LAURA PAUSINI

Voditeljica Eurovizije teško je prihvatila činjenicu da je zaljubljena u svog gitaristu: ‘Bio je oženjen‘

Od svoje najranije dobi voli pjevati, odrasla je pjevajući u barovima i na festivalima sa svojim ocem glazbenikom Fabriziom

Mika i Laura Pausini izvode ”Fragile” tijekom druge polufinalne večeri Eurosonga

 Marco Bertorello/AFP

Jedna od svjetski poznatih pjevačica koja je uspjela dotaknuti srca mnogih generacija svakako je Laura Pausini, voditeljica ovogodišnjeg izdanja Eurosonga 2022. u Torinu.

Ovo nije prvi put da se okušala u voditeljskoj ulozi jer je već na RAI 1 vodila show "Laura & Paola" s glumicom Paolom Cortellesi.

Vođenje Eurosonga Lauri je samo dodatak bogatoj karijeri u kojoj je prodala više od 45 milijuna albuma diljem svijeta i stekla više od 160 platinastih i jedan dijamantni album te mentorski angažman u dvije verzije "The Voicea" (španjolskoj i meksičkoj), a to je postigla u samo sedamnaest godina karijere.

image

Mika i Laura Pausini

Marco Bertorello/AFP

Od svoje najranije dobi voli pjevati, odrasla je pjevajući u barovima i na festivalima sa svojim ocem glazbenikom Fabriziom. Kad je navršila dvanaest godina, uz očevu je pomoć izdala prvi album "I Sogni Di Laura", poluprofesionalni uradak koji datira iz 1987.

Ključni datum u glazbenoj karijeri Laure Pausini bio je 25. veljače 1993., kad je sa 18 godina izvela baladu "La Solitudine" na glazbenom festivalu u Sanremu i odnijela pobjedu koja joj je donijela slavu diljem Europe i Latinske Amerike. Pjesmu posvećenu stanovitoj Ani Laura je izmijenila i posvetila je Marcu, svojoj prvoj velikoj ljubavi koja ju je ostavila na grozna način, ljubeći drugu djevojku pred svima. Sanremski je festival veoma popularno natjecanje koje se održava svake godine u primorskom talijanskom gradu. Bio je i inspiracija za Euroviziju, a tamošnje pobjede pokrenule su karijere mnogih, od Andree Bocellija do Maneskina.

Nakon velikog uspjeha Laura je objavila svoj prvi profesionalni album "Laura Pausini", pa ubrzo i drugi, "Laura". Godinu poslije Laura se vratila u Sanremo i ponovno pobijedila, s pjesmom "Amores Extraños". To joj je bila potvrda da je zvijezda talijanske glazbe i jedinstvena prilika da se otvori prema drugim tržištima poput Španjolske, te je lansirala svoj prvi album na španjolskom jeziku, s istim naslovom "Laura Pausini". Prodala je više od 1,300.000 primjeraka u Španjolskoj i uspjela otvoriti vrata latinoameričkog tržišta. Te godine talijanska umjetnica je prodala najviše ploča na svijetu.

image

Alessandro Cattelan, Laura Pausini i Mika

Marco Bertorello/AFP

Njezina pjesma nazvana "The Extra Mile" postala je soundtrack filma Pokemon. Godine 2002. izdala je prvi album na engleskom jeziku, "From the Inside". Uspješnicom "Surrender" zasjela je na prvo mjesto Billboardove Dance ljestvice. I drugi singl na engleskom, "If That's Love", zasjeo je na isto mjesto te ljestvice.

Laura Pausini primila je dvije Svjetske glazbene nagrade, 1994. i 2003. za najboljeg talijanskog izvođača i Platinastu nagradu za najprodavaniju izvođačicu Europe. Latin Grammy osvojila je za najbolji vokal na pop-albumu, a Grammy za najbolji pop-album. Laura je postala prva žena iz Italije koja je osvojila Grammy.

Osim toga, slava kantautorice stigla je do Kine, gdje ima brojne obožavatelje, toliko da postoje obrade na kineskom njezinih najpoznatijih pjesama. Između ostaloga, Laura Pausini je u srpnju 2018. bila prva žena koja je nastupila na jedinstvenom mjestu Circus Maximus u Rimu.

Svaki njezin album prava je glazbena poslastica koja privlači milijune obožavatelja u prodavaonice ploča diljem svijeta. Zahvaljujući njezinu snažnom glasu tradicionalna romantika talijanske pjesme vratila se na glazbenu scenu. Njezin glazbeni stil, zbog raznolikosti pjesama, ne može se svrstati samo u jedan. Snima pjesme na talijanskom, španjolskom, portugalskom, engleskom i francuskom jeziku.

U privatnom životu Laura je u ljubavnoj vezi s glazbenikom i gitaristom Paolom Cartom. Upoznali su se u Parizu 2005. godine na Laurinu koncertu, a od tog trenutka njihova ljubav svakim danom raste sve više.

Nikad nisu stupili u brak jer su oboje rekli da to neće učiniti dok se u Italiji ne ozakone i istospolni brakovi. No, nakon 17 godina njih dvoje su planirali vjenčanje između 2020. i 2021., ali zbog pandemije su morali otkazati svečanost. Koliko je sada poznato, par traži novi datum za svoje vjenčanje.

Pjevačica je u nekoliko navrata priznala da je teško prihvatila činjenicu da je zaljubljena u svog gitarista. To je uglavnom zato što je Paolo već bio oženjen u vrijeme njihova susreta. Paolo ima troje djece iz braka s Robertom Galli, a u vezi s Laurom 2013. godine rodila im se kći Paola, čije je ime nastalo od prvih slogova imena obaju roditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:55