ZAKOPAJTE RATNE SJEKIRE

Ugledni Britanac moli Harryja: ‘Pomiri se s Meghaninim ocem, kajat ćeš se ako umre prije toga‘

Richard Kay, stručnjak za kraljevsku obitelj i prijatelj pokojne Diane obratio se

Thomas Markle, otac Meghan Markle

 Fox News/Ferrari/Profimedia/Fox News/Ferrari/Profimedia

Britanski novinar Richard Kay, koji od ranih 80-ih radi u The Daily Mailu, jedan je od najvećih stručnjaka za Windsore i jedan od najboljih poznavatelja prilika u kraljevskoj obitelji. Kay je bio blizak prijatelj princeze Diane i njezina medijska osoba od povjerenja. Bio je i posljednji novinar s kojim je razgovarala prije smrti. Od njezina tragičnog odlaska Kay se pojavio u gotovo svakom projektu, svakom dokumentarcu koji se tiče pokojne princeze i kraljevske obitelji općenito. O Diani je napisao i poznatu knjigu "Diana - neispričana priča". Danas je urednik u Daily Mailu koji se tek povremeno javlja sa svojim kolumnama o bitnim "kraljevskim temama". Kažu da njegove tekstove Windsori čitaju.

Sada se Kay u podužem tekstu bavi princom Harryjem ili, bolje rečeno - obraća se Harryju poput kakvog savjetnika, psihologa. Mnogi će se na Otoku zasigurno složiti s onim što govori Kay.

Piše kako se, dok je gledao fotografije i snimke Harryja kako galopira po suncem obasjanom polo igralištu u južnoj Kaliforniji, pitao je li utakmica probudila kod princa nostalgična sjećanja na sasvim drugačiji način života koji je vodio kao član kraljevske obitelji.

image

Meghan Markle i princ Harry

Karl Larsen/backgrid/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Karl Larsen/backgrid/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

- Ali od svih stvari zbog kojih zasigurno privatno žali zbog svojeg progonstva, najveće željenje treba izazivati neprijateljstvo koje postoji između njega i njegova svekra, koji sada leži u bolnici nakon moždanog udara - piše Kay.

Kolumnist smatra da je razdor između Thomasa Marklea, njegove kćeri Meghan i zeta kojeg nikad nije upoznao, jedan od najtragičnijih i konstantnih elementa cijele sage o Harryju i Meghan. Ujedno je, kaže, i najtužniji.

- Jer unatoč boli i nepovjerenju koje nedvojbeno još uvijek postoje između Harryja i njegovog oca, princa Charlesa te brata Williama, princ nije u potpunosti prekinuo veze s njima. Iako nisu pozvani na balkon Buckinghamske palače s kraljicom Elizabetom II, on i Meghan će sudjelovati na proslavi Platinastog jubileju sljedećeg tjedna - piše Kay i nastavlja - A s druge strane je gospodin Markle koji je završio u bolnici nakon što je pao u trgovini. Navodno ne može govoriti.

image

Thomas Markle, otac Meghan Markle

Fox News/Ferrari/Profimedia/Fox News/Ferrari/Profimedia

Thomas Markle je iz meksičkog grada Rosarita, gdje povučeno živi već godinama, prebačen u bolnicu u SAD u San Diego na liječenje nakon što mu je pozlilo dok je bio u nabavci. Radi se, prema američkim medijima, o teškom moždanom udaru. Ishod je neizvjestan.

Sve oči su uperene prema paru jer svi žele vidjeti hoće li i kako će Harry i Meghan reagirati na zdravstveni problem vojvotkinjina oca. Žele vidjeti hoće li ostaviti po strani gorčinu protekle četiri godine te krenuti na četverosatni put da budu uz njegovu bolesničku postelju.

- Oni su par koji u svojim javnim ulogama pokazuje suosjećanje prema mnogima, pa ćemo vidjeti što će sada napraviti - piše Kay.

On smatra da su stvari mogle (i trebale) biti mnogo drugačije u odnosu Thomasa Marklea i princa Harryja.

- Daleko od kuće, prijateljski lik svekra kojem se mogao obratiti kada to zatreba, mogao je Harryju osigurati stabilnost koja mu očito nedostaje otkako je napustio vlastitu obitelj. I tko će mu bolje od gospodina Marklea reći sve o realnosti života u rasno miješanom braku? - piše Kay - No ništa od toga nije dostupno Harryju. Umjesto toga, njihov je odnos prepun ogorčenosti i nepovjerenja.

image

Vjenčanje vojvode i vojvotkinje od Sussexa, 19 May 2018. godine

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Dakako da nisu samo Meghan i Harry krivi za probleme. Thomas Markle, bivši stručnjak za filmsku i tv-rasvjetu, od početka njihove veze glasno je izražavao svoja mišljenja o paru. Mnogo toga što je rekao nije baš lijepo - Harryja je prozvao balavcem pa i idiotom kojeg Meghan drži pod kontrolom.

No Kay ne popušta.

- Čak i uz to, ništa ne može opravdati Harryjevo ponašanje - kaže u kolumni.

Korijeni problematičnog odnosa leže u tjednima i mjesecima prije Harryjeva i Meghanina vjenčanja 2018. godine. Tada je Thomas Markle surađivao s paparazzi-fotografom u insceniranju fotografija na kojima se on priprema za vjenčanje, čita britansku povijesti i kod krojača uzima mjere za odijelo.

