HERVE RENARD

Tko je ‘najsretniji‘ čovjek SP-a: Njegova cura bila je udana za drugog trenera koji je prije 20 godina zapanjio Francusku

Baš kao što je Renard danas postao svjetska senzacija, slična stvar prije 20 godina dogodila se i bivšem suprugu njegove sadašnje partnerice

Herve Renard i Viviane Dieye

 Karim Jaafar/Afp

Trener koji je doveo Saudijsku Arabiju do pobjede nad Argentinom na Svjetskom nogometnom prvenstvu živopisan je čovjek čija je partnerica prethodno bila u braku s drugim izbornikom. Saudijski izbornik Herve Renard (54) u vezi je, naime, s Viviane Dièye, udovicom senegalskog izbornika Bruna Metsua koji je 2013. preminuo od raka.

Baš kao što je Renard sada postao svjetska senzacija, slična stvar prije 20 godina dogodila se i bivšem suprugu njegove sadašnje partnerice, dok je u prvom krugu vodio Senegal do pobjede nad tadašnjim svjetskim prvakom Francuskom.

Renard i Dièye, koji su oboje imali po troje djece, zaljubili su se nakon Metsuove smrti dok je Herve bio izbornik Maroka i postali su par. Šuška se da se uskoro planiraju i vjenčati.

image

Herve Renard i Viviane Dieye

Karim Jaafar/Afp

Napad na kćer

Renard ima troje djece - Candice, Kevina i Audrey, a Candice je postala jako poznata u Francuskoj, gdje se pojavljivala u brojnim reality showovima. 25-godišnjakinja je također bila izložena žestokom napadu dok je njezin otac bio na poziciji izbornika Maroka, a jednom je nakon utakmice u Obali Bjelokosti i napadnuta.

Renard se gotovo rasplakao nakon tog incidenta, koji se dogodio dok ga je Candice čekala ispred svlačionice njegove momčadi. Tada su je dohvatili bijesni lokalni navijači, a zaštitari su je udarili palicama te su je kasnije morali iznijeti van.

"Ne znam kako se ljudi mogu tako ponašati prema mojoj kćeri", rekao je tada Renard.

Za sve je ‘kriv‘ Maroko?

Viviane, koja je porijeklom iz Senegala, upoznala je svog prvog muža u Italiji i on je prešao na islam kako se njihov odnos razvijao. Dièye je počela poslovati u Maroku gdje je živjela dok je Renard bio izbornik reprezentacije. Ona je inače vlasnica jedne sportske trgovine koja se nalazi u trgovačkom centru u Casablanci. S prvim je mužem imala troje djece - Enza, Noaha i Maevu, a također je i pomajka Remyju, Metuovom sinu iz prethodne veze.

Nakon Metsuove smrti, dala je intervju u kojem je izjavila ‘kako s ponosom može reći da je uz njega provela prekrasno desetljeće‘.

Zanimljiv put

Što se tiče Renarda, on je rođen u Francuskoj te je poznat po tome što nosi svoju sretnu bijelu košulju na utakmicama. Prema vlastitom priznanju, bio je prosječan igrač čija je karijera u nižim francuskim ligama završila 1998. godine kada je doživio ozljedu koljena.

Prvo je počeo trenirati s niskoligašem SC Draguignanom, a navečer je dolazio na treninge nakon što bi ustajao u 2.30 ujutro i radio kao čistač ureda.

Na kraju je osnovao vlastitu tvrtku za čišćenje, ali nikada nije izgubio svoju ljubav prema nogometu. Nakon što je radio kao trener u Kini i Vijetnamu, 2004. je bio imenovan izbornikom Cambridge Uniteda u Velikoj Britaniji.

Tamo se zadržao nekoliko mjeseci, prije nego što je dobio otkaz kad je Cambridge ispao iz nogometne lige. Osvojio je četiri od 26 utakmica dok im je bio na čelu.

No, sve se preokrenulo 2010. nakon što je radio za različite nacionalne timove diljem Azije i Afrike. Vodio je Zambiju i Obalu Bjelokosti do pobjede na Afričkom kupu nacija 2012. i 2015. godine. Prije tri godine potpisao je ugovor za izbornika saudijske reprezentacije nakon što je dobio otkaz kao izbornik marokanske momčadi – unatoč tome što ih je odveo na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

image

Herve Renard

Juan Mabromata/Afp

‘Skromni‘ nogometaši

Za razliku od Renardove živopisne životne priče, herojska nogometna reprezentacija Saudijske Arabije ima igrače vrlo niskih profila koji se drže što je dalje moguće od blještavila i glamuroznog stila života u kojem uživaju mnoge druge zvijezde Svjetskog prvenstva.

image

Herve Renard

Khaled Desouki/Afp

Iako imaju velike plaće igrajući u saudijskoj profesionalnoj ligi, ne razmeću se svojim bogatstvom na društvenim mrežama. Također, ‘WAGsice‘ nećete vidjeti ni na jednoj društvenoj mreži reprezentativaca Saudijske Arabije. Zapravo, samo dvojica ‘zelenih sokolova‘ koji su sudjelovali u senzacionalnoj pobjedi nad Argentinom, Saleh Al-Sheri i Nawaf Al Abed, zapravo imaju aktivne profile na društvenim mrežama!

Njih nećete vidjeti kako u odmaralištima snimaju selfije poput nogometaša drugih reprezentacija, a s obzirom na to da su muslimani, ni na jednoj od fotografija koje podijele sa svojim obožavateljima nema ni kapi alkohola.

Al Sherijeva posljednja objava na društvenim mrežama prikazuje ga kako hoda niz stepenice mlažnjaka kojim je ekipa letjela u Katar. Ovaj 29-godišnji igrač jedan je od rijetkih u saudijskom timu koji je tijekom karijere igrao u inozemstvu. Kratko je boravio u portugalskoj momčadi Beira-Mar, ali je veći dio svoje karijere proveo igrajući domaći nogomet.

Lijevo krilo Salem Al-Dawsari skoro je zaigrao u Europi prije četiri godine. Prema ugovoru o suradnji između Nogometnog saveza Saudijske Arabije i španjolske La Lige, došao je na posudbu u Villarreal. Al-Dawsari je nastupio samo jednom kao zamjena i to posljednjeg dana sezone 2017./18. protiv Real Madrida.

Ovaj 31-godišnjak igrao je 309 puta za najbolji domaći tim Saudijske Arabije Al-Hilal. Većina ostalih saudijskih igrača s juniorskih pozicija ušla je u reprezentaciju i tek trebaju privući pozornost europskih klubova. A s obzirom na njihov uspjeh nad Argentinom, europske oči mogle bi budno pratiti svaki njihov potez na Svjetskom prvenstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:03