NESRETNI BRAKOVI

‘Prokletstvo Grimaldijevih‘: Skandali, tragedije i tuga unutar kraljevske obitelji posljedica su stare kletve?

Legenda kaže da je na obitelj Grimaldi, koja je vladala Monakom više od 700 godina, bačena kletva zbog koje im brakovi ne uspijevaju

Zašto ne uspijevaju brakovi vladara u Monaku

 Profimedia/

Kraljevska obitelj u Monaku pretrpjela je svašta - od tragičnih smrti, iznenadnih razvoda i tvrdnji o očinstvu koje su krasile medijske naslovnice, a sve to zbog ‘prokletstva Grimaldijevih‘ - ili barem tako tvrdi legenda.

Obitelj je rijetko silazila s naslovnica zbog svojih zamršenih ljubavnih života i burnih svađa, no je li zaista riječ o prokletstvu ili samo okrutnoj sreći ili nesreći?

Na obitelj Grimaldi, koja je vladala Monakom više od 700 godina, bačena je čarolija zbog koje nijedan njihov brak nikada neće preživjeti, barem tako tvrdi legenda.

Neki kažu da ona datira još iz 1297., kada je prvi Grimaldi, Francesco Zlobni, prevario branitelje kneževine prerušivši se u redovnika samo da bi ih ubio. Drugi mitovi sugeriraju da je prokletstvo na obitelj bacila vještica nakon što ju je ili silovao ili oteo jedan od Grimaldija i tražla je osvetu.

"Nikada Grimaldi neće pronaći sreću u braku", navodno je tada rekla spomenuta vještica.

A tu je kletvu navodno dodatno pojačala Claudine od Monaka 1515., kada je na samrtnoj postelji upozorila da se nijedan Grimaldi nikada ne bi trebao združiti sa stranom silom.

No, kakva god istina bila, 1982. dogodila se velika katastrofa kada je bajkoviti brak princa Rainiera s holivudskom divom Grace Kelly završio tragično.

U međuvremenu, posljednjih mjeseci sve su glasnija šuškanja o problemima u braku sadašnjeg vladara, princa Alberta II. (65) i njegove supruge, princeze Charlene (45).

Daily Mail donosi burne i tragične brakove monaške kraljevske obitelji kroz povijest:

Tri braka princeze Caroline

Ljubavni život princeze Caroline prošaran je tugom. Najstarije dijete Grace Kelly i princa Rainiera iza sebe ima tri braka, od kojih je jedan završio tako što je ostala udovica.

Dok je studirala filozofiju, psihologiju i biologiju na Sorboni u Parizu, upoznala je i udala se za francuskog playboyja Philippea Junota 1978. godine - što je poprilično užasnulo njezine roditelje. Na vjenčanju je princeza imala samo 21 godinu, dok je mladoženja bio 17 godina stariji.

No, nije im bilo suđeno pa su se nakon dvije burne godine braka razveli. Godine 1983., godinu dana nakon iznenadne smrti njezine majke, princeze Grace, princeza Caroline ponovno je pronašla ljubav te se udala za Stefana Casiraghija, sina talijanskog biznismena.

Kako njezin prvi brak s Philippeom još nije bio poništen, vjenčanje je bilo građansko, a ne crkveno. Dobili su troje djece - Andrea, Pierrea i Charlotte.

image

Caroline od Monaka i suprug Stefano Casiraghi

Michael Leckel/Apa/Profimedia/Michael Leckel/apa/profimedia

No, princezu je zadesila tragedija kada je Stefano poginuo u dobi od 30 godina u nesreći na utrci glisera kod obale Monaka 1990. Njegov je katamaran udario u val brzinom od gotovo 150 kilometara na sat prije nego što se prevrnuo. Branio je naslov prvaka i govorilo se da je to bilo posljednje natjecanje na kojem je planirao nastupiti.

U vrijeme tragedije Caroline je bila u Parizu, a njihova djeca tada su imala samo šest, četiri i tri godine. Bio je to drugi put u 8 godina da je obitelj utonula u žalost nakon smrti princeze Grace.

Princeza Caroline udala se i po treći put 1999., a njezin mladoženja bio je princ Ernst-August od Hannovera, daleki rođak kraljice Elizabete. Šest mjeseci kasnije, dobili su kćer, princezu Aleksandru.

No, Carolineino srce ponovno je bilo slomljeno kada je samo nekoliko dana nakon smrti oca, princa Rainiera, 2005. otkriveno da je njezin suprug u bolnici u komi. Imao je probleme s gušteračom koji su bili ‘opasni po život‘. Nastavio se oporavljati, ali je postao pomalo kontroverzna osoba te je bio poznat po svojoj burnoj naravi. Par se razveo 2009. godine, a Caroline danas ima 66 godina i nije se više udavala.

