MEMOARI MARIAH CAREY

‘Sestra me skoro uvukla u prostituciju, a muž me toliko kontrolirao da nisam smjela ni na burger‘

U autobiografiji ‘The Meaning Of Mariah Carey‘, pjevačica otkriva detalje o teškom djetinjstvu, ljubomornom mužu i tajnom grunge albumu
Mariah Carey
 Profimedia

Mariah Carey može se pohvaliti nebrojenim hitovima i policom punom Grammyja, no svoj privatni život pokušala je držati podalje od očiju javnosti koliko god je to moguće. Sve do sada.

U svojim tek objavljenim memoarima The Meaning Of Mariah Carey (Smisao Mariah Carey, prev.) otvoreno je progovorila o odrastanju u siromaštvu i nasilju, o svojim susretima s rasizmom, ali i o svojoj glazbi i brakovima.

Memoare joj je pomogla napisati Michaela Angela Davis, a BBC donosi šest najzanimljivijih detalja iz života glazbene dive.

1. Kao mala je doživjela obiteljsko nasilje

'Kao jako mala djevojčica, razvila sam taj instinkt da predosjetim nasilje', kaže Mariah.

Prisjetila se brojnih svađa oca Alfreda i brata Morgana o čemu kaže: 'Bilo je posve uobičajeno da netko šakom napravi rupu u zidu ili da stvari lete po kući.'

Prisjeća se i događaja kad joj je bilo šest godina i kad je morala zvati susjeda upomoć jer joj je otac napao majku. U kuću je čak došla policija, a Mariah se prisjeća riječi jednog poloicajca koji je rekao: 'Ako ovo dijete preživi, to će biti pravo čudo.'

2. Rasizam je bio kao 'obrnuti prvi poljubac'

Iako je imala crnog oca i bijelu majku, Carey kaže da mnogi njezini prijatelji nisu shvaćali da je ona miješane rase. Čak joj se jednom učiteljica nasmijala i kazala joj da je upotrijebila krivu bojicu kad je oca nacrtala kao crnca.

S rasizmom se susrela i kasnije kad su je školske kolegice zaključale u sobi i izvikivale joj rasističke uvrede.

'Otrov koji su te cure sipale, bio je nepodnošljiv. Bila sam dezorijentirana i mislila sam ako nastavim plakati, doći će neko odrastao i zaustaviti to nasilje. No nitko nije došao.'

Ovog traumatičnog događaja prisjetila se i u pjesmi 'Outside'.

3. Carey optužuje vlastitu sestru da ju je umalo uvukla u prostituciju

Starija sestra Alison tek je povremeno bila dijelom Mariahina života, a u životu je prošla trudnoću u tinejdžerskoj dobi, ovisnost o drogama i pomisao na samoubojstvo. Iako su imale i nekih lijepih trenutaka, Mariah smatra da ju je sestra uvukla i u neke rizične situacije.

Jedna takva priča uključuje sestrinog dečka za kojeg je Mariah tek kasnije ustanovila da je svodnik. Tvrdi da ju je, kad joj je bilo samo 12 godina, pokušao zavesti odvevši je u kino gdje je gotovo istoga trena stavio ruku oko nje.

Dodatno se šokirala kad je shvatila da ovaj nosi pištolj, pa je iskoristila pogodan trenutak i pobjegla iz kina.

'Disfunkcionalne obitelji su idealna podloga za zlostavljanje, a mlade osobe idealan su plijen.'

Inače, Mariahina sestra Alison u kasnijem je intervjuu opovrgla ovakve navode iz sestrine knjige.

image
Mariah Carey kao djevojčica
Društvene mreže

4. Beatlesi su je naučili vrijednu lekciju

Mnogi navode legendarnu grupu iz Liverpoola kao glazbeni uzor, no ne i Mariah. Nju je više zanimao njihov poslovni model.

