SANREMO

Prvu večer otvorila Anna Oxa: Slavna se pjevačica festivalu vratila nakon 12 godina pauze

Ovogodišnji je Sanremo počeo minutom šutnje za stradale u potresima u Turskoj i Siriji te pljeskom za predsjednika Italije Sergija Mattarellu

Anna Oxa

 Alberto Terenghi/ipa-agency.ne/PA Images/Profimedia

Minutom šutnje za stradale od katastrofalnih potresa u Turskoj i Siriji te frenetičnim pljeskom kojim su voditelji Amadeus i Gianni Morandi kao i publika u teatru Ariston pozdravili talijanskog predsjednika Sergija Mattarellu (koji je prvi put bio prisutan svečanosti otvaranja festivala) i njegovu kćerku Lauru započelo je večeras 73. po redu izdanje Sanrema.

image

Sergio Mattarella

R4924_italyphotopress/imago stock&people/Profimedia
image

Laura Mattarella

Portofino/ipa-agency.net/ipa/PA Images/Profimedia

Već je iz toga jasno koliku važnost Talijani pridaju ovom festivalu, a da je riječ o pravom fantastičnom televizijskom spektaklu bilo je razvidno i iz nastavka kada je Gianni Morandi uz pratnju publike u Aristonu otpjevao talijansku himnu ‘Fratelli d‘Italia‘, nakon čega se na binu uspeo Oscarom nagrađeni glumac Roberto Benigni (glavna uloga u filmu ‘Život je lijep‘) i u 20-minutnom nastupu ispalio par šala na račun predsjednika koji ga je sa smiješkom gledao iz kazališne lože, ne zaboravivši, naravno, komplimentirati ni Lauri, koja je ‘bella‘, baš kao što je lijep i festival koji će se odvijati sve do subote navečer, podsjetio je Benigni.

image

Roberto Benigni

www.imagephotoagency.it/imago stock&people/Profimedia
image

Roberto Benigni

www.imagephotoagency.it/imago stock&people/Profimedia
image

Sergio Mattarella i Roberto Benigni

R4924_italyphotopress/imago stock&people/Profimedia

U pet dana na tri festivalske pozornice nastupit će 28 glazbenika, 22 pjevača i 6 pobjednika natjecanja Sanremo Giovani - Sanremo mladi. Čast da svojim nastupom ‘probije led‘ večeras je pripala Anni Oxi (61) koja je pjevala ‘Sali (Canto dell‘anima)‘ (Pjesma duše). Slavna talijanska pjevačica Sanremu se vratila nakon punih 12 godina pauze: zadnji puta je tu nastupila 2011. s pjesmom ‘La mia anima d‘uomo‘ (Moja muška duša). Ukupno je na Sanremu nastupala četrnaest puta, a 1989. i 1999. je i pobijedila s pjesmama ‘Ti lascerò‘ (Ostavit ću te), u duetu s Faustom Lealijem, odnosno ‘Senza pietà‘ (Bez milosti).

Oxa, poznata po svojoj upadljivoj, katkad agresivnoj eleganciji, dubokom i hrapavom glasu i enigmatičnim stihovima, jedan je od simbola festivala Sanremo. Ona je toga itekako svjesna, pa poput svake zvijezde svoj status podgrijava dozom mističnosti. Stoga joj na kraj pameti nije palo da se uoči samog festivala prošeće tradicionalnim ‘zelenim tepihom‘, kao što su učinili svi ostali izvođači. Baš svi su tamo došli, osim Anne Oxe, iako se mnoštvo, usprkos hladnoći, okupilo upravo zbog nje.

Voditelj festivala Amadeus izjavio je da se Oxa nije pojavila jer se ne osjeća najbolje pa je htjela izbjeći hladnoću neuobičajenu za ligursku rivijeru, a nesumnjivo mora čuvati svoj dobar glas.

image

Gianni Morandi, Chiara Ferragni, Sergio Mattarella, Amadeus i Laura Mattarella

R4924_italyphotopress/imago stock&people/Profimedia

O svom izostanku oglasila se naknadno i sama zvijezda koja je kazala kako na preporuku svojih prijatelja liječnika zbog visoke temperature koja ju je shrvala u ponedjeljak navečer nije smjela izlaziti na hladnoću i buru.

- Sve što radim, radim kako bih na pozornicu festivala izašla spremna i publici ponudila najbolji mogući show - poručila je Anna Oxa, koja se na Sanremu pojavila u dugačkoj crnoj haljini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:09