Šaroliki ljubavni život princeze Stephanie

17-godišnja princeza Stephanie bila je jedina putnica u prometnoj nesreći u kojoj je poginula njezina majka. Bila je ozbiljno ozlijeđena i neizmjerno je patila nakon nesreće, uključujući i to što su je progonili zbog lažnih natpisa kojima se sugeriralo da je ona bila za volanom u vrijeme nesreće.

Prozvana je divljim djetetom u obitelji, a bila je poznata i po brojnim romantičnim vezama s muškarcima koje su njezina oca, princa Rainiera, navodno dovodile na rub očaja.

Bavila se manekenstvom i pjevanjem, a povezivali su je s brojnim slavnim ljubavnicima, kao što su Rob Lowe, Jean-Claude Van Damme i bivši vratar Manchester Uniteda Fabien Barthez. Sa svojim bivšim tjelohraniteljem Danielom Ducruetom spetljala se 1991. Par je dobio dvoje izvanbračne djece, Louisa i Pauline, prije nego što su se vjenčali 1995. godine. Tada se pisalo da je njezin otac oklijevao dati svoj pristanak.

Godinu dana kasnije Stephaniein suprug viđen je sa ženom koja je osvojila titulu Miss golotinje Belgije.

Zatim je 1998. dobila kćer Camille, ali tada su krenule kontroverze oko toga tko je otac djeteta jer Stephanie tu informaciju nije htjela otkriti. Kao takva, Camille nije uključena u lozu za monegaško prijestolje, za razliku od brata Louisa i sestre Pauline.

Sama Camille identificirala je bivšeg čuvara palače Jeana Raymonda Gottlieba, za kojeg se pretpostavlja da je bio šef Stephanienog osiguranja na početku veze, kao svoga oca u rođendanskoj čestitci koju je podijelila na Instagramu 2017. godine.

Iako Camille nosi Gottliebovo prezime, njegovo ime nije na njezinom rodnom listu te Stephanie nikada nije javno potvrdila da je on Camillein otac. A onda je Stephanie 2001. pobjegla s dreserom slonova, zajedno sa svoje troje djece, prije nego što se vratila u Monako.

Ta je veza naprasno prekinuta, a dvije godine kasnije u tajnosti se udala za gotovo 10 godina mlađeg portugalskog cirkuskog akrobata Adansa Lopeza Peresa. Predloženo je da na tom vjenčanju ne sudjeluje nitko od njezino troje djece, kao ni brat i sestra. "Ljubav ih je oboje pogodila poput groma", komentirao je tada zajednički prijatelj para. Međutim, taj je brak završio razvodom 10 mjeseci kasnije.

Brak princa Alberta i princeze Charlene

Kako se bližio 50-oj, činilo se da je princu Albertu suđeno da ostane neženja jer nikada nije stupio u brak niti bio javno romantično povezivan s nekom ženom.

Imućni stanovnici Monaka očajnički su žudjeli za princezom i kraljevskom bebom koja bi bila sljedeća u redu za prijestolje. A zatim je 2000. upoznao južnoafričku olimpijsku plivačicu Charlene Wittstock na jednom natjecanju u Monaku. Iako je među njima 20 godina razlike, ubrzo su počeli izlaziti, no u javnosti su se kao par pojavili tek 2006. godine.

Njihovo raskošno trodnevno vjenčanje, za koje se smatra da je koštalo oko 53 milijuna funti, održano je u srpnju 2011. godine.

Međutim, čini se da to navodno nije bilo baš vjenčanje iz bajke kako se na prvi pogled možda činilo, jer je princeza Charlene rekla da je nekoliko dana ranije pokušala pobjeći iz zemlje s jednosmjernom kartom za Johannesburg.

Tijekom vjenčanja bila je u suzama dok ju je njezin suprug nepomično gledao, a upravo to je izazvalo brojna nagađanja. Kasnije tijekom godine, princeza je priznala da se osjeća ‘jako usamljeno‘ u Monaku.

image

Princeza Charlene i princ Albert od Monaka

Cardinale Stephane/pool/abaca/Abaca Press/Profimedia/Cardinale Stephane/pool/abaca/abaca Press/profimedia

Tri godine kasnije dobili su blizance Gabriellu i Jacquesa, koji se smatraju službenim nasljednicima obitelji, unatoč tome što je Albert dobio dvoje izvanbračne djece prije nego što je prohodao s Charlene.

