UNATOČ TUČI I KIŠI

Prizor kakav u Londonu nije viđen 20 godina: Elizabetinu zlatnu kočiju vuče osam sivih konja...

Vozilo je teško četiri tone i napravljeno 1762. Zbog težine može se kretati brzinom hoda i najneudobnija je kraljičina kočija

Zbog platinastog jubileja na ulice je izvučena zlatna kočija Elizabete II.

 Photo By Amanda Rose/Avalon/Profimedia/Photo By Amanda Rose/Avalon/Profimedia

Spektakularna zlatna kraljevska kočija viđena je jučer na ulicama Londona prvi put nakon 20 godina, piše Daily Mail.

Unatoč izrazito lošem vremenu; grmljavini, tuči i munjama, neprocjenjivo kraljevsko vozilo viđeno je u The Mallu, ulici koja povezuje Trafalgar Square i Buckinghamsku palaču. Kočiju je prema navodima svjedoka vuklo osam windsorskih sivih konja. Izgrađen je 1762. godine, i treća je najstarija kočija u Velikoj Britaniji. Kraljevsku konjičku staju Royal Mews zadnji puta je napustila za kraljičin Zlatni jubilej, dakle 2002. godine.

image

Elizabeta II. posljednji se put u kočiji Londonom vozila 2002. godine kad je slavila 50 godina na vlasti

Rebecca Naden/Pa Images/Profimedia/Rebecca Naden/Pa Images/Profimedia

Izrađena je od pozlaćenog drveta, točnije obložena zlatnim listićima i teška je čak četiri tone od četiri tone. Premda izgleda veličanstveno, ona može iči brzinom hoda i to je. Njezin dizajn prikazuju motive kraljevstva na obalama Temze, dok se katedrala svetog Pavla tek nazire. Na krovu joj se nalazi pozlaćena rezbarija britanske carske krune koju drže tri kerubina, a koja predstavljaju Englesku, Škotsku i Irsku.

image

Prizori iz Londona prije 20 godina: Kraljica slavi 50 godina vladanja u zlatnoj kočiji

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Pored toga sadrži slike rimskih bogova i božica koje predstavljaju ljudsku vještinu i nastojanje, uključujući umjetnost, znanost, vrlinu i sigurnost. Programom je zamišljeno da se u nedjelju na prozorima kočije prikazuje arhivska snimka tada 27-godišnje monarhinje Elizabete II. koja maše narodu na dan krunidbe - 2. lipnja 1953.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:22