MEGAJAHTOM PO OBALI

Ruski multimilijarder stigao je kod nas na ljetovanje. Nakon Dubrovnika, uživa na Mljetu

Njegova megajahta Eclipse, vrijedna 1,2 milijarde dolara, već neko vrijeme stoji usidrena u dubrovačkom akvatoriju
 Bozo Radic/Cropix

Tko god radi u turizmu, reći će vam da su najbolji oni gosti koji se redovito vraćaju.

Takav je gost i 53-godišnji Roman Abramovič.

image
Bozo Radic/Cropix

Ruski multimilijarder i poduzetnik s britanskom adresom, koji svake godine barem jednom posjeti Dubrovnik.

Abramovič je pronašao mirnu luku od svojih poslovnih obaveza u našim krajevima pa tako i njegova jahta Eclipse već neko vrijeme stoji usidrena u dubrovačkom akvatoriju.

image
Bozo Radic/Cropix

Da ne provodi vrijeme samo na jahti uvjerili smo se sinoć kada ga je naš fotograf 'uhvatio' kako se ukrcava na manju brodicu u gradskom portu, vjerojatno na putu prema svojoj luksuznoj plovećoj ljepotici.

Njegova megajahta Eclipse duga je 165 metara, izgrađena je 2009. godine u njemačkom brodogradilištu Blohm+Voss i vrijedna je oko 1,2 milijarde dolara.

image
Mark Thomas/Dubrovacki Vjesnik/Cropix

Jahta plovi pod zastavom Bermuda, a može primiti 30 gostiju, ima 70 članova posade, tri helidroma, disko klub, blindirana stakla, dva bazena, wellness centar i proturaketni štit s kakvim se može mjeriti samo američka mornarica. U svakoj od 15 soba nalaze se dva “king size” kreveta te golema i luksuzna kupaonica. Osim toga, Eclipse ima i tri manje jahte te podmornicu koja može zaroniti dublje od 50 metara. Sama izgradnja jahte koštala je 340 milijuna eura.

image
Mark Thomas/Dubrovacki Vjesnik/Cropix

Ovu superjahtu Abramovič si je sam poklonio 2010. godinu za Novu godinu, a od karakteristika valja istaknuti težinu od 13,000 tona, širinu od 21 metra, te cijenu godišnjeg održavanja od 30 milijuna eura.

Od dodatne 'opreme' tu su dva helikoptera, podmornica, raketni radari, spasilačka plovila i mnogi drugi sustavi osiguranja.

Multimilijarder Abramovič je 'težak' 12,3 milijardi dolara i 113. je najbogatiji čovjek na svijetu prema Forbesovoj ljestvici.

Vlasnik je nogometnih klubova Chelsea F.C i CSKA Moskva te suvlasnik još nekoliko tvrtki.

image
Clive Mason

Trenutačno je čini se na Mljetu gdje je usidrena njegova Eclipse.

Abramovič, koji iza sebe ima tri propala braka, jutros je u muškom društvu snimljen je u Dubrovniku.

image
Bozo Radic/Cropix

Brodom je pristao u staru gradsku luku pa prošetao Stradunom u opuštenom izdanju. U maslinastozelenoj polo majici, trapericama i tenisicama, Abramovič se savršeno uklopio u grad. Bilo je teško prepoznati da se radi o jednom od najbogatijih ljudi svijeta, jer ničim to nije istaknuo. A i Eclipse je jutros bila usidrena daleko od obale...

image
Clive Mason
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:52