BEZDUŠNI MOGUL

Slijedi bitka za nasljedstvo: Rupert Murdoch okončao brak putem e-maila, partnerici dao rok od 30 dana da se iseli

Vanity Fair opisuje njegove romantične nevolje, navodnu krizu njegova kanala Fox News i kako ga izjeda pitanje nasljedstva

Rupert Murdoch i Jerry Hall

 Pacificcoastnews/Pacific Coast News/Profimedia/Pacificcoastnews/pacific Coast News/profimedia

Jednako dramatično, ako ne i začinjenije nego u popularnoj seriji ‘Succession‘, u pravom je životu vremešnog medijskog mogula Ruperta Murdocha, barem prema detaljnoj analizi raspada njegovog četvrtog braka s Jerry Hall, koju je za Daily Mail napisao istaknuti novinar i urednik Richard Kay.

Baš ovih dana, piše Kay, dok se gledatelji ‘Successiona‘ pitaju može li priča uopće preživjeti smrt svoje patrijarhalne medijske zvijezde, Logana Roya, dolazi i infuzija drame iz stvarnog svijeta, zahvaljujući samoj osobi na kojoj mnogi kažu da se TV serija temelji. Senzacionalan izvještaj o burnom životu i teškim vremenima tajkuna Ruperta Murdocha objavljen je u Vanity Fairu, prema Kayevim riječima, ‘nadmenom njujorškom časopisu koji je godinama forenzički secirao svaku promjenu u obitelji Murdoch, bilo dobru ili lošu‘.

Tako u svom posljednjem izdanju otkriva navodnu insajdersku priču o tome kako je Murdoch naglo raskinuo svoj brak s bivšom suprugom Micka Jaggera Jerry Hall putem e-maila i kako je ona, ‘slomljena i ponižena‘, napravila sliku svog supruga koju je zatim ceremonijalno spalila.

No, uzbudljiva saga o tome kako je milijarder, čije carstvo uključuje časopise The Sun, The Times, Wall Street Journal i New York Post upropastio svoj četvrti i najkraći brak samo je jedno od niza zapanjujućih otkrića koja detaljno opisuju njegove romantične nevolje, krizu koja je navodno obavila njegov kanal Fox News i kako ga, u 92. godini, izjeda pitanje njegova nasljedstva. Prilično dugačak tekst mogao bi poslužiti kao inspiracija bilo kojem scenaristu, pa ne čudi što su dosad detalji Murdochova privatnog života bili predložak za ‘Succession‘. Kako bilo, glavna je ipak insajderska priča o njegovu braku s Jerry Hall i iznenadnom okončanju istog. Iz vedra neba stigao je e-mail s tajkunove adrese, a u njemu stoji: "Jerry, nažalost sam odlučio okončati naš brak. Svakako nam je bilo lijepo, ali imam puno posla... moj njujorški odvjetnik će odmah kontaktirati tvog".

Hall je ispričala prijateljima kako je dobila rok od 30 dana da isprazni njegovu vilu na Bel Airu u Kaliforniji, pokaže račune kako bi dokazala da je ono što je uzela njezino i da se mora spakirati pod nadzorom zaštitara. Prema Vanity Fairu, u sklopu brakorazvodne nagodbe, modelu i glumici bilo je zabranjeno davati ideje za priče scenaristima ‘Successiona‘.

Murdochov privatni život već je bio pod povećalom otkako je ranije ovog mjeseca raskinuo zaruke s Ann Lesley Smith, udovicom country pjevača, koja iza sebe ima tri braka. Kartke zaruke s Ann Lesley, koju je Murdoch zaprosio s dva milijuna funti vrijednim 11-karatnim dijamantnim prstenom, bile su itekako neočekivane, ali isto se može reći i za brak s bivšom suprugom frontmena Rolling Stonesa.

image

Milijarder Rupert Murdoch sa bivšom zaručnicom Ann Lesley Smith

@246paps/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/@246paps/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Sve je počelo obećavajuće. Hall je 2013. bila u Melbourneu, gdje je glumila gospođu Robinson u kazališnoj verziji ‘Diplomca‘, a s Murdochom ju je upoznala njegova nećakinja Penny Fowler, Jerryina prijateljica. Proveli su mjesece dopisujući se e-mailom i razgovarajući telefonom prije nego što je pristala na ručak u New Yorku. Časopis opisuje kako je Murdoch, uvijek pažljivi udvarač, napunio Hallinu hotelsku sobu cvijećem i čokoladama.

