie, autorica je brojnih knjiga a u svojem književnom opusu ima čak 70 dječjih priča. Kako sama kaže, pisanje joj je iznimno važno, ono je ključan dio njezina života. Njezina mala junakinja Little Red, crvenokosa djevojčica, lik kojem se uvijek vraća u svojem radu, tijekom godina postala simbol dječjih prava i zaštite djece. U najnovijoj knjizi, Little Red Visits Croatia, simpatična djevojčica stigla je i u Hrvatsku.

image

Sarah Feguson, vojvotkinja od Yorka, sa svojom slikovnicom Little Red Visits Croatia i malom junakinjom Little Red

Vedran Peteh/Cropix

Planova u Hrvatskoj ima još mnogo. Vojvotkinja želi u suradnji s Montessori Grupom napraviti jedinstven projekt pod nazivom "Little Red's Play in the Box". To je koncept "kutije" ili prostora u kojem bi se, uz pomoć elemenata nadahnutim Montessori pristupom, poticao razvoj djece kroz zabavu i istraživanje. Primjenjiv je bilo gdje, a vojvotkinja kaže kako iza svega stoji ideja "donošenja igra i nade djeci posvuda, bez obzira na njihovu situaciju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:44