MUČNI ŽIVOT S IKEOM

Umalo ju je otjerao u smrt: ‘Ako bih mu se usprotivila, prebio bi me. Nakon svadbe promijenio mi je ime bez pristanka‘

Tina je Ikea upoznala u noćnom klubu, ubrzo mu je postala ljubavnica. Nakon svadbe promijenio joj je ime bez pristanka

Ike i Tina Turner ranih 70-ih

 Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia/Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia

Dok stravični nasilni detalji njihove veze nisu izašli u javnost Ike i Tina Turner bili su par kojem su se svi divili. Glazbena diva rođena je 1939. kao Anna Mae Bullock 1939. i odrastala je u siromaštvu, uz velike probleme u obitelji. Nakon što su joj se roditelji rastali, Tinu i njezinu sestru odgajali su baka i djed, a još kao tinejdžerica bijeg od surove realnosti tražila je krečući se u R&B krugovima gdje se upoznala s modernom glazbom tog vremena.

Ikea Turnera, koji je u to vrijeme bio vođa grupe Kings of Rhythm, za koju mnogi tvrde da je jedan od prvih bendova koji je krenuo s rock n‘ rollom, Tina je upoznala u noćnom klubu kad joj je bilo 16 godina. U početku joj se čak nije ni svidio, ali joj je pažnju Ikeov glas. Otpjevala je njegovu pjesmu "You Know I Love You" i tu je sve krenulo. Odmah je postala njegova prateća pjevačica, a uskoro i ljubavnica koja je u rekordnom roku i zatrudnjela, a njihov je odnos u stratu bio problematičan.

"Mislila sam da je najružnija osoba koju sam ikada vidjela, nikada nisam vidjela nekoga tako mršavog, ali imao je karizmu", opisala je svoj prvi dojam Ikea svojevremeno Tina u intervjuu s Gayleom Kingom na CBS-u.

Ike je od Tine bio stariji osam godina i iza sebe je već imao brak, a postali su par malo nakon što su oformili vlastitu grupu te su 1960. godine osvojili glazbeni svijet pjesmom "A Fool in Love". Tina je iz prijašnje veze s Raymondom Hillom već imala dijete, a ona i Ike dobili su sina te su se 1962. godine vjenčali u meksičkoj Tijuani. Nakon vjenčanja posvojila je Ikeova dva sina s kojima je bila u dobrim odnosima.

"Udala sam se za njega samo kako ga ne bih naljutila. Ako bih ga odbila, nastala bi ogromna svađa", rekla je Tina te nadodala kako nije ni znala da će joj njezin suprug odmah nakon svadbe promijeniti ime bez njezina pristanka.

"Bilo mi je jako teško uopće i izgovoriti to ime u početku. Nisam se osjećala kao Tina Turner. Samo se jednog dana vratio kući s našom novom pločom na kojoj je umjesto mog imena pisalo Tina", prisjetila se pjevačica, no ime je zadržala do samog kraja.

Par je vrlo brzo otjerao sve suradnike i prateće pjevačice i započeo zajednički put prema slavi. No, sve više je, osim glazbenih hitova pažnju javnosti plijenio njihov vrlo buran odnos.

Sredinom 1960-ih nizali su hitove kao što su "I Idolize You," "It‘s Gonna Work Out Fine," "Poor Fool" i "Tra La La La La", no do 1971. godine i obrade hita "Proud Mary" Ike i Tina nisu imali većih singlova. Za pjesmu su dobili Grammy i ona je postala neizostavan dio njihovih koncerata. Energija Tine Turner, plesačice na koncertu i sve više pop zvuka u pjesmama iz godine u godinu sve više su pridonosili njihovom uspjehu i slavi. No, kamen spoticanja, prema tvrdnjama kritičara i same Tine, bilo je Ikeovo nasilno ponašanje prema njoj, ali i ljudima oko sebe.

