TKO JE BIO PRIJE?

Redatelj kultnih ‘Gremlina‘ optužuje: ‘Beba Yoda je potpuno ukraden lik, besramna kopija mog Gizma‘

Tvorac "Mandalorijanca" Jon Favreau ranije je izjavio kako je inspiracija za Baby Yodu bio drugi karizmatični vanzemaljac - E.T.

Grogu; Gizmo

 Frederic J. Brown/Afp/Profimedia; Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/

Redatelj kultne horor-komedije iz 1984. "Gremlini" Joe Dante optužio je čelnike franšize "Ratovi zvijezda" da su besramno kopirali njegove likove kako bi stvorili bebu Yodu, planetarno popularnog, simpatičnog i umiljatog vanzemaljca. Naime Dante, kako piše britanski The Times, koji je režirao i nastavak "Gremlina" iz 1990., tvrdi da su Disney i Lucasfilm stvorili gotovo identičan lik za Star Wars seriju "Mandalorijanac".

Čim se pojavio na ekranu, mladi Yoda, čije je ime u seriji Grogu, postao je silno popularan među milijunima obožavatelja "Ratova zvijezda" te jedna od najprodavanijih igračaka i druge robe koja se uz njega veže. Dante je bio šokiran koliko taj lik nalikuje mogwaiju (kin. čudovište, vrag, demon) Gizmu iz njegovih filmova.

image

Grogu, ili kako je poznat na internetu i drugdje, beba Yoda

-/Landmark/Profimedia

Govoreći za San Francisco Chronicle, 75-godišnji redatelj izjavio je kako misli da je za dugovječnost Gremlina "ključno što je Gizmo stvoren da izgleda kao beba". "Naravno, to dovodi do teme bebe Yode, koji je potpuno ukraden, jednostavno prekopiran. Besramno, pomislio sam."

image

Grogu, ili kako je poznat na internetu i drugdje, beba Yoda

Supplied by LMK/Landmark/Profimedia

Beba Yoda, odnosno Grogu, piše The Times, dijeli neke kozmetičke sličnosti s Danteovim Gizmom iz "Gremlina" i "Gremlina 2". Obje lutke imaju velike okrugle oči i velike uši te se ponašaju na simpatičan, infantilan način.

image

Gizmo

Frederic J. BROWN/AFP/Profimedia
image

Prizor iz filma "Gremlini 2"

kpa Publicity/United Archives/Profimedia

Disney i Lucasfilm nisu odgovorili na Danteove tvrdnje, ali su obožavatelji "Ratova zvijezda" zato primijetili da se lik Yode, kojem je glas dao Frank Oz, prvi put na platnu pojavio 1980. u filmu "Ratovi zvijezda: Imperij uzvraća udarac" - četiri godine prije nego što su "Gremlini" stigli na ekrane.

Tvorac "Mandalorijanca" Jon Favreau ranije je izjavio kako je inspiracija za Baby Yodu bio drugi karizmatični vanzemaljac - E.T. Stevena Spielberga.

Favreau je objasnio i kako je beba Yoda prošla kroz mnogo različitih dizajna prije nego što je stigla na ekran. "Imamo puno, puno crteža. Neki od njih su bili preslatki, neki su bili previše ružni, neki su bili pogrešnih proporcija", rekao je Favreau.

Jašući na valu nostalgije i isplativih obrada starijih ideja, "Gremlini" će također uskoro dobiti svoj nastavak i to u vidu animirane televizijske serije "Gremlins: Secrets of the Mogwai", za koju je Dante bio konzultant. Streaming platforma HBO Max objavit će je ove jeseni.

Originalni "Gremlini" zaradili su više od 200 milijuna dolara na blagajnama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:09