Dok je još bila tinejdžerica, ponudili su joj 5.000 dolara za uvrštavanje jedne njezine pjesme, 'All In Your Mind', na soundtrack nekog filma.

'Ja sam to odbila, iako mi se u to vrijeme 5.000 dolara činilo kao milijun (koliko sam dobila potpisavši prvi veći ugovor).

Razlog za odbijenicu? 'Sjetila sam se da sam gledala dokumentarac o Beatlesima i šokirala sam se kad sam doznala da oni nisu vlasnici svojih vlastitih pjesama koje su napisali. Tada sam odlučila da se nikada neću odreći prava na svoju glazbu.'

5. Prvi muž ju je toliko kontrolirao da nije smjela sama ići u Burger King

Carey se udala za direktora Sony Musica, Tommyja Mottolu u lipnju 1993. za kojeg priznaje da je dijelom zaslužan za njezin uspjeh. Mottola joj je osigurao prvi ugovor te ju čak nagovorio da snimi božićni album na kojem je bila i njezina najuspješnija pjesma 'All I Want For Christmas Is You'.

No Mottola je bio i vrlo ljubomoran muž koji je kontrolirao svaki njezin korak. U njihovom 32 milijuna dolara vrijednom domu uvijek su bili naoružani zaštitari, a Mariah o toj kući govori kao o Sing Singu, poznatom zatvoru visoke sigurnosti.

image
Mariah Carey i prvi muž Tommy Mottola
Photolink/Alamy/Alamy/Profimedia

Stvari su izmakle kontroli 1996. kad je Mariah u kućnom studiju snimala remiks pjesme 'Always Be My Baby' s hip hop producentom Jermaineom Duprijem i reperom Da Bratom. Nakon snimanja, ona i Da Brat autom su se odvezni na hamburgere u Burger King na što je Mottola načisto poludio te za njom poslao naoružane čuvare.

Dok su ona i Da Brat jeli hamburgere, reper joj je rekao kako ovo sve nije u redu.

'Prodala si milijune ploča, curo. Živiš u palači, Imaš sve, ali ako ne možeš otići u Burger King kad želiš, onda zapravo nemaš ništa. Moraš otići odavde.'

Carey i Mottola su se rastali sljedeće godine. U svojim memoarima izdanim 2013. godine, Mottola priznaje da je bio opsesivan, težak i nepravedan u njihovoj vezi.

6. Snimila je tajni grunge album

Carey je najpoznatija po svojim ljubavnim baladama poput 'Vision Of Love' i 'Dreamlover'. No usred snimanja svojeg petog albuma 'Daydream' 1995., u tajnosti je snimila rock ploču u kojoj si je dala oduška i izrazila sav svoj bijes i ljutnju koju je osjećala tijekom propalog braka.

'Stvorila sam alter-ego i okupila dodatni bend po uzoru na Ziggyja Stardusta. Moj alter-ego bila je crnokosa goth djevojka koja je pjevala pjesma pune bijesa', kaže Mariah.

'Svirala sam s tim curama koje su mogle biti i neuredne, ljutite, u starim cipelama i s nejednakim obrvama, dok je moj čitv život bio pažljivo proračunat i organiziran. Željela sam se osloboditi i izraziti sav svoj jad. No u isto sam se vrijeme željela i smijati', kaže glazbena diva.

image
Nick Cannon i Mariah Carey s djecom, Instagram
Instagram

'Nakon svake seanse snimanja 'Daydreama', otišla bih u kut i bez previše razmišljanja nabrzinu nažvrljala neki tekst. U pet minuta bih imala pjesmu koju bih onda odnijela svom alternativnom bendu i otpjevala je uz neki gitarski rif. Oni bi to na brzinu snimili. Sve je to bilo sirovo i ljutito, no neke su pjesme bile zaista dobre.'

Taj je album izdan 1995. pod pseudonimom Chick. Neke od pjesama poput 'Love Is A Scam' i 'Demented' otkrivaju i u kakvom je stanju bila u vrijeme njihova nastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:26