POKRENUTA ISTRAGA

Sve kontroverze ovogodišnjeg Eurosonga: ‘Sotonizam‘, diskvalifikacija, prijetnje, prosvjedi...

Prije početka finala Eurosonga također su izbili skandali iza kulisa ovog glazbenog natjecanja

Bambie Thug, Joost Klein i Eden Golan

 AFP

Iako je naš predstavnik na Eurosongu, Baby Lasagna, ostvario nevjerojatan rezultat za Hrvatsku na tom natjecanju i završio drugi sa svojom pjesmom ‘Rim Tim Tagi Dim‘, ovogodišnji izbor za pjesmu Eurovizije bio je prepun kontroverzi.

Zbog Eurosonga su se na ulicama Malmoa održavali prosvjedi, a razlog je bilo sudjelovanje izraelske predstavnice, 20-godišnje Eden Golan, koja je predstavljala Izrael pjesmom ‘Hurricane‘. Prosvjednici su se okupljali kako bi prosvjedovali protiv sudjelovanja Izraela u natjecanju za pjesmu Eurovizije, zbog njegova brutalnog napada na Gazu. Izraelska je pjesma i prije dolaska u Švedsku izazvala brojne kontroverze, a prvotno se zvala ‘October Rain‘. EBU, organizator Eurosonga, prijetio joj je diskvalifikacijom ako ne preradi pjesmu jer su je smatrali previše politički nabrijanom. Bili su uvjereni da se riječi pjesme odnose na napade Hamasa 7. listopada prošle godine, pa su Izraelci preradili pjesmu i preimenovali je u ‘Hurricane‘.

No, izmijenjenom nazivu i riječima unatoč, prosvjedi su se nastavili, priključila im se čak i klimatska aktivistica Greta Thunberg, a Eden Golan savjetovali su da ne izlazi iz hotela dok traju demonstracije. Oko Malmö Arene bile su postavljene metalne barikade i veliki betonski blokovi, a mjesto događanja čuvala je policija.

Budući da je Eden Golan nastupala u vrijeme pogoršanja humanitarne situacije u Gazi, Izraelska nacionalna televizija kasnije je tvrdila da je bila suočena s ‘prikazima mržnje bez presedana‘ od drugih država, pa su organizatori potvrdili da će se stoga provesti istraga tih događaja. Izraelsku delegaciju kritizirali su i drugi natjecatelji, poput irske predstavnice Bambie Thug.

Uoči početka drugog polufinala Eurosonga, večeri u kojoj su među ostalima nastupili Izrael, ali i Belgija, posebna poruka se pojavila na ekranu belgijskog javnog servisa VRT-a.

- Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenja ljudskih prava koja čini država Izrael. Izrael krši slobodu medija. Na trenutak zaustavljamo emitiranje. #primirjesada, #stopgenocidu, stajalo je u poruci.

Osim Izraela, diskvalifikacija nizozemskog predstavnika Joosta Kleina (26) također je privukla najviše pozornosti javnosti. 26-godišnji reper i bivši youtuber Klein diskvalificiran je uoči finala Eurosonga zbog nedoličnog ponašanja i navodnog napada na jednu od članica producentske ekipe.

"Švedska policija istražila je pritužbu koju je podnijela ženska članica produkcijske ekipe nakon incidenta koji je uslijedio nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces ide svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem. Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mreŽama, u ovaj incident nije bio uključen nijedan drugi izvođač ili član izaslanstva. Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za sve osoblje na natjecanju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja," napisao je EBU u službenom priopćenju.

"Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima", istaknuo je EBU.

Klein se nije pojavio na generalnoj probi uoči finala Eurosonga, a već je ranije na press konferenciji imao sukob s Izraelcima. Joost je tada sjedio pored predstavnice Izraela Eden Golan, a dok je ona odgovarala na pitanja novinara, on se pokrio po glavi nizozemskom zastavom, ne skrivajući nezadovoljstvo. Novinari su tada Eden upitali misli li da svojim prisustvom na natjecanju ugrožava ostale sudionike. Nakon što je na to reagirao moderator, rekavši joj da ne mora odgovori na to pitanje, Nizozemac se ubacio, pa upitao ‘Zašto ne?‘.

Nizozemski pjevač i njegova pjesma "Europapa" na kraju su diskvalificirani s Eurosonga 2024., a cijeli slučaj istražila je švedska policija. Kako je naša reporterka iz švedske, Klara Rožman, doznala, razlog je bilo nedolično ponašanje i prijetnje švedskoj fotografkinji.

Dva tjedna po završetku Eurosonga, nizozemski mediji pisali su kako je Joost Klein zatražio da se ispitaju dodatni svjedoci nemilog događaja. Uz to, tražio je da se ispitivanja provedu u Nizozemskoj, iz čega se može naslutiti kako smatra da je švedska policija ovaj slučaj vodila pristrano.

Ni s Irskom ove godine nije prošlo glatko. Njihova predstavnica, nebinarna osoba Bambie Thug, potvrdila je kako postoji istraga o događajima tijekom natjecanja. Otkrila je da je pokrenuta istraga jer je EBU-u prijavila komentare izraelske televizije KAN o njezinu nastupu tijekom polufinala, s kojima su, vjeruje, prekršili pravila natjecanja.

Bambie je predstavljala Irsku pjesmom ‘Doomsday Blue‘ te je na kraju osvojila šesto mjesto na Eurosongu, što je najbolji rezultat te zemlje u zadnje 24 godine. Obožavatelji Eurosonga diljem svijeta pisali su kako pjesma sadrži elemente okultnog i sotonizma.

Prije početka finala Eurosonga također je izbio skandal iza kulisa, koji je uključivao izvođače Grčke, Velike Britanije, Portugala, Irske, Norveške i Švicarske, koji su razmišljali o izostanku iz velikog finala Eurosonga. Mogao je to postati skandal svjetskih razmjera, no izbjegnut je samo 25 minuta prije samog finala.

"Raspravljali smo do posljednje sekunde trebamo li se povući. Mnogi od nas reagirali su na to što je Izrael dobio priliku koristiti Euroviziju kao politički instrument", rekao je tada Magnus Børmark (41), gitarist norveškog benda Gåte, koji je nastupio u Malmou.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 08:50