NEBINARNI NEMO

Tko je Švicarac koji je zaustavio Baby Lasagnu? Evo o čemu govori njegova pjesma, nekoliko je puta istaknuo što mu je važno

Eurosong je iskoristio za izgradnju mostova između kultura i generacija. Kao queer osoba zauzima se za cijelu LGBTQIA+ zajednicu

Nemo

 Jessica Gow/AFP

Nemo Mettler cijelo vrijeme visio nam je kao "mač nad glavom". Predstavnik Švicarske, koji je na Eurosongu suvereno izveo pjesmu "The Code", inspiriranu svojim stvarnim životom, bio je najozbiljnija konkurencija našem Baby Lasagni. Našeg predstavnika favorizirala je milijunska publika, Nema žiri. A on je privukao pažnju svime - vokalnim sposobnostima, pjesmom, stylingom, spolnom nedefiniranošću. Bio je sve što Eurosong traži od pobjednika.

Tko je Nemo Metter?

Nemo (25) švicarski je glazbenik, pjevač i reper, koji se deklarira kao nebinarna osoba, odnosno ne deklarira se kao ni muško ni žensko, već kao "they/them", odnosno "oni". Pohvaliti se može umijećem sviranja violine, klavira i bubnjeva, piše Slobodna Dalmacija.

Stvara žanrove rapa, hip hopa i popa. Izdao je tri EP-a na njemačkom i engleskom jeziku, a prije eurovizijske "The Code", najuspješnija pjesma bila mu je "Du" iz 2017. Natjecao se u showu "The Masked Singer", gdje je završio na petom mjestu.

Švicarska nije imala izbor za pjesmu koja će ih predstavljati na Eurosongu, već je "The Code" izabran interno. Prijavile su se 472 pjesme, a pobjedničku su birala tri žirija - žiri švicarske publike, žiri međunarodne publike i međunarodni stručni žiri od 25 članova.

- ‘The Code‘ govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba - objasnio je Nemo.

- Nevjerojatna je čast moći predstavljati Švicarsku na Eurosongu. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao queer osobi vrlo važno zauzeti se za cijelu LGBTQIA+ zajednicu - isticao je Švicarac u puno navrata. U intervjuu za Eurovoix objasnio je što je za njega značilo sudjelovati kao nebinarni umjetnik.

- Ono što sam želio učiniti je reći ljudima koji nisu binarni, trans, što god, da su savršeni takvi kakvi jesu. Nastup na Euroviziji to mi omogućava. Za mene nije bilo važno samo pojaviti se i izvesti svoju pjesmu, nego i govoriti o tome da nisam binaran, govoriti o iskustvu pronalaženja pravog sebe i ‘izlaženja‘... To je velika privilegija koju imam i koju želim koristiti - rekao je.

Stihovi Nemove pjesme govore: "Završio sam s igrom igara, razbijam ove okove...", "Bio sam do pakla i natrag, da bih pronašao sebe, razbio sam kod...".

Koliko god ga inspirira glazba, toliko strastveno voli i modu. Mediji su ga uočili već na eurovizijskom "pre-partyju" u Madridu, a uvidom u njegov profil na Instagramu jasno je da je taj aspekt izražavanja Nemu jako važan, piše Slobodna Dalmacija.

Švicarska je, inače, pobijedila na Euroviziji 1956. i 1988. godine. Upravo 1956. zbilo se prvo izdanje onoga što je postalo kultno natjecanje, izbor za pjesmu Eurovizije, a domaćin je bila Švicarska. Natjecanje je održano u Luganu. Trijumfirala je švicarska pjevačica Lys Assia s pjesmom "Refrain".

Svjetski slavna Céline Dion donijela je Švicarskoj pobjedu na Eurosongu 1988. s pjesmom "Ne partez pas sans moi".

image

Nemo

Christine Olsson/Tt News Agency Via AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:14