NOVI PROBLEMI

Španjolski sudac: ‘Odlučeno je! Shakiri će se suditi zbog sumnje u utaju poreza‘

Pjevačicu se tereti da nije platila 14,5 milijuna eura poreza, lažući da ne živi u Španjolskoj od 2012. do 2014.

 Shakira 

 Luis Acosta/Afp

Kolumbijskoj pop zvijezdi Shakiri sudit će se zbog navodne porezne prijevare od 14,5 milijuna eura, što je odlučio, kako piše Daily Mail, španjolski istražni sudac.

Nakon što je razlaz 45-godišnje pjevačice s nogometnom zvijezdom Barcelone Gerardom Piqueom punio naslovnice svih svjetskih medija, sada je definitivno potvrđeno da Shakira ima još jedan ozbiljan problem. Prvi put je u srpnju upozorena da bi mogla biti osuđena na do osam godina zatvora nakon što je optužena za šest točaka za poreznu prijevaru. Potom je danas, sudac na istražnom sudu u Esplugues de Llobregatu u blizini Barcelone službeno naredio suđenje.

Ova odluka uslijedila je nakon potvrde pjevačice, inače majke dvoje djece, da odbija izvansudski dogovor za koji se vjeruje da je uključivala njezino priznanje nedjela nakon što je optužena za prijevaru španjolske državne riznice u trogodišnjem razdoblju između 2012. i 2014.

Već je platila šesteroznamenkasti iznos poreznicima zajedno s kamatama za koje se vjeruje da ukupno iznose tri milijuna eura. No državni tužitelji žele da Shakira dobije osmogodišnju zatvorsku kaznu ako se na suđenju proglasi krivom za ono što joj se stavlja na teret, piše Daily Mail. Datum suđenja još nije određen, ali se očekuje da će se održati u narednim mjesecima.

image

Gerard Pique i Shakira

Don Emmert/Afp

Shakira je optužena da se pretvarala kako živi u inozemstvu i koristila offshore kompaniju kako bi izbjegla podmirivanje svojih poreznih obveza od 2012. do 2014., unatoč tome što je 2011. započela vezu s Piqueom i preselila se u Barcelonu. Umjetnica, prethodno porezni obveznik na Bahamima, tek se 2015. registrirala kao puni porezni rezident u Španjolskoj.

Inače, osobe koje su provele više od 183 dana u određenoj kalendarskoj godini u Španjolskoj smatraju se rezidentima Španjolske za porezne svrhe. Porezni inspektori proveli su više od godinu dana provjeravajući Shakiru, čak su posjetili njezin omiljeni frizerski salon u Barceloni i provjeravali njezine društvene mreže kako bi pokušali dokazati da je većinu od tri sporne godine provela u Španjolskoj. Došli su do zaključka kako je u Španjolskoj boravila 242 dana u 2012., 212 dana u 2013. i 243 dana u 2014. Shakira je negirala bilo kakvu krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:40