IZBORNA BITKA TV DOKTORA

U svakoj šali pola zbilje: Zašto kolege žele politički uspjeh dr. Ozu?

Najpoznatiji liječnik s malih ekrana, bivši prijatelj Oprah Winfrey i Trumpov pulen ne stoji najbolje u utrci za mjesto u Senatu

Mehmet Oz na skupu u Pennsylvaniji

 Stephanie Keith/AFP

Scenarist i komičar Andy Borowitz, najpoznatiji po Princu s Bel Aira, još je jednom pogodio "u sridu" svojom kolumnom u The New Yorkeru. Meta njegove satire ovaj je put dr. Mehmet Oz, televizijski liječnik koji se bacio u politiku i želi postati senator.

- S obzirom na situaciju na izborima u Pennsylvaniji, tisuće američkih liječnika mole se da dr. Mehmet Oz pobijedi i napusti medicinu - napisao je Borowitz u svojem "Borowitz Reportu" - Dr. Harland Dorrinson, neurokirurg sa sjedištem u Wichiti u Kansasu, usmjerava tisuće dolara u kampanju za Oza, sve donacije liječnika koji žele vidjeti kako TV-voditelj napušta svoju profesiju.

Citira fiktivnog liječnika: "Kao i drugim liječnicima diljem nacije, srce mi brže zakuca pri pomisli da dr. Oz govori o porezima, infrastrukturi i vanjskoj politici umjesto o ljekovitim moćima čarobnih zrna kave."

Dodaje i kako je taj liječnik rekao da su se svi rastužili kada je postalo očito da neće biti lake pobjede za Oza, ali "nisu izgubili nadu da bi njegov odlazak iz medicine mogao biti blizu".

- Ako dr. Oz pobijedi, milijuni života mogli bi biti spašeni - zaključuje Borowitz kroz usta svog izmišljenog sugovornika.

Njegovu satiričnu kolumnu mediji širom svijeta često prenose, jer u njima sjajno bocka tamo gdje trenutno najviše boli i potvrđuje izreku "u šali pola zbilje". I danas se događa da drugi mediji, posebice izvan SAD-a, prenesu bez upozorenja da se radi o humoru, pa se Borowitzeve tekstove shvaća ozbiljno i citira.

Borowitz se pozabavio dr. Ozom, velikim miljenikom Donalda Trumpa jer stvari zaista ne izgledaju dobro za njega. Šanse da najpoznatiji televizijski liječnik postane senator u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji sve su manje. U takozvanim predizborima za Senat bitku između njega i mnogo iskusnijeg političara, biznismena Davida McCormicka, gotovo sigurno dobit će McCormick, od samog početka utrke najjači od sedam republikanskih kandidata. Republikancima je izuzetno važno tko će zamijeniti njihova senatora Pata Toomeya koji odlazi u političku mirovinu jer bi izbori u Pennsylvaniji mogli utjecati na saveznu politiku i predsjednika Joea Bidena - u biti će odrediti koja će od stranaka kontrolirati Senat.

Doktor Oz, blagoglagoljivi kardiotorakalni kirurg, postao je globalno popularan kao autor i voditelj emisije "Dr. Oz" koja se gleda i kod nas. To mu je omogućila Oprah Winfrey koja ga je u svoje emisije često pozivala kao medicinskog stručnjaka, a zatim mu dala i vlastiti show. Sve do 2017. godine, kada se Oz osamostalio, produkciju je potpisivala njezina produkcijska kuća Harpo Studios.

image

Charlie Sheen bio je jedan od njegovih slavnih gostiju

Xpusjp/Backgrid Uk/Profimedia/Xpusjp/Backgrid Uk/Profimedia

Njegova emisija je nagrađivana, dolazili su mu se ispovijedati slavni narušena zdravlja i narušena ugleda, poput Roseanne Barr i Charlieja Sheena, očaravao je svoju publiku koju čine ponajviše "prosječne Amerikanke srednjih godina," šarmirao aurom pristupačnosti. Istovremeno je Oz, prema tvrdnjama kolega, vrhunski stručnjak u kardiokirurgiji, tijekom godina rada na emisiji često prozivan zbog propagiranja nadriliječničkih metoda te pojedinih proizvoda (posebno onih za mršavljenje, poput čudesne kave koju spominje Borowitz) iz čisto reklamnih razloga, bez dokaza o stvarnoj njihovoj učinkovitosti. Njegov pad se zbog toga proriče već godinama.

I nije šala iz Borowitzeva pera: Ozove kolege iz Bostona nedavno su prozvale Oprah Winfrey rekavši da je krajnji trenutak da ona prizna kako je pomogla stvoriti Dr. Oza onakvim kakav je sad, te da barem pokuša učiniti nešto da spriječi štetu koju on uzrokuje u svojim programima.

Što će i nastaviti činiti, pretpostavljaju, ako ne uspije u politici.

Oprah, pak, već dulje vrijeme pokušava umanjiti svoju ulogu u stvaranju "najpoznatijeg televizijskog doktora". Razilaze se i u političkim stavovima. Nakon njegove kandidature poprilično uvijeno rekla je kako se svi Amerikanci mogu odlučiti baviti politikom i ući u utrku za neku javnu dužnost te kako će narod reći svoje.

image

Oz s Oprah Winfrey koja je od njega stvorila zvijezdu

Amanda Schwab/Shutterstock Editorial/Profimedia/Amanda Schwab/Shutterstock Editorial/Profimedia

Netko se našalio da je Oprah koja i sama ima političke ambicije, u stvari zahladila odnose s Mehmetom Ozom i ljuta je na njega zato što ju je pretekao ulaskom u utrku za Senat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:16