"Bio je džentlmen starog kova. Stalno smo se zajedno smijali", ispričala je Hall prijateljima. Par večeri kasnije izveo ju je na mjuzikl ‘Hamilton‘. Uskoro su bili par.

"Na naše iznenađenje, djelovali su vrlo sretno i izvrsno si pristajali", ispričao je Jerryin prijatelj Tom Cashin, koji se družio s parom. Nakon samo nekoliko tjedana veze, odletjeli su Murdochovim privatnim avionom u Teksas kako bi upoznao Hallinu "obitelj koja voli Fox News". Bivša manekenka se, navodi časopis, potrudila da obitelj dočeka Murdocha kao "kralja ‘republikanske‘ Amerike".

Nakon šest mjeseci veze, Murdoch je zaprosio Hall riječima: "Mick ti je bio tako nevjeran. Ja nikad neću biti nevjeran". Vjenčali su se u Londonu u ožujku 2016., sedam dana prije Murdochova 85. rođendana. Kako bi proslavio, na društvenim je mrežama napisao: "Osjećam se kao najsretniji i najveseliji čovjek na svijetu".

No, sreća nije potrajala. Na medenom mjesecu na jugu Francuske dobio je teški oblik gripe. Tenzije među svježe vjenčanim parom su nastale i zbog Murdochovog dodvoravanja Donaldu Trumpu, koji se u to vrijeme kandidirao za američkog predsjednika, a kojeg je Jerry ‘prezirala‘. Intrigantno je da je sam Murdoch svojedobno smatrao Trumpa ‘užasnim‘, piše časopis. Druženja s Trumpom za Hall su bila nepodnošljiva, razilazili su se u svim temama, posebno po pitanju gradnje na teritoriju rezervata američkih Indijanaca.

Prava katastrofa uslijedila je početkom 2018. kad je par krstario Karibima na luksuznoj jahti Sarissa, u vlasništvu Murdochova najstarijeg sina Lachlana. Hall je probudilo Murdochovo zapomaganje. Spotaknuo se dok je išao u kupatilo i nije mogao ustati. Skiper mu je dao injekciju protiv bolova i usidrio jahtu u najbližu luku Pointe-a-Pitre, na francuskom otoku Grande-Terre u Guadeloupeu. No, Lachlanov brod je bio toliko visok da je Murdocha bilo nemoguće spustiti na nosilima. A kad je i to napokon riješeno, službenici su otkrili da tamošnja bolnica ne radi zbog požara. Ozlijeđeni tajkun morao je provesti noć pod šatorom na parkiralištu dok privatni zrakoplov nije stigao iz SAD-a da ga prebaci u bolnicu u Los Angelesu. Do tada je bio u kritičnom stanju.

Doktori su dijagnosticirali aritmiju i slomljena kičmu. Rentgen je otkrio još jedan prijelom kralježaka za koji je Murdoch sugerirao da se morao dogoditi ranije. Jerry je mjesecima njegovala supruga, a iduće godine uslijedio je još jedan pad kad se Murdoch spotaknuo o kutiju šahovskih figura koju je dobio na poklon za 87. rođendan, te slomio Ahilovu tetivu.

Prema pisanju Vanity Faira, tajkun se ‘zamalo srušio‘ na vjenčanju svoje 21-godišnje unuke Charlotte Freud prošlog srpnja. Samo dan ranije izašao je iz bolnice gdje je zbog teškog oblika korone liječen kisikom i antitijelima. Čitavo vrijeme karantene s Hall je proveo na svom imanju na Bel Airu uglavnom igrajući šah i ostale društvene igre, a kad su pandemijske mjere popustile, vratili su se normalnom životu. U ljeto 2021. viđeni su na večeri u Londonu.

Bračnu sreću jednim je potezom, odnosno e-mailom pretvorio u prah prošlog ljeta. Jerry je očekivala dolazak svog supruga u svom domu u Oxfordshireu, kad je na mobitelu ugledala poruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:57