LEGENDA GLAZBE

Umro poznati američki reper DMX: Predozirao se i doživio srčani udar

‘Duboko smo rastuženi što danas objavljujemo da je naš voljeni DMX, pravog imena Earl Simmons, preminuo u bolnici White Plains‘
DMX tijekom nastupa
 Streeter Lecka/AFP

Legendarni njujorški reper DMX umro je nakon predoziranja koje je dovelo do fatalnog srčanog udara. Imao je 50 godina.

Prema izjavi koju je objavila njegova obitelj, DMX je preminuo u petak, 9. travnja.

'Duboko smo rastuženi što danas objavljujemo da je naš voljeni DMX, pravog imena Earl Simmons, preminuo u bolnici White Plains okružen obitelji nakon što je proteklih nekoliko dana bio umjetno održavan na životu', stoji u izjavi.

'Earl je bio ratnik koji se borio do samog kraja. Svim je srcem volio svoju obitelj i cijenimo vrijeme koje smo proveli s njim. Earlova glazba nadahnula je nebrojene obožavatelje diljem svijeta i njegovo će kultno naslijeđe živjeti vječno. Cijenimo svu ljubav i podršku u ovom nevjerojatno teškom trenutku. Molimo vas da poštujete našu privatnost dok oplakujemo gubitak brata, oca, ujaka i čovjeka kojega je svijet poznavao kao DMX. Podijelit ćemo informacije o njegovom pogrebu nakon što detalji budu dovršeni.'

Ujutro u subotu 3. travnja TMZ je izvijestio da je glazbenik rođen kao Earl Simmons prethodne noći hitno prevezen u bolnicu nakon što se predozirao drogom. Pluća i srce su mu pretrpjeli značajna oštećenja te je stavljen na aparate, a tijekom hospitalizacije ostao je u vegetativnom stanju.

Simmons je rođen 1970. u Mountu, Vernon NY, a potom je odrastao u Yonkersu. Kao dijete patio je od iscrpljujućih napada astme, a majka i njezini partneri zlostavljali su ga što je dovelo do gubitka zuba i teških oštećenja lica. Kao tinejdžer bježao je od nasilnog ponašanja svoje majke lutajući noću ulicama New Yorka i družeći se s psima lutalicama, čiji je lavež kasnije ugradio i u svoj specifičan glazbeni izričaj.

Počeo je repati početkom 80-ih i čitavo desetljeće gradio sebi ime što je 1992. dovelo do ugovora s Columbia Records. To ga je povezalo s kolegama poput Jay-Z-ja, Ja Rule-a, The Loxa i LL Cool J-a. Sredinom 90-ih čak je nakratko osnovao skupinu s Jay-Z-em i Ja Ruleom zvanu Murder Inc., koja se brzo raspala zbog svađe između DMX-a i Jay-Z-a.

Nakon što je 1998. godine za kuću Def Jam objavio singl Get at Me Dog, objavio je svoj debitantski album Dark and Hell Is Hot kasnije te godine, koji je iznjedrio jednu od njegovih najpoznatijih pjesama, Ruff Ryders Anthem. Album je debitirao na prvom mjestu Billboardove liste Top 200, a od tada je prodan u više od pet milijuna primjeraka.

Kasnije te godine, DMX je izdao svoj drugi album Flesh of My Flesh, Blood of My Blood, koji je također debitirao na prvom mjestu i četiri puta dostigao platinastu tiražu. Uspjeh je nastavio i trećim albumom And Then There Was X iz 1999. godine, na kojem su se našli hitovi poput Party Up i What's My Name?

Iako je u 15 narednih godina izdao pet albuma, uključujući dva koja su došla na 1. mjesto, DMX-ovi stalni problemi sa zakonom i ovisnošću ometale su mu glazbenu karijeru. Osim glazbene, imao je i kratkotrajnu glumačku karijeru te je glumio u filmovima poput "Romeo mora umrijeti" i "Od kolijevke pa do groba".

Godinama je otvoreno govorio o svojim problemima s drogom (crack je počeo koristiti s 14 godina), depresijom i bipolarnim poremećajem, a tijekom posljednjih 20 godina uhićen je preko desetak puta zbog brojnih optužbi, uključujući posjedovanje droge, pljačku i okrutnost prema životinjama. Tijekom svog života služio je više zatvorskih kazni, počevši od ranih 1980-ih i zadnji put 2018. godine, a neko je vrijeme proveo i u klinici za odvikavanje.

DMX je imao 15 djece s više različitih žena. Bio je oženjen s bivšom suprugom Tasherom Simmons jedanaest godina prije nego što su se konačno rastali 2010. Također je bio pobožni kršćanin, a pronašao je Boga tijekom jedne od svojih zatvorskih kazni i nastavio čitati Bibliju svaki dan sve do kraja života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:21