U svibnju 2005., neposredno prije nego što je ustoličen kao princ od Monaka, Albert je potvrdio da je biološki otac Alexanderu, čija je majka bila Nicole Coste, bivša stjuardesa Air Francea iz Toga. DNK test iz svibnja 2006. također je potvrdio da je Albert otac Jazmin Grace, koju je dobio iz afere s Tamarom Rotolo, američkom agenticom za nekretnine koju je poznao dok je bila na odmoru u južnoj Francuskoj 1991.

Godine 2021. Charlene je zbog zdravlja napravila pauzu u Južnoj Africi Švicarskoj, baš kad se pojavila još jedna tužba za utvrđivanje očinstva za princa Alberta. Veći dio te godine provela je daleko od supruga i djece u rodnoj Južnoj Africi nakon što je bolovala od infekcije uha, grla i nosa.

Ubrzo nakon povratka u Monako, princeza je primljena u europsku ustanovu za liječenje u Švicarskoj zbog ‘emocionalne i fizičke iscrpljenosti‘. Charlene je tako propustila 7. rođendan svoje djece te 10. godišnjicu braka s Albertom.

Njihova razdvojenost izazvala je zabrinutost da je njihov brak u velikom problemu, no Albert je u intervjuima naglašavao da se on više posvetio djeci zbog njezinih zdravstvenih problema. Princeza Charlene vratila se javnoj dužnosti prošlog svibnja.

"Moja obitelj i oni koje volim moja su stijena"; rekla je Charlene u jednom od rijetkih intervjua. Poprilično se okrenula i vjeri, a kako tvrde dobro upućeni izvori, na to ju je potaknula ozbiljna bolest i drugi osobni problemi, uključujući i one bračne.

"Nadahnuta je katoličanstvom, a to joj je pomoglo u nekim vrlo mračnim vremenima", rekao je izvor.

Brak Alberta i Charlene ponovno se našao u središtu pozornosti u ožujku, kada je par bio prisiljen demantirati ‘zlonamjerne glasine‘ da se rastaju nakon gotovo 12 godina braka.

image

Camille Marie Kelly Gottlieb, Princ Albert II od Monaka i princeza Charlene

Niviere David/abacapress.com/Shutterstock Editorial/Profimedia/

Tragična smrt princeze Grace

Princ Rainier od Monaka vodio je raskošan život, a bio je u braku s jednom od najljepših žena na svijetu, američkom glumicom Grace Kelly. Njezina smrt u dobi od 52 godine 14. rujna 1082. šokirala je i pogodila sve, a posebno njezina supruga.

Par se upoznao tijekom filmskog festivala u Cannesu 1955. i tada se šuškalo da postoji opasnost da Rainier izgubi kontrolu nad svojim prijestoljem nakon Drugog svjetskog rata. Stoga su mu suradnici predložili da prekrši tradiciju i oženi se slavnom osobom kako bi pomogao poboljšati turizam u Kneževini.

image

Grace Kelly

-/Afp

Ubrzo su on i Grace Kelly razmjenjivali romantična pisma, a Rainier ju je odlučio zaprositi nekoliko dana nakon Božića te godine. No, zaruke su objavljene novinarima tek 5. siječnja 1056., s obzirom na to da je prvo trebalo uvjeriti Graceine roditelje da daju svoje dopuštenje.

Gracein otac navodno je rekao princu od Monaka prije nego što je dao svoj pristanak sljedeće: "Kraljevstvo nam ništa ne znači. Nadam se da nećeš trčati okolo kao što to rade neki prinčevi, jer ako to učiniš, izgubit ćeš jako finu djevojku."

image

Princ Rainier III. i Grace Kelly

The Hollywood Archive/Avalon/Profimedia/The Hollywood Archive/avalon/profimedia

No, princeza je oduvijek bila zaljubljena u svog princa.

"On je nevjerojatno sladak i ljubazan... Želi blisku obitelj punu ljubavi, baš kao i ja. On je vrlo bistar, ima predivan smisao za humor, tjera me na hihotanje i jako je, jako zgodan... On je dobra osoba. I ja ga volim", rekla je jednom za svoga supruga.

Vjenčali su se 1956., a mnogi su bili opčinjeni njezinom ljepotom dok je hodala do oltara. Grace nikada nije požalila zbog odluke koja ju je odvela iz svijeta američkog filma u kraljevski život Monaka.

"Naravno, život u Monaku je poput života zlatne ribice u akvariju. Svi mogu vidjeti svaki tvoj pokret. Ali to me ne zabrinjava. Znam o čemu se radi, iako ne dolazim iz ovakvog malog grada. Ako ste pošteni i iskreni, život u akvariju zlatne ribice ne bi vas trebao osramotiti. Pa tako ni mene ne sramoti", rekla je jednom prilikom.

