NOVI TREND

Što manje centimetara, to bolje: Zašto su žene poludjele za Zelenskim, Hollandom, Urbanom...?

Ideal ‘visokog, tamnokosog, zgodnog‘ tipa gurnut je u zapećak. Tom Holland postao je idol muškaraca koji se ne mogu pohvaliti visinom

trend niskih frajera

 AFP/Profimedia

Niski muškarci godinama su izvlačili kraći kraj kad su u pitanju veze, posebice sa ženama višim od sebe. No, ideal tamnokosog, visokog, zgodnog tipa koji može osvojiti svaku ženu, barem privremeno gurnut je u zapećak.

TikTok je zaslužan za novi trend - ovo proljeće na toj je društvenoj mreži proglašeno vremenom "vladavine niskoga kralja". Oznaka #ShortKing na TikToku ima više od 329 milijuna pregleda, a iznimno je popularna i na Twitteru.

Priča s "niskim kraljem" u stvari je krenula još 2018. godine s Twittera, kada je komičar Jaboukie Young-White napisao: "Je...o sam umoran od korištenja riječi 'nizak' kao uvrede". Nabrojao je zvijezde poput Donalda Glovera, Toma Hollanda, Daniela Kaluuye i Brune Marsa koje se ne mogu pohvaliti visinom.

- Niski kraljevi neprijatelji su tjelesne negativnosti i ja ću ih zauvijek s ponosom braniti - objavio je tada komičar.

image


Zendaya i Tom Holland

Steve Cohn/shutterstock

Sada je trend naklonosti niskim muškarcima podivljao, posebno kada su u pitanju oni koji uz sebe imaju višu partnericu.

Iako je među slavnima oduvijek bilo parova u kojima je žena bila viša od muškarca - poput Nicole Kidman, koja ima 178 centimetara dok njezin suprug Keith Urban broji 172. Još je veća razlika bila između Nicole i njezina prvog supruga Toma Cruisea koji je, po različitim izvorima visok između 165 i 170 centimetara. Nicole, očito s tim nikada nije imala problema.

image

Keith Urban i Nicole Kidman

David Livingston/Getty Images/AFP

No, pravi holivudski blagoslov #ShortKing je dobio sa zvijezdama Spidermana, Tomom Hollandom i Zendayom. Mlada glumica je sa svojih 180 centimetara, osam centimetara viša od dečka.

Na listi omiljenih niskih muškaraca o kojima sada svi govore je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski visok 170 centimetara, a Britanci kao svoj adut ističu svojeg ministra financija Rishija Sunaka, koji broji 168 centimetara.

image

Frank-Walter Steinmeier, Elke Buedenbender, Volodimir Zelenski i Olena Zelenska

Bernd Von Jutrczenka/Afp/Profimedia

Tijekom godina, niz je znanstvenih studija pokazao da je visina partnera važna u vezi, barem kada su u pitanju žene.

Još 2014. godine objavljeni su podaci velike, dvodijelne studije pod nazivom "Je li visina bitna - ispitivanje preferencija visine u romantičnim odnosima".

U prvom dijelu studije korišteni su podaci s dating-stranica Yahoo!-a koje je dalo 455 muškaraca, prosječne dobi 36 godina i visine 170 centimetara, te 470 žena prosječne dobi 35 godina te visine 163 centimetra.

Pokazalo se da 13,5 posto muškaraca želi izlaziti samo sa ženama nižim od njih. No, gotovo polovica žena, 48,9 posto, vidjela se s muškarcima višim od njih.

Drugi dio studije uključivao je 54 muškarca prosječne visine 172 centimetra i 131 ispitanicu visokih prosječno 163 centimetra s dvaju američkih sveučilišta, Rice i North Texas. Rezultati su bili slični - 37 posto muških ispitanika željelo je izlaziti samo sa ženama nižim nego što jesu, a 55 posto ispitanica samo s muškarcima višim od njih.

Prema podacima iz studije, glavni razlozi zbog kojih su žene preferirale visokog partnera bili su jači osjećaj sigurnosti i ženstvenosti u društvu visokih muškaraca.

George Yancey, profesor sociologije na Sveučilištu North Texas i glavni autor studije, tada je izjavio kako vjeruje da se preferencije visine muškaraca i žena mogu objasniti tradicionalnim društvenim očekivanjima i rodnim stereotipima.

A živimo u vremenima kada se brojni stereotipi ruše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:30