MODNI NASLJEDNIK

Tko će postati novi kreativni direktor L. Vuittona? Sve se više šuška o jednom vrlo poznatom imenu

Nakon smrti Virgila Abloha, sve su glasnija šuškanja o tome tko će postati novi kreativni direktor luksuznog brenda

Virgil Abloh

 Philippe Lopez/AFP

Kanye West, glazbenik i poduzetnik, nikad nije tajio svoju golemu želju da bude veliki igrač u svijetu mode. Njegove kreacije pod brendom Yeezy osnovanim 2015. godine, vrlo su tražene, redovit je gost na Met Gali, najvažnijem "samo-s-pozivnicom-Anne-Wintour-osobno" modnom događanju u godini, i općenito uvijek u središtu zbivanja.

Sada, kako piše britanski The Sun, Kanye je pri vrhu popisa da postane novi kreativni direktor muške mode luksuznog brenda Louis Vuitton nakon smrti Virgila Abloha. Abloh, inače reperov bliski prijatelj, preminuo je prošlog mjeseca u 41. godini života, nakon dvije godine borbe protiv angiosarkoma srca, vrlo rijetkog i agresivnog tipa raka.

The Sun govori kako su Abloh i West zajedno osmislili plan da pjevač naslijedi ovo bitno mjesto na modnoj sceni. Oni su se dugo poznavali, a susreli su se kada su obojica došli u modnu kuću Fendi, kao stažisti. Abloh je 2010. godine postao kreativni direktor Westove tvrtke Donda i reperove ideje pretvarao je u stvarnost. Kao umjetnički direktor potpisao je i album Watch the Throne, koji su 2011. napravili Kanye i Jay Z.

image

Kanye West i Virgil Abloh

Olivier Borde/Bestimage/Profimedia

Ablohova smrt jako je potresla Kanyea Westa, kojem je, na komemoraciji održanoj u Chicagu prošloga tjedna, podršku pružila bivša supruga Kim Kardashian. Kako piše The Sun, izvor blizak pjevaču povjerio je novinarima da je Kanye slomljen zbog Virgilove smrti. "Dijelili su sličnu viziju i sada Kanye osjeća kako duguje Virgilu da nastavi njegov rad u Louisu Vuittonu", rekao je izvor.

image

Kim Kardashian i Kanye West

Jean-baptiste Lacroix/Afp/Profimedia

West je oduvijek flertao s modom, a kao i u svemu što taj 44-godišnji glazbenik i poduzetnik radi, i taj je dio njegove karijere i poslovnog carstva vrijednog oko 1,8 milijardi dolara, prepun kontroverzi. Modu je i opjevao, surađivao s Balmainom i Moschinom u njihovim reklamnim projektima, a u svojoj pjesmi "Dark Fantasy" komplimentirao bivšoj obožavanoj šefici dizajna kuće Céline, Phoebe Philo, repajući o "komadu u novoj (kreaciji) Phoebe Philo". Njoj je godinu dana kasnije predao i nagradu za dizajnericu godine Američke udruge dizajnera.

Njegovi prvi pokušaji da krene sa svojim modnim markama bili bi uspješniji da nije na dodjeli MTV-jevih glazbenih nagrada 2009. godine napao Taylor Swift i pao u sveopću nemilost, a njegov brend Pastelle propao i prije izlaska na tržište.

Vratio se u modu 2011. godine, kada je na pariškom Tjednu mode, prikazao kolekciju Dw by Kanye West, nazvanu tako u čast njegove majke Donde koja je preminula 2007. godine. Zmijski printovi, uske kožne hlače i mnogo krzna nisu oduševili kritičare, a posebno ih je zgrozila zanatska izvedba, loše sašiveni komadi koji nisu pristajali manekenima. Ljutiti West sljedeće godine nije dopustio kritičarima da prvi vide njegovu kolekciju jesen/zima 2012 koja je, kako će se pokazati kasnije, bila veliki napredak u odnosu na debitantsku. Nakon dvije kolekcije i bez podrške velikih modnih kuća, Kanye je odlučio ugasiti Dw by Kanye West i krenuti u drugom smjeru - minimalističkom, jednostavnijem, mirnijem.

image

Kanye West

Image Press Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Brend Yeezy, iako službeno postoji od 2015. godine, početak ima u njegovoj suradnji s Nikeom. Tada je samo pogled na tenisice Red October Yeezy 2, crvene s vezicama sa zlatnim vrhom, izazvao pravo ludilo na društvenim mrežama, a kada su lansirane na tržište nosile su ih zvijezde i svi koji drže do stila. Suradnja s Nikeom nije potrajala - West je bio nezadovoljan zaradom i stalnim odgađanjima lansiranja njegovih modela, pa se okrenuo Adidasu, a zatim i formalno pokrenuo svoju etiketu Yeezy koja iz godine u godinu dobiva sjajne kritike. On je sve utjecajniji u stvaranju trendova, kritičari govore kako uspješno prelazi granice i otvara nove smjerove u modi. Prošle godine potpisao je i desetogodišnji ugovor o suradnji s Gapom.

image

Mercedes Benz Fashion Week, Kanye West i Adidas Originals

Ivan Nikolov/Wenn/Profimedia

Sve se to događa uz povremene ispade i kontroverze vezane i za posao i za privatni život, mentalno i fizičko zdravlje, glazbu... Hoće li mu to pomoći ili odmoći da zasjedne na mjesto kreativnog direktora jednog od najpoznatijih luksuznih modnih brendova ili će ipak njegovi vlasnici, konglomerat LVMH, potražiti nekog manje izazovnog za tu poziciju, vidjet ćemo uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:52