Pjevačica je godinama trpjela stravično nasilje u njihovom domu, a ponekad se, prisjetila se, natjerala pjevati i plesati čak i nakon što bi je udario jer to je bio jedini način da zaboravi stravu u kojoj je živjela. Ike je sve više konzumirao droge, a kući bi dovodio i po nekoliko ljubavnica dok je dijelio dom s Tinom. U memoarima objavljenim 2018. Tina Turner je otkrila kako je s bivšim suprugom imala seksualne odnose koji su više nalikovali silovanju nego ljubavnom činu. Slomljena uzastopnim maltretiranjem i udarcima 1968. čak si je pokušala oduzeti i život. Prije izlaska na pozornicu popila je 50 tableta za spavanje, a kad je njezina ekipa primijetila da s njom nešto nije u redu, hitno je prevezena u bolnicu gdje su joj spasili život. Nakon oporavka njezina je jedina želja bio bijeg iz braka.

"Bio je okrutan jer je financijski ovisio o meni. Ja se nisam nikada protivila njegovim ispadima. Ako bih reagirala, slomio bi mi rame, rebra, nos...", opisala je pjevačica.

Nakon godina zlostavljanja i ponižavanja, ali i noći provedenih po bolnicama Tina je napustila supruga sa samo 36 centi u džepu, a prijelomni se trenutak dogodio u Dallasu u ljeto 1976. Nakon žučne svađe i udaraca, uspjela je pobjeći u motel u krvavoj odjeći i nakon tri tjedna podnijela zahtjev za razvod zbog nepomirljivih razlika, a tražila je alimentaciju i skrbništvo nad njihovom djecom. Rastavu su finalizirali 1978. Tina je uspjela zadržati tantijeme kao tekstopisac, dva Jaguara, krznenu odjeću i nakit te svoje umjetničko ime. Ikeu je predala udio u vlasništvu studija kao i izdavačke kuće te dio nekretnina.

Tijekom turbulentnog razvoda, nekoliko je promotora izgubilo novac od njihovih planiranih nastupa zbog čega je Tina gotovo dvije godine nastupala za kupone hrane i samo u malim klubovima. Nakon razvoda se okrenula budizmu kako bi pronašla mir.

Glazbeni smjer tražila je sve do sredine svojih 40-ih, a streloviti uspjeh u solo vodama, čak i veći no što je imala s mužem zlostavljačem, uslijedio je 1984. kad je objavila album "Private dancer" i potpisala ugovor s diskografskom kućom EMI. Singl "What‘s Love Got to Do With It" u Americi je zasjeo na prvo mjesto top-ljestvica, a osvojila je i Grammy.

Pjevačica se nakon razvoda okrenula budizmu kako bi pronašla mir te je čitavo vrijeme nastupala u manjim dvoranama od onih u kojima je svirala s Ikeom. Sve do sredine svojih 40-ih godina Tina se tražila, a samostalna karijera krenula joj je nakon što je 1984. godine objavila hit-pjesmu "Private dancer" i potpisala ugovor za diskografsku kuću EMI. Singl "What‘s Love Got to Do With It" u Americi je došao do prvog mjesta top-lista, a osvojila je i Grammy.

Ikeov život završio u WC-u hotelske sobe kada se predozirao kokainom 12. prosinca 2007. u dobi od 76 godina. U svojoj autobiografiji je priznao da ju je tukao. "Da, šamarao sam Tinu. Svađali smo se i bilo je trenutaka kad bih je zabio u pod bez razmišljanja, ali je nikada nisam pretukao".

Ljubav je napokon pronašla u 16 godina mlađem njemačkom glazbenom producentu Erwinu Bachu, s kojim se nakon 27 godina duge veze vjenčala 2013., a on joj je u jednom trenutku čak donirao i bubreg. Posljedice zadobivenih ozljeda osjećala je godinama, a rezultirale su i brojnim zdravstvenim problemima, pa i moždanim udarom samo tri tjedna uoči vjenčanja. Par se skrasio u Švicarskoj gdje su preselili 1995., a nakon 18 godina provedenih u predgrađu Kuesnachta, Tina se svojevoljno odrekla američkog državljanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:19