IZAZVAO GNJEV

Roger Waters tvrdi: ‘Nisam antisemit, evo zašto sam se zapravo odjenuo kao nacist‘

‘Žele me ocrniti i ušutkati jer se ne slažu s mojim političkim stavovima i moralnim načelima‘, kaže slavni glazbenik

Roger Waters

 Twitter

Roger Waters (79) reagirao je na gnjev koji je izazvao pojavivši se na pozornici u Berlinu odjeven kao nacistički časnik, SS-ovac u kožnom crnom kaputu. Oko nadlaktice imao je crvenu traku na kojoj su prekriženi čekići kakve su imali neonacisti u filmu "Pink Floyd: The Wall" iz 1982. godine.

U jednom je trenutku u ruke uzeo strojnicu te se pretvarao da njome puca prema posjetiteljima. Iznad publike visjela je svinja na napuhavanje s logotipom izraelske tvrtke za proizvodnju oružja, te Davidovom zvijezdom. Na ekranu su se također vrtjela imena mrtvih osoba, poput Anne Frank i novinara Al Jazeere Abu Akleha, ubijenog dok je izvještavao o raciji izraelskih obrambenih snaga u palestinskom kampu.

Njemačka policija objavila je u petak da je pokrenula istragu "zbog sumnje u poticanje na javnu mržnju" uz objašnjenje da "se odjeća koju je nosio na pozornici može koristiti za veličanje ili opravdanje nacističke vlasti, a što je remećenje javnog mira".

Waters sada kritizira "napade u lošoj vjeri od onih koji me žele ocrniti i ušutkati jer se ne slažu s mojim političkim stavovima i moralnim načelima".

Braneći korištenje uniforme koja jako nalikuje nacističkoj i svinju na napuhavanje, nastavio je: "Elementi moje izvedbe koji su dovedeni u pitanje prilično su jasna izjava protiv fašizma, nepravde i netrpeljivosti u svim oblicima. Pokušaji da se ti elementi prikažu kao nešto drugo su neiskreni i politički motivirani. Prikaz neobuzdanog fašističkog demagoga dio je mojih nastupa još od "The Walla".

U tom filmu, glavni protagonist Pink, kojem glas posuđuje Roger, poludi i počinje samog sebe doživljavati kao fašističkog diktatora. Pink nosi sličan kostim kakav je Roger odjenuo na koncertu u Mercedes-Benz Areni.

Glazbenik je rekao da je "cijeli život proveo govoreći protiv autoritarizma i ugnjetavanja". Istaknuo je kako se o Anne Frank često govorilo u njegovom domu i ona je postala "stalni podsjetnik na ono što se događa kada se fašizam ostavi bez kontrole".

- Moji su se roditelji borili protiv nacista u Drugom svjetskom ratu, a moj je otac platio najveću cijenu - rekao je Waters i dodao da će bez obzira na posljedice nastaviti osuđivati nepravdu i sve one koji je čine.

image

Roger Waters

Alfredo Estrella/Afp

Glavni policijski inspektor Martin Helwig u Berlinu rekao je kako će nakon završetka istrage, slučaj biti proslijeđen Uredu javnog tužitelja na pravnu procjenu.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, jedan je zastupnik pozvao na zabranu nastupa Watersa u Manchesteru zbog straha da bi mogao potaknuti mržnju prema Židovima.

Inače, nastup u Berlinu dogodio se nakon što je glazbenik dobio pravnu bitku za nastup u Frankfurtu, kada su ga iz nekih židovskih organizacija proglasili "jednim od najvećih antisemita na svijetu".

Svoj je berlinski koncert započeo riječima koje su bljeskale na ekranu:

"Po pitanju od javnog interesa: sud u Frankfurtu presudio je da nisam antisemit. Samo da bude jasno, bezrezervno osuđujem antisemitizam".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:46