DOSTA JE BILO

Tom Bower: ‘Kada ozdravi, Charles bi trebao jasno reći da Sussexi više nisu članovi obitelji i da nisu dobrodošli‘

Autor niza knjiga o kraljevskoj obitelji žestoko se obrušio na princa Harryja i Meghan, zbog novog sajta i unovčavanja prezimena

Kralj Charles, kraljica Camilla, princ Harry i Meghan 2018. godine

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/shutterstock Editorial/profimedia

U mnoštvu analiza novog sajta princa Harryja i njegove supruge Meghan, sussex.com, vjerojatno najoštriju i najtemeljitiju napisao je Tom Bower. Bivši BBC-jev novinar i producent, autor niza neautoriziranih biografija poznatih Britanaca, od medijskih tajkuna do sportaša, pa do knjige o kralju Charlesu te razotkrivajućeg uratka o Sussexima "Revenge: Meghan, Harry, and the War Between the Windsors", oduvijek je vrlo kritičan prema Harryju i Meghan.

U kolumni koju je napisao za Daily Mail, Bower bez ustezanja piše kako su Sussexi ponovno pokrenuli svoj brend "kako bi mogli monetizirati svoj status kao članovi kraljevske obitelji put s novom internetskom stranicom, sussex.com, i prilično smiješnim grbom".

Bower prvo analizira trenutak u kojem je dvojac odlučio pokrenuti novi sajt, dok Harryjev otac kreće na liječenje od javnosti još uvijek nepoznatog oblika raka. Mnogi su kritičari ljuti, neki idu čak toliko daleko da govore kako se ne radi o slučajnosti, nego se požurilo s lansiranjem stranice u trenutku koji je loš za monarhiju, kada je kralj bolestan.

image

Tom Bower

Ken Mckay/itv/Shutterstock Editorial/Profimedia/Ken Mckay/itv/shutterstock Editorial/profimedia

No, Bower smatra da je nešto drugo bilo presudno u izboru trenutka starta rebrendiranog poslovno-humanitarnog projekta.

"Škrinja Sussexa pomalo se prazni. Bez novih sponzorstava, bez novog holivudskog dogovora, malo je očiglednih izvora novca potrebnih za održavanje njihovog luksuznog načina života", napisao je i dodao kratko "Potreba".

U posljednje tri godine, vojvoda i vojvotkinja su zaradili od svojih projekata - Netflixovog ugovora, ugovora sa Spotifyem, knjige "Rezerva"... No, malo toga je ostalo za reći, malo je vrućih tračeva, neotkrivenih tajni Windsora i priznanja o mladenačkim eskapadama.

Bower smatra da Harry i Meghan itekako svjesni promjene klime u SAD, da su sve manje zanimljivi, te znaju da se topi podrška koju su osjećali kada su prvi put stigli u Kaliforniju 2021. godine.

"Sve više Amerikanaca ne mari previše za Meghan i Harryja. Zanimljivo je, recimo, da Sussexi nisu bili među mnogim slavnim osobama koje su uživale na prošlom vikendu na Super Bowlu. Možda su imali bolje stvari za raditi te noći", piše cinično.

Smatra da su njih dvoje najobičniji oportunisti, no dodaje da je sussex.com još jedan čvrst dokaz koliko su Harry i Meghan protiv britanske monarhije.

"Oni koji gunđaju da je bolest kralja predivan trenutak za pomirenje između oca i mlađeg sina ne shvaćaju pravi status odnosa između Sussexa i kraljevske obitelji", piše autor i dodaje kako je taj odnos - grozan.

Harryjev dolazak u London nakon saznanja o očevom karcinomu, njemu se čini kao ciničan potez. Smatra da je princ mislio kako će ga prekooceanski let do kralja Charlesa približiti javnosti koja ga je nekada obožavala.

"Njegov otac je znao što treba napraviti. Nema sumnje da ga je kraljica Camilla potaknula da se susretne sa sinom. Kralj mu je dao malo više od 30 minuta prije nego što se Harry povukao na spavanje, ali ne u kraljevskom dvorcu nego u hotelu", napisao je.

Bower je uvjeren kako glavnu ulogu u njihovim odlukama ima Meghan, prema kojoj je oduvijek jako kritičan.

"Ona je, valja se prisjetiti, žena koja se odbija pomiriti sa svojim bolesnim ocem i optužena je za ignoriranje svojih (bivših) najboljih prijatelja", piše.

Spominje i nedavno putovanje Sussexa na Jamajku, gdje su se iznenada pojavili na premijeri filma "One Love", o Bobu Marleyju. Tamo su se družili s političarima. Putovanje je, smatra, bilo potpuno neprimjereno, a može se tumačiti i kao izdaja.

image

Princ Harry, Meghan Markle i jamajčanski premijer Andrew Holness sa suprugom Juliet Holness

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

"Nakon vrlo neugodnog posjeta vojvode i vojvotkinje od Cambridgea 2022. godine, usred zahtjeva za reparacije i razgovora o odcjepljenju od monarhije, Meghan je morala znati da će znala da će gostoprimstvo jamajčanske vlade biti poniženje Britaniju. Pretpostavljam da joj se svidjelo, a da ne spominjem privatni zrakoplov, hotele s pet zvjezdica i kraljevski tretman koji im je pružao jamajčanski premijer.", ljuti se Bower kojem je i to dokaz da su za Sussexe ulozi jako veliki. I on spominje kako su prekršili obećanje kraljici Elizabeti II., da neće koristiti svoje prezime u komercijalne svrhe.

Kao i brojni Britanci naklonjeni monarhiji - a prema najnovijim podacima iz veljače ove godine, to je još uvijek 62 posto stanovnika Otoka - i on smatra da je došlo vrijeme da kralj oduzme titule i njima i njihovoj djeci.

"Do sada je Charles bio previše tolerantan prema njihovim pohlepnim potezima. Nije im stao na put nakon intervjua s Oprah Winfrey. To bi bilo mudrije. Umjesto toga, dao je njihovoj djeci titule princa i princeze i pozvao ih na svoju krunidbu. Došao je samo Harry i brzo se vratio u Ameriku", objašnjava svoj stav i dodaje da je kralj bio previše popustljiv prema paru koji je zarađivao nanoseći štetu kraljevskoj obitelji i Britaniji te da je vrijeme je da se to promijeni. Jer, sussex.com, novi je prijestup i jasan pokušaj zarađivanja od njihovog kraljevskog statusa. I treba biti kažnjen.

"Kada kralj ozdravi od raka, trebao bi jasno reći da Sussexi više nisu članovi kraljevske obitelji i da nisu dobrodošli u Britaniji", zaključuje Bower.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:53