Nakon njezine smrti, princ Rainier nikada se nije ponovno oženio, već se udubio u posao. Umro je 2005. godine.

Razvod princeze Charlotte

Nije samo novija generacija monarha ta koja nije imala sreće u ljubavi - svekar princeze Grace, grof Pierre de Polignac i princeza Charlotte također su imali nesretan 10-godišnji brak.

Njih su se dvoje vjenčali 1920. te su dobili dvoje djece, uključujući i oca princa Alberta, princa Rainiera koji je rođen 1923.

Njihovo prvo dijete bila je princeza Antoinette Louise Alberte Suzanne, rođena u prosincu 1920. Pierre, kojeg je odabrao Charlottin otac princ Louis II., trebao je biti uzoran muž, s obzirom na to da je po godinama bio blizu Charlotte te je volio umjetnost.

image

Princ Louis II., Pierre De Polignac i njegova supruga princeza Charlotte

Topfoto/Topfoto/Profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia

Međutim, ubrzo je postalo jasno da je Pierre homoseksualac. Par se tiho razišao sredinom 1920-ih, a Pierre je želio da njegova seksualnost ostane tajna, prije nego što su se kasnije službeno razveli 1930.

Princeza Charlotte navodno je imala nekoliko afera tijekom njihove veze, a čak se i preselila kod jednog od svojih ljubavnika nakon što se razvela od Pierrea. Umrla je 1977., a princ Pierre 1964. godine.

Princ Louis II.

Ljubavni život oca princeze Charlotte, Louisa II. od Monaka, bio je jednako ispunjen dramom nakon što ju je izvanbračno dobio sa svojom ljubavnicom, kabare pjevačicom Marie Juliette Louvet. Upoznao ju je dok je još bio stacioniran u Alžiru, nakon što je upisao prestižni vojni koledž i kasnije služio u francuskoj Legiji stranaca.

Iako se par nikada nije vjenčao, dobili su dijete, Charlotte Louise Juliette, koja je rođena 30. rujna 1898. u Alžiru.

image

Louis II. od Monaka

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Nakon što je odslužio u francuskoj vojsci od 1895. do 1899., vratio se u Monako na kraju službe bez Marie Juliette i Charlotte. Djevojčica je priznata kao njegova nasljednica 1911. Međutim, to je zakonski proglašeno neustavnim, a tek 1919. kada je princ Louis posvojio svoju kćer nakon što su zakoni to dopustili, postala je njegova službena nasljednica.

Tada poznata kao princeza Charlotte od Monaka i vojvotkinja od Valentinoisa, kasnije se odrekla svog prava na prijestolje u korist svoga sina princa Rainiera III., koji je postao monarh nakon smrti princa Louisa II. 1949. godine.

Princ Albert I. čija je mladenka pobjegla

Možda i ne čudi što veza princa Louisa II. nije dugo potrajala, s obzirom na to da tijekom odrastanja nije imao najbolji uzor za uspješan brak.

Njegovi roditelji princ Albert I. od Monaka i Lady Mary Victoria Hamilton bili su u braku samo godinu dana kada je ona odlučila pobjeći.

Njezin otac bio je 11. vojvoda od Hamiltona, a majka joj je bila princeza Marie Amelie od Badena. Preko majke, bila je sestrična u trećem koljenu franucskog cara Napoleona III.

Ni Lady Mary Victoria ni princ Albert nisu bili oduševljeni uparivanjem, ali nakon prvog susreta na balu u kolovozu 1869. koji je organizirao Napoleon, par se vjenčao 21. rujna 1869. Medeni mjesec proveli su u Baden-Badenu, s groznim vremenskim uvjetima i ratom koji je bjesnio između Francuske i Pruske, što je vjeruje se bio znak da ih čeka užasna bračna budućnost.

Mary Victoria, tada 19-godišnjakinja, ubrzo je otkrila da je trudna i vratila se u Monako sa svojim suprugom, ali zbog njegovog nedostatka pažnje bila je natjerana da pobjegne iz zemlje zajedno sa svojom majkom.

Mary Victoria rodila je sina 12. srpnja 1870. te su ga nazvali Louis. Albert nije otišao vidjeti svoje prvorođeno dijete već se umjesto toga prijavio u francusku mornaricu jer je bio objavljen rat.

Pet godina Albert i Mary Victoria nisu bili u kontaktu, a ona se zaljubila u mađarskog grofa Tassila Festeticsa de Tolna, za kojeg će se kasnije udati i s njim imati četvero djece. Prvog je muža odbila vidjeti te je na kraju zatražila od Vatikana poništenje njihova braka, što joj je i odobreno 28. srpnja 1880.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:56