- Bilo je to naivno, čak i glupo, ali zasigurno bez podmuklosti i skrivenih ciljeva. Ironija je bila u tome da je ovaj čin zadiranja u vlastitu privatnost došao upravo u vrijeme kada su dužnosnici palače slali stroga upozorenja medijima da ne uznemiravaju Marklea - piše Kay i dodaje - Bilo je jasno da kraljevski savjetnici nisu shvatili da će ovaj usamljeni, ali suštinski pristojan čovjek imati velikih problema u nošenju s golemim teretom udaje njegove kćeri u britansku kraljevsku obitelj.

Kay smatra da se nitko nikad nije potrudio da Thomasa Marklea "pripremi za ono što dolazi", informira ga o svemu što se događa ili jednostavno organizira let za njega u London, smjesti u neki kraljevski dom i pomogne mu se da se aklimatizira.

- Ipak, Harryjevi propusti najviše zbunjuju. Čak i sada, četiri godine kasnije, teško je razumjeti zašto Harry nije osobno upoznao oca svoje djevojke, kao što bi to učinio svaki budući zet. Sigurno je bilo bezbroj prilika da njih dvoje privatno posjete njezinog oca, mnogo prije nego što je on počeo davati intervjue - razmatra Kay.

Uoči vjenčanja, kada je Thomas otkrio da odustaje predaje kćerine ruke budućem zetu zbog problema sa srcem, odnos između njih dvojice postao je doista toksičan. Iako se složio s tim da ga princ ima pravo ukoriti zbog fotografija, sam poziv opisao je kao krajnje kao nepristojan.

- Postoji vrijeme i mjesto da se kaže ono što je rekao, ali ne i kada ležim u bolnici nakon srčanog udara - rekao je tada Markle. Tvrdio je kako je on spustio slušalicu nakon što je princu rekao: "Možda bi za vas bilo bolje da sam mrtav... Onda biste se mogli pretvarati da ste tužni.".

image

Meghan Markle i Prince Harry

Backgrid Usa/Profimedia/

Markle se, prema Kayu, cijelo vrijeme osjećao isključeno.To je i pokazao. Recimo, u medijima je tvrdio da su, kada su zaruke para otkrivene, dva predstavnika britanskog konzulata u Los Angelesu posjetila dom njegove bivše supruge Dorije Ragland, Meghanine majke, kako bi joj predali kopiju službenog svitka s kraljičinom objavom vjenčanja.

- Meni nitko nije došao na vrata u Meksiku - požalio se - I meni bi se svidjela objava.

Kay piše kako je tijekom prošlogodišnjeg zloglasnog intervjua vojvode i vojvotkinje s Oprah Winfrey, Meghan govorila o problemima s ocem i situacijom s lažnim paparazzo fotografijama te opisala da se osjećala izdanom. Pitala je oca izravno ima li veze s fotografijama a on je to negirao. Nije joj bio u stanju reći istinu, a kako je Meghan rekla u intervjuu, njegovo odbijanje da je kaže, bilo je nešto s čim se ona ne može pomiriti.

image

Intervju Sussexovih s Oprah Winfrey

Cbs/Ferrari/Profimedia/Cbs/Ferrari/Profimedia

Nakon spornih fotografija, stvari su se sve više komplicirale.

U prosincu 2018. Thomas Markle je tvrdio da Meghan nije reagirala na brojne njegove pozive i pokušaje pomirenja. Situacija se još više pogoršala kada je The Mail on Sunday otkrio detalje pisma koje mu je poslala. Prošle godine, u tužbi protiv tih novina, dobila je zadovoljštinu jer je sud utvrdio da su prekršena njezina autorska prava.

- No i nakon svega toga zbližavanje je moguće. Thomas čezne vidjeti unučad, Archieja i Lilibet - komentira Richard Kay - Nisu samo tri života oštećena ovom eskalirajućom tragedijom. Sada ih je pet. Harry je govorio kako je tužno što njegova majka, princeza Diana, nije imala priliku upoznati Meghan. Bit će tužno ako i ako on i djeca nikad ne upoznaju Meghanina oca.

Kay dalje piše: "Zamislite samo koliko je mogao naučiti o roditeljstvu od čovjeka koji je pokazao jedinstven pristup podučavanju svoje kćeri o njezinom rasno miješanom naslijeđu. Meghan se s ponosom prisjetila kako je jednog Božića otvorila poklon koji je sadržavao set Barbie lutaka, koje je Thomas posebno prilagodio da odražavaju njezinu obitelj - jednu crnu i jednu bijelu lutku".

Prepričava kako je i nakon razvoda svojih roditelja 1987. godine, mlada Meghan živjela s majkom, ali je nastavila provoditi jako mnogo vremena s ocem koji ju je često dovodio u TV-studio u kojem je radio.

Kada je 1990. osvojio novac na lutriji, Thomas je dio novca spremio u banku, ali je većinu potrošio na svoju djecu - Thomasa juniora i Samanthu iz prvog braka, te na Meghan kojoj je platio školarinu za katoličku srednju školu. Princ je, kaže Kay, od Dorije Ragland čuo dosta toga o Meghaninom djetinjstvu, ali ta slika ne može biti potpuna bez očeve strane.

- Je li stvarno prekasno da Harry ostavi prošlost iza sebe i pruži priliku gospodinu Markleu? Mislim da nije. S druge strane, ako to ne učini, bojim se da će požaliti - zaključuje kolumnist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:40