RAT S TABLOIDIMA

Princ Harry na Visokom sudu: ‘The Sun je nezakonito ciljao na Meghan i princezu Dianu‘

Privatni istražitelj 2016. nezakonito je došao do vojvotkinjinog broja mobitela i socijalnog osiguranja, tvrdi se

Meghan Markle i princ Harry

 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Novinari medija u vlasništvu Murdocha nezakonito su istraživali vojvotkinju od Sussexa i to više od dva desetljeća nakon što su se domogli privatnih poruka na pageru pokojne princeze Diane, rekao je pravni tim princa Harryja Visokom sudu u Londonu. Prema najnovijim događajima u Harryjevom ratu protiv tabloidnog tiska kako piše Guardian, njegovi odvjetnici ustvrdili su da je cijeli život imao iskustva s "prekomjernim upadanjem" novina u vlasništvu Murdocha u njegovu intimu. Naveli su primjer koji se odnosi na članak napisan kada je Harry imao devet godina.

image

Dodi Fayed i princeza Diana 1997.

Maxppp/Newscom/Profimedia/Maxppp/newscom/profimedia

Optužbe su uslijedile dan nakon što je Harryjev odvjetnik izravno upleo Ruperta Murdocha u pravnu bitku, tvrdeći da 93-godišnji milijarder nadgleda "kulturu nekažnjivosti" u News Group Newspapers (NGN), izdavaču Suna i danas nepostojećeg News of the World. U pisanim podnescima Visokom sudu u četvrtak, Harryjevi odvjetnici naveli su da je izdavač pokazao "spremnost da se sustavno uključi u nezakonito i neetičko ponašanje ... na industrijskoj razini" kada je u pitanju vojvoda. To uključuje "presretanje fiksnih poziva, presretanje poziva s bežičnih telefona i analognih mobilnih poziva te presretanje fiksnih govornih poruka", rekli su. Rečeno je da su za ovu aktivnost "znali, poticali i prikrivali je oni na odgovornim položajima" u NGN-u, uključujući bivšeg urednika News of the World Piersa Morgana.

image

Piers Morgan

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Sudac Fancourt presudio je u srpnju da Harry i više od 40 drugih osoba, uključujući glumca Hugha Granta i članicu Laburističke stranke Doreen Lawrence, ne mogu podnijeti tužbu u vezi s hakiranjem telefona protiv izdavača jer je podnesena prekasno. No presudio je da bi druge tužbe, poput korištenja privatnih istražitelja i narušavanja privatnosti, trebale ići na suđenje koje bi se trebalo održati u siječnju 2025. U trodnevnom saslušanju na Visokom sudu, prinčevi odvjetnici i ostali nastojali su izmijeniti detalje svog slučaja protiv NGN-a kako bi uključili optužbe da su viši rukovoditelji bili svjesni nedjela. U Harryjevu slučaju, odvjetnici traže produljenje razdoblja koje sud treba ispitati - od 1994. do 2016., nakon što su prethodno uključili podatke od 1996. do 2011. godine. Anthony Hudson KC, odvjetnik NGN-a, rekao je u srijedu da se čini da su promjene "smišljene da privuku naslovnice, a ne da prošire pojedinačne tvrdnje". Hudson je u četvrtak rekao i da su Harry i njegovi odvjetnici "zanemarili" odluku o sužavanju opsega suđenja i da su ga umjesto toga "udvostručili" i proširili.

image

Meghan Markle i princ Harry

Vancouver Canucks/Ferrari/Profimedia/Vancouver Canucks/ferrari/profimedia

U pisanim argumentima NGN-ov tim rekao je da se izmjene ne bi trebale dopustiti jer su tvrdnje iznesene prekasno, nedostaju im dokazi i odnose se na tvrdnje o hakiranju telefona koje su već odbačene. Nove optužbe uključuju da je Harryjeva pokojna majka, Diana, "bila pod strogim nadzorom i da je NGN nezakonito presretao njezine pozive, za što su znali njegovi urednici i viši rukovoditelji". Odvjetnici su ukazali na članak News of the World za koji su rekli da pokazuje da su novine znale da ona ima "tajni" pager i poruke sadržane u njemu. Harryjevi odvjetnici tvrde da se zadiranje u njegovu privatnost nastavilo i navode da su 2016. novinari Suna zadužili privatne istražitelje da uhvate Meghan Markle, tada njegovu djevojku. David Sherborne, koji je također zastupao Harryja u njegovoj pravnoj pobjedi protiv Mirror Group Newspapers zbog optužbi za hakiranje telefona i nezakonite aktivnosti, rekao je sudu da je privatni istražitelj nezakonito došao do vojvotkinjinog broja mobitela i broja socijalnog osiguranja "radi dobivanja novih informacija o njihovoj vezi, u svrhu objave u Sunu".

image

Princ Harry i Meghan Markle

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Glasnogovornik NGN-a rekao je u srijedu da su amandmani koje traže tužitelji "bezobrazan i ciničan napad" i da nemaju "nikakve veze s traženjem naknade za žrtve hakiranja telefona ili nezakonitog prikupljanja informacija". Ročište bi trebalo završiti u petak. Očekuje se da će sudac Fancourt odlučiti mogu li se ažurirani zahtjevi uključiti naknadno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:49